Hlavní obsah

Panelákový byt v chalupářském stylu. Tato proměna se povedla

Foto: Vendula Smutková

Na větší byt čekala pětičlenná rodina šest let. Za tu dobu si manželé udělali přesnou představu, jak by jejich bydlení mělo vypadat – milují venkov a ruční práci, a protože nemají dům ani chalupu, rozhodli se panelákový byt zařídit ve venkovském stylu.

Článek

Manželé žili šestnáct let v havířovském bytě s dispozicí 3 + 1. Již když byli jejich tři synové malí, oslovili majitele sousedních bytů 4 + 1 s nabídkou výměny. „V té době o ni nikdo nestál, ale s jedněmi majiteli jsme se dohodli, že až se budou stěhovat, dají nám přednostní právo byt odkoupit. Na ten okamžik jsme čekali šest let. A pokud jsme si tehdy mysleli, že větší byt kvůli malým dětem potřebujeme, nyní, když vstupují do teenagerovského věku, je potřeba vlastního prostoru ještě větší. Nabídka tedy přišla v nejlepší možný čas,“ vypráví paní Alena.

Byt, na který se 40 let nesáhlo

Vysněný byt 4 + 1 s lodžií a užitnou plochou 85 metrů čtverečních se rekonstrukcí proměnil na 4 + kk. „Jelikož jsme dobře znali jeho dispozici, během několikaletého čekání jsme si o proměně udělali jasnou představu. Když nastal okamžik realizace, pouze jsme použili dlouho promyšlené nápady,“ říká paní Alena a dodává: „Interiér byl ve zcela původním stavu, 40 let se v něm na nic nesáhlo. Umakartové jádro, rozpadající se parkety, stará elektřina, rozbité zásuvky, díry v podlaze, neošetřované radiátory, zdi malované spousty let pouze okolo ustaveného nábytku... Čekala nás rekonstrukce od podlahy až ke stropu.“

Foto: Archiv majitelů

Radiátory byly neošetřované, stěny vymalované jen okolo nábytku, parkety se rozpadaly

Hotovo za čtyři měsíce

První dva měsíce zabralo vyřizování projektů a povolení, stejně dlouho pak trvala samotná realizace. Během dvou týdnů majitelé svépomocí vybourali umakartové jádro a rozebrali podlahy, natřeli topení, vysekali obklady a odstranili vše, co v bytě nemohlo zůstat. „Hodně nám pomohli i naši přátelé a sousedé. Potom už nastoupila firma, která rychlostí blesku vybourala příčku mezi kuchyní a sousedním pokojem a zazdila původní vstup do kuchyně. Dále nám vyřezali staré kovové zárubně, srovnali podlahy, zavedli novou elektřinu, vybudovali nové bytové jádro a zasklili 5,5 metru dlouhou lodžii,“ vyjmenovává majitelka.

Z nového bydlení jsou nadšené i děti. Nejstarší syn (13 let) má vlastní pokoj, dvěma mladším (10 a 9 let) přenechali největší místnost (4,5 × 5,5 m) s lodžií, která obvykle slouží jako obývací pokoj. „Děti potřebují prostor a současný menší obývák propojený s kuchyní je sympaticky útulný a zcela dostačující,“ vysvětluje paní Alena.

Foto: Vendula Smutková

K bytu náleží také 5,5 metru dlouhá lodžie, kterou nechali zasklít

Stoleté trámy v každém pokoji

Manželé milují venkov, přírodní materiály a kouzlo starého dřeva. Paní Alena vede ve městě tvořivé večery pro ženy a i její práce se točí kolem rukodělné tvorby. To vše se promítlo do interiéru – třeba v podobě prvků ze stoletých trámů, které zakomponovali téměř do každé místnosti. V kuchyni je to jídelní stůl, mezi kuchyní a obývacím pokojem trám s pultem, v koupelně zrcadlo a police a v ložnici krásná velká postel.

Celkový dojem podtrhují dveře a zárubně z masivu a neobvyklou dekorací jsou dvě stará dřevěná okna, která zrenovovala restaurátorka Markéta Jirásková. „Zachovala původní barvu i oprýskanost, do jednotlivých tabulek jsme pak umístili černobílé fotky dětí. A pochválit chci také svého muže, který podle mých požadavků a představ vyrobil osvětlení nad kuchyňský stůl. Dvě lampy vedl dutou větví, která je zavěšena na konopném laně a kterou mohu zdobit sezonními dekoracemi,“ dodává paní Alena.

Foto: Vendula Smutková

Téměř v každé místnosti je nějaký prvek vyrobený ze stoletých trámů. Mezi obývacím pokojem a kuchyní je to například trám s pultem

Od módních barev ke klasice

Na podlahy v celém bytě použili vysoce odolné francouzské linoleum s realisticky působícím vzorem prken, s nímž měli kladnou zkušenost z původního bytu. A co se týče barev, dopracovali se manželé během osmnácti společných let od populární meruňkové přes kanadskou jedli až k bílé a přírodním zemitým tónům, které se člověku tolik neokoukají. Jen v dětských pokojích zvolili na stěny kromě bílé i šedou a tmavěmodrou, které navozují dojem „teenagerského doupěte“.

Byt manželé přihlásili do prvního ročníku soutěže Rekonstrukce roku, kterou organizuje agentura FleishmanHillard, a zvítězili.

Věřili byste, že chalupářský styl sluší i panelákům? Jak se vám byt líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama