Hlavní obsah

Rizoto s čerstvým špenátem a hlívou

Hodnocení:
(5)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Pro milovníky rýže a rizota jsme si připravili velice snadný recept na zapečené rizoto s čerstvým špenátem a hlívou. Hodí se skvěle jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • 80 g parmezánu
  • 50 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Rýži nasypte do pekáčku nebo zapékací misky, zalijte vývarem a pořádně promíchejte. Nezapomeňte, že rýže hodně nabude na objemu, takže pekáč volte radši větší než menší. Pekáč překryjte poklicí nebo alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzdušnou na 170 stupňů) a pečte asi 30–40 minut. Hotová rýže už do sebe pohltila všechnu tekutinu a je uvařená „na skus“.

Krok 2: Než se rýže upeče, očistěte špenát, odtrhejte z něj tvrdé řapíky a spařte jej v pánvi na lžíci olivového oleje. Hlívu nakrájejte na kousky a zlehka orestujte na druhé lžíci olivového oleje. Hotovou rýži vyndejte z trouby, promíchejte s nakrájeným máslem, nastrouhaným parmezánem, špenátem a hlívou, podle chuti dosolte a dopepřete a ihned podávejte.

ynezorPumanzeSaNyknalC