Hlavní obsah

Rodičovská dilemata: Kdy pustit dítě na diskotéku?

Foto: Thinkstock

Děti touží po samostatnosti a rodiče by jim ji měli dopřát. Ale je to o nervyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný rodič tomu neunikne. Dítě začne toužit po samostatnosti a matka s otcem musí překonat svůj strach. Kdy je ale ten pravý čas pustit dceru na diskotéku nebo nechat potomka poprvé doma samotného?

Článek

Je dost velký na to, aby šel ze školy sám? Je dost rozumná na to, aby se jí na diskotéce nic nestalo? Vyrovnat se s těmito otázkami nebývá pro rodiče vůbec lehké.

„Rodiče mají o své děti strach, je to zcela přirozené. Uvědomují si všechna reálná, ale i nereálná rizika, která na jejich dítě venku číhají. Jenže není možné držet děti navždy pod ochrannými křídly,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Svoboda je pro děti nesmírně důležitá! „Nemůžete potomky donekonečna omezovat, to pak vede k rebeliím, potlačení jejich sebevědomí a k ničení kreativity. Přivedli jste děti do světa, ve kterém sami žijete, tak jim přece nemůžete zakazovat do něj vstupovat,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Tady je návod, jak se s několika pro rodiče nepříjemnými situacemi vyrovnat co nejlépe.

Sám doma

V určitém věku vás začne dítko ubezpečovat o tom, že klidně zvládne být doma samo, když vy potřebujete třeba na nákup. Ale vy se samozřejmě bojíte. Zkuste si odpovědět na následující otázky:

Foto: Thinkstock

Kdy zvládne být vaše ratolest sama doma? Většinou dřív, než si myslíteFoto: Thinkstock

  • Zvládá telefonovat, pamatuje si důležitá telefonní čísla a komunikuje bez problémů?
  • Nemá hrůzu například ze tmy, bouřky a podobně?
  • Je obecně samostatné (zvládá si připravit pití, namazat si rohlík sýrem, vypnout televizi…)?

Byla vaše odpověď vždy „ano“? Zdá se, že je vaše dítě opravdu připravené být doma alespoň chvilku samo. Začněte ale pozvolna:

  • Vyrazte někam poblíž, abyste mohli v případě potřeby být do pár minut doma.
  • První pokus učiňte přes den a třeba jen na půl hodinky.
  • Domluvte se s dítětem, že mu během vaší nepřítomnosti jednou zavoláte, abyste se ujistili, že je v pořádku. Nevolejte mu každých pět minut, ale opravdu jen jednou, dle dohody.

Samostatný cestovatel

Dalším mezníkem v životě dítěte je, když začne samo chodit do školy a ze školy, jezdit na kroužky a podobně. I tady zvolte pozvolný start. Nejdříve zkuste nějakou krátkou a co nejsnazší trasu (cestu do školy, kde není žádná rušná křižovatka, nebo nedaleký obchod, kam dítko skočí pro rohlíky).

Velkým pomocníkem může být i moderní technika, kdy vám třeba mobilní telefon umožní sledovat polohu vašeho dítěte. Některým rodičům se osvědčil i postup, kdy například matka šla napřed a čekala na místě, kam bylo dítě vysláno. Otec naopak dohlédl na to, aby z domova ratolest vyrazila „správným“ směrem. Nedělejte to ale tajně, dohodněte se na tomto postupu s dítětem. Kdyby vás načapalo, jak ho tajně šmírujete z křoví, bralo by to jako projev vaší nedůvěry.

Foto: Thinkstock

Diskotéka či koncert je jakýmsi dalším krokem k dospělosti a samostatnosti. Lepší, když dítě vyrazí s vaším vědomím než potajíFoto: Thinkstock

Na diskotéku? Už?!

Máte doma puberťáka, který chce vyrazit na diskotéku nebo koncert. A vás přepadá panika. Faktem ale je, že lepší variantou je, když vaše ratolest vyrazí za zábavou s vaším svolením, než tajně. Základem úspěchu je stanovit pravidla, která ani jeden z vás neporuší. Jasno byste měli mít především v následujícím:

  • Trvejte na tom, že chcete vědět, kam vaše dítě hodlá vyrazit. Měli byste znát adresu, kde se diskotéka či koncert koná.
  • Dohodněte se na tom, kdy se potomek z akce vrátí. A rovnou proberte, jaké následky si ponese, pokud se zpozdí.
  • Chtějte vědět, s kým vaše dítě jde. Nepouštějte ho s nikým, koho neznáte!
  • Jasně si řekněte, jakým způsobem se potomek dopraví domů (zda pro něj přijedete, nebo ho jen budete čekat na tramvajové zastávce, zda přespí u kamaráda a podobně). Pokud jste zvolili variantu přespání u kamaráda, trvejte na tom, aby vám od něj zavolalo.

Jak jste se s těmito okamžiky vyrovnali vy? Kdy třeba vaše dítě poprvé vyrazilo na diskotéku?

Reklama

Načítám