Hlavní obsah

Hádky na vánočních rodinných sešlostech? Buďte maják, jděte ven a moc nepijte. Tak se jim vyhnete

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvy vzdálenějších příbuzných, tetiček a strýčků, sestřenic a bratranců, velké před- či povánoční rodinné sešlosti. Když vztahy fungují, je to fajn. Ale co když to mezi vámi a dalšími členy rodiny skřípe? I tato setkání se dají ustát bez hádek a sporů, v relativní pohodě a klidu. Jen se musíte pohybovat trochu jako po minovém poli…

Článek

Jsou to všechny ty rodinné sleziny, na nichž se nevyhnete otravné tetě, sestřenici, jež trousí jednu uštěpačnou poznámku za druhou, tchánovi, který má pocit, že jste budižkničemu, bratrovi, co snědl všechnu moudrost světa, a švagrové, kterou nemůžete vystát. Průšvih v podobě divoké rodinné hádky je na spadnutí. Jak se jí vyhnout a proč jsou zrovna Vánoce rizikové období?

Vánoce a konec roku vybízí k rodinným setkáním, a to i v případě, že se členové rodiny běžně nevídají. Pokud ale nemáte v rodině vyrovnané vztahy, nemůžete očekávat, že to zrovna na Vánoce bude probíhat hladce. Spíš to bude naopak. Emoce totiž bývají v tomto období intenzivnější než po celý rok,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

Žádné hádky? Jde to!

Hádky a spory nemá rád nikdo, natož o svátcích. V prvé řadě se nesnažte dohánět to, co jste nestihli za celý rok. Spousta lidí má totiž pocit, že právě Vánoce jsou ideální čas na urovnávání pošramocených vztahů, ale většinou to není dobrý nápad. „Já radím ke konci roku a v době Vánoc raději vztahové věci neřešit, právě kvůli zvýšeným emocím,“ říká Lenka Procházka. V tomto čase byste se měli spíš soustředit na to, abyste udrželi relativně smírčí atmosféru, jakýsi klid zbraní. A tady je pár rad, s nimiž byste to měli celkem snadno zvládnout.

1. Buďte spíš pasivní

Pokud víte, že si s některým členem rodiny opravdu nerozumíte a není to mezi vámi dlouhodobě ideální, zkuste zaujmout pasivnější pozici, prostě nic moc nedělejte. „Spíš vše pozorujte a méně mluvte. Této technice se říká maják. Tím jste vy a ostatní jsou lodě, které kolem vás plují. Je zajímavé, že si ostatní většinou ani nevšimnou, že se moc neprojevujete, a vy si ušetříte energii i nervy,“ říká odbornice.

2. Vymezený čas na návštěvu

Na sešlosti a sleziny vyrážejte s jasnou představou, kolik času s ostatními strávíte. S partnerem se předem dohodněte, jak dlouho se tam zdržíte, ať vystupujete jednotně. A klidně se pojistěte tím, že si na určitý čas domluvíte třeba další aktivitu, koupíte si lístky do divadla a podobně. Podobné pravidlo platí i pro situace, kdy je potřeba u někoho přespat (protože se třeba sešlost koná na druhém konci republiky). Když to jinak nejde, přespěte, ale jen jednu noc, nenechte se ukecat.

3. Jděte ven

Zkuste ostatní přemluvit alespoň k malé procházce, jednoduše se zvedněte od stolu a jděte ven. „V přírodě, ve venkovním prostoru není energie tak koncentrovaná a stres se tam snáz rozptýlí,“ upřesňuje Lenka Procházka. Navíc se při chůzi lépe povídá.

4. Vyhýbejte se třaskavým tématům

Může to být cokoli – politika, názory na výchovu dětí, životní styl, finance. Prostě když víte, že se s tetou nikdy neshodnete na tom, koho volit, proč tohle téma vůbec vytahovat? Proč jít problémům naproti? A když si nedá pokoj ona a pokusí se na tohle téma mluvit, buď si povídejte s někým jiným, nebo taktně změňte téma.

5. Pijte s rozumem

Bez přípitku se obejde málokterá rodinná sešlost, ale rozhodně to s alkoholem nepřehánějte. Odbourává totiž zábrany a vy pak mnohem snáz řeknete něco třaskavého, čeho pak budete litovat.

Spory s příbuznými jsou jedna věc, občas to ale zaskřípe i mezi partnery. Hádky před dětmi: Poštěkat se před nimi pro ně může být prospěšné, ale musíte vědět, co je přes čáru

Načítám