Hlavní obsah

Hádky před dětmi: Poštěkat se před nimi pro ně může být prospěšné, ale musíte vědět, co je přes čáru

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Vře to ve vás, nejraději byste partnerovi rovnou odporovala, ale mlčíte. Nebo mlčí on, i když jste ho právě něčím naštvala. Slyšely by to totiž děti! Jenže pohádat se před potomky nemusí být na škodu, naopak to pro ně může být prospěšné. Jak na to?

Článek

Většina lidí se snaží partnerské neshody před dětmi tajit, nehádat se před nimi, dělat, že je vše v pořádku, nikdo není na nikoho naštvaný… Jenže to může někdy nadělat víc škody než užitku. „Dítě je na náladu doma velice citlivé a dobře pozná, že je pohoda hraná a ve skutečnosti se něco děje,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka. Mnohdy je proto pro potomky prospěšnější, když se před nimi rodiče tak trochu „štěknou“.

Ukazujete reálný život

Kdo by nechtěl žít v ideálním světě, kde mají maminka a tatínek vždycky na všechno stejný názor, nikdo není nikdy na nikoho naštvaný a všichni se na všem se shodnou! Jenže život takový není. A není dobré to dětem sugerovat tím, že se tváříte jako holubičky a jen co se za nimi zavřou dveře pokojíčku, změníte se v rozlícené saně.

Neshody a konflikty, střety názorů, jiný pohled na věc, jiné priority, cíle, představy či očekávání jsou obvyklé. Pokud se děti od rodičů naučí, a to především z jejich vlastního příkladu, jak v takových situacích reagovat, jak se vůči druhému zdravě vymezit, případně najít kompromis, tak nebudou mít v životě problém s konflikty,“ říká životní koučka Lucie Königová. Jednoduše řečeno, když se občas před dětmi na něčem neshodnete, ukazujete jim, že takový je život. A že to není žádná tragédie, ale normální věc, která se dá vyřešit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jednou za čas se před dětmi neshodnout není žádná tragédie. Naopak: ukazujete jim reálný vztah a život takový, jaký jeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pravidla zdravé hádky

Takhle „blahodárně“ ale rozhodně nefunguje každá výměna názorů. „Je velmi důležité, aby se partneři uměli pohádat a jejich výměna končila vyjasněním, obejmutím a klidem,“ upřesňuje Lenka Procházka. Jaké jsou základní předpoklady slušné a prospěšné hádky?

  • Žádný křik, vulgarity, urážky ani osobní útoky
  • Žádné násilí – a to ani bouchání do stolu, házení talíři atd.
  • Vzájemný respekt – dát si navzájem prostor pro vyjádření názoru a vyslechnout se
  • Ochota vyjednávat a hledat kompromis
  • Jasný konec – žádné odkládání hádky, ale intenzivní snaha o nalezení řešení

Co hrozí dětem ze špatných konfliktů

Jsou vaše hádky spíš pravý opak? Pak dětem škodíte. „Může to mít i trvalé následky, má to dopad na sebehodnotu, sebevědomí, sebeúctu. Dítě přebírá podobné chování do svých budoucích partnerských vztahů, ale i do vztahu k sourozencům, spolužákům a rodičům,“ varuje Lucie Königová. Nejpozději se to podle ní projeví v období puberty, kdy dochází k intenzivním sporům. „Rodiče pak nechápou, proč jsou na ně děti zlé a sprosté, ale bohužel jim nedochází, že se to naučily právě od nich,“ dodává koučka.

Jak se chovat po hádce

Důležitá je nejen hádka, ale i to, co přichází po ní. Doma nemělo být dusno, naopak –výměna názorů by měla pročistit vzduch a nastolit pohodu. Děti by měly z rodičů cítit klid, vyrovnanost a lásku. I tak ale mohou mít spoustu otázek. Proč jste se hádali? To už se nemáte rádi? Zlobíš se na tatínka? Co provedla maminka? A tady je na vás jim na všechny otázky upřímně odpovědět, přiznat třeba svou chybu, uklidnit je. A především je ujistit, že tohle se občas stává i mezi lidmi, kteří se milují!

Reklama

Načítám