Hlavní obsah

Umíte správně chodit? Naučte se to a zhubnete

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Do posilovny daleko, squash stojí moc peněz, na tenis nemáte výbavu a na kole jste neseděli od dětství? Nevadí, i vy máte po ruce sport, který jistě zvládnete. Je to obyčejná chůze.

Článek

Chůze je nejpřirozenější pohyb a může s ní začít každý: i člověk s nadváhou nebo ten, kdo má bolesti či zdravotní potíže. Navíc k tomu nepotřebujete žádné speciální vybavení – s přehledem se jedná o nejlevnější sport. Jestli budete i teď hledat výmluvu, proč ani tahle aktivita není pro vás to pravé, asi se pěkně zapotíte.

Nejlevnější sport: chůze

Pro pravidelnou chůzi mluví i to, že se na ni nemusíte nijak extra chystat ani vybavovat. Je jasné, že potřebujete boty – které netlačí, tlumí nárazy a udržují nohu v přirozené pozici. Chozením se navíc často ani tolik nezapotíte, abyste se museli převlékat do sportovního, proto si lze „trénink“ odbýt jako cestu do práce či z práce. A trendy vám přitom hrají do ruky: trekové sandály se nosí ke všemu i do města.

Když se pustíte do chůze, začněte krátkým úsekem – ať už počítáte v metrech, nebo minutách. Zahajte třeba desetiminutovkou a postupně čas, vzdálenost i rychlost navyšujte. Důležité je chodit pravidelně. Chcete-li mít kontrolu nad výkonem, pomůže vám s tím třeba krokoměr ve formě náramku (pořídíte ho i kolem dvou stovek) nebo aplikace v telefonu.

Foto: Fischer Fotostudio, Shutterstock.com

Začněte chodit teď hned. Nepotřebujete žádnou zvláštní výbavuFoto: Fischer Fotostudio, Shutterstock.com

Jak správně chodit pro zdraví i hubnutí

Kdo chodí správně, ten pracuje na kondici i linii, předchází bolestem pohybového aparátu i řídnutí kostí a posiluje srdce i plíce – zkrátka zlepšuje svůj celkový zdravotní stav. Ale co to znamená „chodit správně“?

„Měli byste mít uvolněná, dolů a dozadu směřující ramena. Tím předejdete nejen hrbení, ale též časté bolesti za krkem. Hlavu byste měli mít v prodloužení páteře, současně s narovnanými zády a podsazenými hýžděmi. Bradu skloňte mírně dolů, ale pouze do neutrální pozice – určitě nechoďte s hlavou sklopenou. Došlapujte na patu, poté přeneste váhu přes celé chodidlo a odrazte se prsty od země. Poslední částí chodidla, která se dotýká země, by měl být palec,“ radí fyzioterapeut Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

Bloumání po obchodech škodí šlachám

Máte sedavé zaměstnání a bolí vás záda? Chození je ten pravý lék a měli byste si ji „naordinovat“ na každý den. A rozhodně se do toho nepočítá obcházení regálů v obchodě, tedy nákupy. Tím méně, pokud u toho držíte těžší nákupní košík nebo tašku! „Bolesti zad vznikají nejčastěji při pomalé chůzi – třeba když se ‚couráte‘ v nákupním centru. Pomalá chůze zatěžuje šlachy, takže pomůže, když zrychlíte, protože tak zapojíte svaly,“ vysvětluje fyzioterapeut.

Jestliže vás ale bolí záda dál, či dokonce víc, rozhodně „nechoďte přes bolest“. Patrně se nejedná o problémy z nedostatku pohybu a je lepší u lékaře či fyzioterapeuta zjistit pravou příčinu.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Myslíte, že stačí kilometry nachozené v obchodním domě? Zklameme vás!Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Kolik toho ujít, abyste zhubli

„Doporučuji se každý den projít alespoň 45 minut, ideálně hodinu – ovšem tak, abyste zvýšili tepovou frekvenci a třeba se i trochu zapotili,“ radí Kryštof Kuba. Za hodinu svižné chůze spálíte 300 až 400 kcal. Chozením je dokonce možné spálit víc kalorií než během a my víme jak.

Chůze místo posilovny 

Pravidelné chození rozhodně nemusí být stereotypní. Jak protáhnout celé tělo a spálit víc energie? Stačí, když budete střídat rychlou chůzi s pomalejší, občas dělat delší kroky... Chvílemi zapojte horní polovinu těla: točte při chůzi rukama v ramenou a mávejte jimi. Můžete se uklánět do stran a protáhnout si páteř nebo si položit ruce na hýždě a zaklonit se, abyste zapojili břišní svaly.

Až se vaše kondice vylepší, udělejte z chůze indiánský běh. „Vhodným doplněním jsou i další aktivity, zprvu nízké až střední zátěže. Mohu doporučit nordic walking, jízdu na kole či plavání. V posilovnách byste mohli použít eliptický trenažér, veslovací trenažér nebo rotoped. Vždy by mělo jít o pohyb, který odpovídá vaší fyzické kondici,“ radí primářka Infinity Clinic Michaela Tomanová.

Nemůžete pořádně chodit, protože vás bolí nohy? Trápí vás spadlá klenba nebo patní ostruha? Víme, co pomáhá!

Reklama

Načítám