Hlavní obsah

Rojí se včely. Víte, co dělat, když vás ohrožují?

Foto: Thomas Soellner, Shutterstock.com

Foto: Thomas Soellner, Shutterstock.com

Reklama

Včely jsou užitečné, opylují květiny, „vyrábějí“ med, ovšem taky dávají žihadla. Zejména alergikům to může způsobit vážné problémy. Na zahradě jsou vítané, ovšem co když jich přiletí třeba celý roj? Snažte se zachovat klid!

Článek

Včely se rojí na začátku léta a velmi zjednodušeně lze říct, že jde o rozmnožovací fázi, kdy stávající matka oplodní nová vajíčka, ze kterých se vyvinou další matky. Roj pochopí, že je mu aktuální místo těsné, a vydá se proto hledat lepší. Včelí matka však není schopná uletět větší vzdálenost, proto se usadí někde poblíž.

Každý včelař tuto fázi zná a připravuje se na ni. Kristýna Šmatelková z Nového Jičína, jejíž rodina včelaří už nějaký ten pátek, popisuje: „Máme každý rok zhruba deset rojů, a abychom je uhlídali, pravidelně je mírně kropíme vodou. Včelám se lehce slepí křídla, nejsou pak tak pohyblivé a dá se s nimi poměrně dobře manipulovat.“

Nevítaní, hlasití hosté

Pokud se však přece jen stane, že se roj vzdálí od chovatele, prostě hledá příhodné místo k usazení. Starý vykotlaný strom poslouží nejlépe. Výjimkou však nebývají ani střecha kůlny či garáže, posekaná polena za domem nebo hromada harampádí ze stavby. Bohužel nejste z obliga ani tehdy, když máte zahrádku jako dlaň, dokonce čistou a udržovanou. Nečekaná včelí „návštěva“ se může usadit na kmeni nebo silnější větvi stromu, dokonce i jehličnanu. Vydává velmi silné bzučivé zvuky, což vzbuzuje strach a podněcuje paniku.

Foto: Maciej Olszewski, Shutterstock.com

Rojící se včely mají plné medonosné váčky, aby přečkaly mnohdy i několikadenní cestu za novým bydlištěm Foto: Maciej Olszewski, Shutterstock.com

Volat o pomoc!

V první chvíli vás napadne obrátit se na hasiče. „Likvidace rojů provádíme pouze v případě, že hrozí nebezpečí. Konkrétně pobodání dítěte, seniora nebo alergika. Dále v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce a podobně,“ vysvětluje Nicole Zaoralová z Hasičského záchranného sboru. Operační důstojník na telefonu vždy aktuálně vyhodnotí situaci a posoudí, zda a jaké hrozí nebezpečí. Je třeba mít na paměti, že hasiči nejsou deratizační firma a nevyjedou k zásahu na každé požádání.

Vytrvat v klidu a čekat

Pokud si tedy roj „jen tak v klidu“ hoví na vaší zahradě a nevlétl do domu nebo auta, hasiči k vám nepřijedou. „Není důvod hned myslet na likvidaci. Včely za několik hodin, maximálně dní, samy od sebe odletí. Včely průzkumnice totiž už dávno vyhledávají mnohem lepší a klidnější místo pro svůj další rozvoj. Vzájemně si to umějí sdělit a brzy se vydají na cestu,“ doplňuje Kristýna Šmatelková. Může se stát, že roj neodletí celý a na stromě ještě pár dní zůstane zhruba stovka včel, ale nakonec zmizí i ty.

Foto: Lamyai, Shutterstock.com

Včelaři si svoje roje hlídají a většinou velmi dobře poznají, kdy se chystají hledat nové útočiště Foto: Lamyai, Shutterstock.com

Je třeba ještě poznamenat, že když se včely rojí, jsou nejklidnější z celého roku a nemají sebemenší důvod útočit na člověka. Zkušení včelaři dokonce popisují, že se sroceného útvaru dá dotýkat holou rukou. To však neznamená, že když budete na roj stříkat vodu hadicí nebo se je snažit odstranit vysavačem, nemůžete dostat nějaké to žihadlo. Nejlepší rada tedy zní: zachovejte klid, nechoďte k včelkám moc blízko a počkejte, až odletí.

Odborníci si vědí rady

Kdyby ani po několika dnech včelí návštěva nechtěla zvednout kotvy, je čas kontaktovat deratizační firmu. Ta vyčká, až se roj zklidní (obvykle ráno nebo v podvečer), opatrně sbalí včelí útvar do igelitového pytle a pomocí chemických prostředků zlikviduje. Vše při dodržení všech nutných bezpečnostních opatření, jako jsou speciální obleky a kukly.

Pokud víte o nějakém včelaři v okolí, neváhejte ho kontaktovat. Existuje šance, i když opravdu malá, že to je zrovna ten jeho roj. S největší pravděpodobností si ale nebude chtít vzít cizí včelstvo, a to kvůli riziku zavlečení některé z hmyzích nemocí.

Klíšťata dovedou také pořádně potrápit. Umíte se jim bránit? A co teprve moli v domácnosti! Máme pár rad, jak nad nimi zvítězit jednou pro vždy!

Reklama

Související témata:
Včelař

Načítám