Hlavní obsah

Rok Brigitte Macron: Čím upoutala první dáma pozornost?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelka v důchodovém věku, na kterou je namířena pozornost nejen celé Francie, ale i většiny světa. A to nejen proto, že jejím manželem je francouzský prezident Emmanuel Macron. Lidé si ani po roce ve funkci první dámy ještě moc nezvykli na to, že je o dvacet čtyři let starší než její muž. Nota bene že se seznámili ještě na studiích.

Článek

Když před rokem porazil Emmanuel Macron (40) ve volbách svoji sokyni Marine Le Pen (49), vzbudil tím pozornost nejen proto, že se stal novým prezidentem Francie. Zároveň se stal nejmladším prezidentem v historii Francie, ale ani to snad nemělo takové ohlasy veřejnosti, jako nová první dáma, Brigitte Macron (65). Femme fatale, která převyšuje svého manžela.

O dvacet čtyři let a osm měsíců starší učitelka, která začala randit se svým studentem. I když tedy prý ve vší počestnosti až poté, co Emmanuel Macron dokončil školu. Kdybychom to chtěli zjednodušit – vypadá to, že kalhoty u manželů Macronových nosí ona. Tak alespoň šik Francouzka působila na první pohled. Dívá se na ni veřejnost po roce v úřadě jinak?

Z učitelky poradkyní

Dlouhonohá blondýnka stála svému muži věrně po boku od samotného začátku jeho kampaně. V roce 2015 dokonce kvůli tomu přestala učit, aby mu mohla věnovat všechen svůj čas. Emmanuel Macron jí také neustále vzdává svůj hold a po výhře ve volbách přiznal, že nebýt jí, pravděpodobně by ani nekandidoval. Několikrát pak ještě zopakoval, že byla důležitou a nedílnou součástí kampaně. Probírali spolu všechny jeho kroky a byla mu nejbližším poradcem. Což ostatně je dodnes. Člověka prostě nemůže nenapadnout, zda není svojí ženou ovlivněn až přespříliš.

Foto: Profimedia.cz

Právě tato žena má podíl na tom, že má Francie nejmladšího prezidenta v historii. Brigitte Macron svého muže v kandidatuře podporovala a dokonce se vzdala svého zaměstnání učitelky, aby měla dostatek časuFoto: Profimedia.cz

Uzákoněná první dáma

Jenže kromě poradkyně zastává také funkci první dámy. A vzala to skutečně z gruntu, se svým manželem chtěli prosadit, aby první dáma Francie byl oficiální titul, na který by měla svůj rozpočet a jejíž pravomoci budou ukotveny v zákoně. U lidí to ale vzbudilo vlnu nevole a dokonce sepsali petici proti tomuto rozhodnutí. Tu podepsalo několik stovek tisíc lidí. Zároveň to byl jeden z dalších hřebíčků do rakve Macronovy popularity u Francouzů. 100 dnů po zvolení do funkce s ním bylo spokojeno jen něco málo přes 36 procent.

Nicméně ačkoliv se Macronovým nepodařilo zákon prosadit, na chování první dámy to nic nezměnilo. Svého manžela doprovází oddaně na většině jeho zahraničních cest a zatímco občané Francie k ní mají trochu chladný vztah, světoví diplomaté a lídři o ní hovoří jako o velice inteligentní a okouzlující osobě.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Macron svého muže doprovází na většině zahraničních cest, kde na ní lídři pějí jen samé ódy Foto: Profimedia.cz

Příliš krátké šaty

Jakmile se dostala pod drobnohled veřejnosti, už z něj nezmizela a je vděčným tématem. Velké pozdvižení způsobila v září loňského roku, když se sešla spolu se svým mužem s nositelkou Nobely ceny za mír, Malálou Júsufzajovou (20). Oblékla si totiž velice krátké šaty, kterými pohoršila mnoho lidí. Ti je považovali za nevhodné dané situaci, provokativní a vulgární. Mnoho Francouzů se vyjádřilo, že k jejímu postavení by se hodilo střídmější oblékání a o této situaci se vyjádřili jako o faux pas.

Foto: Profimedia.cz

Více, než rozhovor s nejmladší nositelkou Nobelovy ceny za mír, Malálou Júsufzajovou, lidé řešili příliš krátké šaty první dámyFoto: Profimedia.cz

Obdiv amerického prezidenta 

Nicméně její šik vzhled neušel ani prezidentu Spojených států amerických, Donaldu Trumpovi (71). Že to není úplně gentleman na pravém místě je veřejně známo, nicméně při prvním setkání si neodpustil poznámku o tom, že má manželka prezidenta Macrona opravdu skvělé tělo. Jejímu muži pak dodal jen „pěkná“. Celá situace, při které byla i první dáma Spojených států amerických, Melanie Trump (48), působila trochu, jako kdyby prezident USA přišel ocenit výběr svého francouzského protějšku.

Foto: Profimedia.cz

Obě dvě první dámy na nedávném setkání oblékly bílé kostýmky. Troufnete si říct, které sluší více? Foto: Profimedia.cz

S plastikou, nebo bez?

Na vzhled je u bývalé učitelky naráženo neustále. Jejímu šatníku vévodí krátké sukně a skinny kalhoty, což si se svojí postavou jistě může bez problémů dovolit. Většinu outfitů má na svědomí návrhář Mathieu Barthelat Colin. Zatímco její oblečení sklízí spíše pochvaly, jinde už to tak žhavé není. Odborníci se domnívají, že Brigitte Macron musela podstoupit drobnější plastické zákroky, jako facelift a několik botoxových injekcí, avšak sama první dáma země galského kohouta to popírá. Můžeme si tak myslet, co chceme, ale skutečnou pravdu zná jen ona.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Macron se svým mužem. Co myslíte, sluší jim to?Foto: Profimedia.cz

Jednu věc jí ale nikdo upřít nemůže, a to je zamilovanost jejího manžela. Kdykoliv prezident Francie o své ženě mluví, je na něm vidět, s jakou bezmeznou láskou k ní přistupuje. V rozhovoru pro BBC řekl, že Brigitte je součástí jeho osobnosti a že bez ní nemůže fungovat. Však také tehdy v sedmnácti letech, když opouštěl školu, kde vyučovala, jí řekl, že si ji stejně jednou vezme za ženu. A o necelých třináct let později se tak skutečně stalo.

Líbí se vám první dáma Francie?

Načítám