Hlavní obsah

Módní ikona, herečka i babička aneb 5 prvních dam, které změnily historii

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Je známo, že za každým úspěšným mužem stojí žena. Tyto dámy svého manžela nejen podporují, ale také vystupují z jeho stínu. Samy se zasloužily, aby se o nich mluvilo skoro se stejnou váhou jako o jejich mužích. Co jsou tyto první dámy zač?

Článek

Za odměnu, nebo za trest? Nad tím se možná někdy zamyslely manželky státníků, které se staly prvními dámami. Některé svoji roli berou zodpovědně a snaží se ji maximálně využít ve prospěch širší veřejnosti, jiné zase vypadají, že se nemohou dočkat konce funkčního období. Každopádně těchto pět prvních dam patří mezi nejvýraznější ženy po boku nejvyšších státníků.

Eleanor Roosevelt (1884–1962)

Že je všechno zlé k něčemu dobré, to je i příklad Eleanor Roosevelt. Když zjistila, že je jí manžel Franklin Delano Roosevelt, pozdější 32. prezident USA, nevěrný, stala se naprosto nezávislou a začala se věnovat veřejnému životu bez ohledu na něj. Ačkoliv ho nakonec vzala na milost a nerozvedla se s ním, žili odděleně. Eleanor se zasazovala o zrušení dětské práce a celkově se snažila zlepšit sociální podmínky na pracovištích, byla například pro zavedení minimální mzdy. Jako první bojovala za lidská práva, zejména Afroameričanů, kteří v té době byli stále velmi diskriminováni. Jako vůbec první ze všech prezidentských manželek se angažovala ve veřejném dění, byla vidět víc než její předchůdkyně a vystoupila ze stínu manžela.

Foto: Profimedia.cz

Eleanor Roosevelt byla ve funkci první dámy USA v letech 1933 až 1945Foto: Profimedia.cz

Jacqueline Kennedy (1929–1994)

První dáma stylu. Tak by se dala pojmenovat Jacqueline Kennedy, manželka Johna F. Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických. Poprvé byla žena prezidenta vnímána jako módní ikona – vždy dokonale upravená, elegantní. Milovali ji nejen Američané, ale i další národy, zejména Francouzi. Okouzlila je jak perfektní francouzštinou, kterou se naučila při studiích v Evropě, tak svým módním stylem, často inspirovaným právě pařížskou módou. Však se také její styl a jednotlivé komponenty, jako například velké sluneční brýle, objevují v šatnících žen dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Jacqueline Kennedy byla první dámou USA v letech 1961 až 1963Foto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová (1953)

Nejen ve světě najdeme první dámy, které něčím vyčnívají nad ostatní. Stačí se vrátit o několik let zpět, kdy byla první dámou České republiky Dagmar Havlová. Její role také nebyla úplně jak podle do té doby zajetých šablon. Když se stal Václav Havel prezidentem, první dámou byla jeho tehdejší manželka Olga Havlová. Ta ale v roce 1996 zemřela a Dagmaru si Václav Havel vzal necelý rok po její smrti. Tak se z herečky stala první dámou. Svatbu během funkčního období měl v naší historii předtím jen Gustáv Husák, který si manželku Vieru vzal v roce 1973 prý z donucení sovětského vůdce Leonida Brežněva. Ovšem, pořád to nic nemění na tom, že Dagmar Havlová byla naší první paní prezidentovou – herečkou, o čemž se mluvilo i ve světě.

Melanie Trump (1970)

Současná první dáma Spojených států amerických rozhodně patří mezi ty, které píšou historii. Aniž by se zatím zasadila o něco světoborného, její osobnost fascinuje mnoho lidí. Není rodilá Američanka, což před ní nebyla pouze Louisa Adams (anglická manželka 6. amerického prezidenta). Do New Yorku se Melanie přestěhovala v roce 1996 a začala pracovat jako modelka. I dnes často plní strany novin a časopisů, ne však proto, že by ji, podobně jako jiné první dámy, novináři adorovali – spíše naopak. Americká společnost ji příliš nevzala. Každopádně USA má svoji první první dámu, která byla modelkou a vyrůstala v komunismu (Melanie se narodila ve Slovinsku, tehdejší Jugoslávii). A navíc se – na rozdíl od svých předchůdkyň – politicky příliš neangažuje.

Foto: Profimedia.cz

Melanie Trump je první dámou USA od ledna 2017Foto: Profimedia.cz

Brigitte Macron (1953)

Říká se jí, trochu hanlivě, babička Evropy, ačkoliv je to první dáma Francie. Brigitte Macron, femme fatale prezidenta Emmanuela Macrona, je o 24 let starší než on a je to jeho bývalá učitelka. Není proto divu, že její osoba nechá chladným jen málokoho. Při prezidentské volbě svého manžela velmi podporovala a – podle jeho slov – nebýt jí, pravděpodobně by ani nekandidoval. Po prvotních pozitivních ohlasech však Macronova oblíbenost rychle klesla a velkou roli v tom hraje právě i první dáma. Prezident jí totiž chtěl uzákonit její funkci a s tím spojený i rozpočet pro první dámu. To se ale setkalo s velkou vlnou nevole a byla sepsána proti tomu petice, pod kterou se podepsalo téměř tři sta tisíc lidí. Kromě toho, že je první dámou s pravděpodobně největším věkovým rozdílem (směrem nahoru), bude možná brzy kvůli svému muži a jeho touze po změnách i nejméně oblíbenou první dámou Francie.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Macron je první dámou Francie od května 2017Foto: Profimedia.cz

Která z prvních dam je vám nejsympatičtější?

Reklama