Hlavní obsah

Rovnátka pro dospělé: Jaké typy existují?

Foto: thinkstock

Rovnátka dnes nosí i dospělí, přestaňte se jich bát!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás křivé zuby a občas máte i vztek na rodiče, že vám nenacpali do pusy rovnátka třeba i násilím už v době, kdy jste byli ještě teenageři? Zachovejte klid. Na rovnátka není nikdy pozdě!

Článek

Připravili jsme pro vás přehled typů rovnátek, od levnějších variant po ty dražší. Takže pryč se studem, stačí si jen vybrat.

Osvědčená klasika

Zorientovat se v nabídce rovnátek a zvolit podle toho pro sebe ta nejvhodnější by neměl být problém. Každý ortodontista vám s jejich výběrem jistě poradí. „Ne všechny typy rovnátek jsou totiž účinné na všechny ortodontické vady,“ upozorňuje ortodontistka MUDr. Magdaléna Koťová z Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech.

Zpravidla se budete rozhodovat mezi rovnátky umístěnými napevno a těmi snímatelnými. Pokud řešíte jen drobnější vady, se snímací variantou zřejmě vystačíte. Při nesrovnalostech závažnějšího charakteru ovšem raději volte fixní model – považuje se za účinnější.

Rovnátka aplikovaná napevno jsou obvykle vybavena kovovými zámečky, ale výjimkou nejsou ani zámky z keramiky nebo z plastu. Keramické a plastové zámečky spolu s drátkem potaženým bílou barvou sice nebudou v ústech skoro vidět, nicméně si za ně dost připlatíte. Jejich cena se může vyšplhat až na dvojnásobek toho, co by vás stála rovnátka kovová, jejichž cena se pohybuje podle druhu kliniky a ceny stanovené ortodontistou od 5 do 20 000 korun za čelist.

Foto: thinkstock

Pokud máte rovnátka, je nutné si zuby čistit častějiFoto: thinkstock

Neviditelné varianty

Pokud peníze neřešíte a za prioritu považujete především to, aby rovnátka zůstala tajemstvím, můžete vybírat i mezi linguálním modelem (název je odvozen od latinského lingua = jazyk) nebo relativní novinkou zvanou Invisaling. Cena prvního z těchto typů se ovšem pohybuje skutečně vysoko, může vás přijít až na100 000 korun za čelist, a přitom se jistým úskalím stejně nevyhnete. Vzhledem k umístění těchto rovnátek na zadní straně zubů se vám totiž může špatně mluvit, zřejmě si o ně i trochu odřete jazyk a také se asi víc natrápíte se zubní hygienou, protože se kartáčkem k zámkům hůře dostanete. „Linguálními rovnátky navíc nevyřešíte všechny vady,“ dodává Magdaléna Koťová.

V případě, že by vás zajímala levnější varianta „neviditelných“ rovnátek, neměli byste přehlédnout model Invisaling. Jedná se o jakýsi průhledný návlek umístěný na zuby, který je třeba podle doporučení lékaře pravidelně vyměňovat. Varianta Invisaling vás vyjde zhruba na 40 000 korun za čelist, přičemž uvedená částka odpovídá spotřebovaným fóliím za celou dobu léčby.

Foto: thinkstock

Jsou i typy rovnátek, které nejsou vůbec vidětFoto: thinkstock

Přísnější pravidla

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli druh rovnátek, smiřte se s jejich společností na dobu přibližně od jednoho do dvou a půl let. „Doba léčby je individuální. Její přesnou délku vám tedy bohužel nikdo neřekne,“ tvrdí zubní lékař MUDr. Jan Jendrejovský, rovněž z pražských Vinohrad.

Co se týče jídelníčku, připravte se na jistá omezení. „Jablko nebo mrkev si nakrájejte a topinkám se raději vyhněte úplně. Kvůli kousnutí do něčeho opravdu tvrdého by se mohl nějaký zámeček snadno uvolnit,“ varuje dále Jan Jendrejovský.

Podle něj byste měli v souvislosti s jídlem zaměřit svou pozornost především na precizní provádění zubní hygieny. „Na ráno a večer se vybavte třemi druhy kartáčků – tím běžným, mezizubním plus ještě jedním sólo kartáčkem na důkladné dočištění. Během dne ale vystačíte jen s klasickým kartáčkem. Na zubní pastě v porovnání s kartáčky a technikou čištění zubů až tak nezáleží,“ míní zubař, který ještě uvádí, co se stane, pokud zubní hygienu navzdory všemu zanedbáte: „Pravděpodobně vám na zubech zůstanou po rovnátkách skvrny. Jejich odstranění si pak vyžádá další, přitom docela zbytečné výdaje.“

A co vy? Chystáte se pořídit si rovnátka?

Reklama

Související témata:

Načítám