Hlavní obsah

Rozchod? Poradíme, jak začít znovu!

Foto: Thinkstock

Neseďte sama doma a jděte se povyrazitFoto: Thinkstock

Reklama

Rozchod je vždy těžký, ať už jste si konec vztahu přála nebo ne. Ptáte se, jak se znovu postavit na vlastní nohy? Jak zvládnout najednou všudypřítomnou samotu? Poradíme vám deset triků, díky nimž tohle nelehké období zvládnete tak, že vám zadané kamarádky budou závidět!

Článek

1. Zbavte se jeho věcí

Dokud vám bude nad postelí viset společná fotka, budete se trápit. Kdykoli otevřete skříň s jeho oblečením, bude se vám chtít plakat. S mužem by měly odejít i jeho věci! Nejlepší je, když je sbalíte do krabice a pošlete mu je poštou. Nepotřebné drobnosti bez milosti vyhoďte. „Možná se vám nebude chtít hned pálit společné fotky nebo pohledy z dovolených. Jako památku na vztah si je můžete ponechat, ale na několik měsíců je zabalte do krabice a umístěte tam, kde je jen tak neuvidíte. Třeba do sklepa nebo na půdu. A podobně to udělejte i s dárky od dotyčného,“ radí psycholožka Martina Sýkorová.

2. Nekomunikujte s ním

Je těžké s partnerem klidně komunikovat poté, co jste se rozešli. A tak odborníci doporučují i v případě, že jste si slíbili, že zůstanete kamarády, prvních několik dní nebo měsíců spolu nemluvit. Rozhodně mu nepište, neposílejte smsky a nevolejte. Uvědomte si, že ho nepotřebujete a že si brzo najdete někoho lepšího. „Smažte nebo si zablokujte expřítelovo Icq nebo Skype, zablokujte si jeho status na Facebooku a dalších sociálních sítích. Nepotřebujete přece koukat na to, jak si po večerech užívá na party a jak se snaží sehnat vaši náhradu. Tohle je opravdu lepší nevědět, proto se komunikace po rozchodu prostě zakazuje,“ radí Sýkorová.

3. První večer smíte všechno

První den po rozchodu bývá většinou nejtěžší. Chce se vám plakat? Máte chuť se opít? Odejít dříve z práce a zavřít se sama v pokoji? Vyrazit s kamarádkou ven a sbalit alespoň na jednu noc někoho jiného? Pokud věříte, že vám to pomůže, udělejte to. Stejně toho hned první den mnoho nevymyslíte. „Každá žena potřebuje v prvních okamžicích po rozchodu něco jiného. Především je potřeba na čas úplně vypnout mysl a dát prostor emocím. Za pláč se nestyďte, je to zcela běžná reakce,“ míní Sýkorová. A dodává, že pro většinu žen je lepší, když první večer po rozchodu není sama. Pomoci může kamarádka, přátelé a podobně.

4. Připomeňte si jeho chyby

Je běžné, že po rozchodu máte pocit, jako byste ztratila nejdokonalejšího člověka na světě. Najednou si svého bývalého malujete v růžových barvách a pláčete, že už lepšího nenajdete. To je ale omyl! Začněte tím, že si na papír vypíšete všechny jeho špatné vlastnosti, kterými vás trápil. Kolikrát vás zklamal, nepomohl vám nebo vás dokonce zradil? Jaké vlastnosti vám pily krev? A řekněte si, že příště si najdete někoho, kdo všechny tyhle špatnosti nedělá. „Důležité je, abyste ho přestala vidět jako pana Dokonalého. Kdyby to totiž byl pro vás ten pravý, pak by vás asi neopustil,“ říká s optimistickým úsměvem psycholožka Sýkorová.

5. Udělejte si radost

Ženu skoro vždy potěší něco pěkného. A právě v tuhle chvíli je to více než na místě. Kupte si něco na sebe, novou kosmetiku… A kupte si to jen kvůli sobě. Už přece nemusíte chodit v červené, protože to váš bývalý chtěl, a nemusíte se ani bránit vysokým podpatkům, protože ten „trpaslík“ už vedle vás chodit nebude. „Můžete si koupit třeba i nějaké nové vybavení do bytu nebo jakoukoli jinou dekorativní věc, která vás potěší. Je na čase, abyste se začala radovat i z drobností, které si koupíte sama,“ vysvětluje psycholožka.

6. Neseďte doma

Ať vás ani nenapadne, že budete páteční a sobotní večery trávit sama doma! Společnost dobrých přátel je výborným lékem na zlomené srdce. A čím méně času budete sama doma, tím větší je pravděpodobnost, že někde ve společnosti narazíte třeba na novou zajímavou známost. „Berte to tak, že máte čas potkat se zase se starými známými, na které jste třeba kvůli partnerovi dříve neměla čas,“ radí Sýkorová.

7. Nudit se je zakázáno

Udělejte si plán, co který den budete dělat, s kým se potkáte, na jaký večírek zajdete, koho navštívíte. Mnoho žen si léčí nemocnou duši prací. Pokud vás práce baví, nebojte se trávit v ní více času. Nejenže si tím přivyděláte, ale nebudete mít ani čas na nějaké černé myšlenky. „Práce také léčí. Mnoho lidí se po těžkém rozchodu dá dohromady v první řadě kvůli tomu, aby nepřišlo o zaměstnání. V práci vám nikdo nebude tolerovat probrečené směny,“ říká Sýkorová. Obecná rada tedy zní: dělejte cokoli, co vám zabrání myslet na to, že jste sama.

Foto: Thinkstock

Užijte si s kamarádkamiFoto: Thinkstock

8. Pokud můžete, změňte prostředí

Pokud to jde, vezměte si dovolenou. Je vcelku jedno, jaké je roční období, kam a na jak dlouho pojedete. Důležité je změnit prostředí. Vyrazte s kamarádkou nebo třeba se sestrou, s partou kamarádů. „Je mnoho žen, které po rozchodu dají v zaměstnání výpověď a vydrží cestovat třeba rok po světě. Ne každý si může dovolit udělat takto radikální rozhodnutí. Ale zase na druhou stranu – většině žen postačí třeba i čtyřdenní pobyt v teple u moře. Slunce i teplé prostředí působí navíc antidepresivně,“ doporučuje Martina Sýkorová.

9. Pečujte o sebe

Změňte účes, nechte si udělat nové nehty, prodloužit řasy anebo vyhladit vrásky. Jakákoli změna, která vám zvedne sebevědomí, je dobrá. Nebojte se utratit za sebe trochu více peněz (však je zase ušetříte, když nebudete muset žádnému partnerovi kupovat dárky k Vánocům nebo narozeninám). Teď se věnujte jen sama sobě. „Občas je potřeba být tak trochu sobec. Mnoho českých žen má ten problém, že se v déle trvajícím vztahu zanedbávají a věnují se partnerovi víc než sobě. A to je chyba,“ říká Sýkorová.

10. Na nový vztah nespěchejte

Skočit hned do nového vztahu? Špatně! Vztahy, které vznikly těsně po rozchodu, nemívají dlouhého trvání. „Užívejte si, že jste sama. Ten pravý přijde časem sám. Ideální doba na navázání nového vztahu je šest nebo dvanáct měsíců po rozchodu,“ míní psycholožka.

A jak jste se vy, naše milé čtenářky, zotavovaly po rozchodu? Máte nějakou kuriózní příhodu nebo radu? Pokud ano, napište nám ji.

Reklama

Související témata:

Načítám