Hlavní obsah

Rozkvetlá koupelna: tipy na rostliny, kterým prospívá přítmí a vlhko

Foto: puhhha; Shutterstock.com

Foto: puhhha; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo světla a vysoká vlhkost vzduchu nejsou ideální podmínky pro pěstování rostlin. I tak se ale můžete v koupelně, třeba při relaxaci ve vaně, kochat pohledem do „živé“ zeleně.

Článek

Květiny v halách, obývacích pokojích, kuchyních či ložnicích jsou téměř neodmyslitelnou součástí každého domova. Zkoušeli jste však přenést přírodu do koupelny? Pokud je v ní trochu prostoru navíc a alespoň malé okno, nemusíte se toho bát. Každá rostlina totiž nevyžaduje velké množství světla a slunečních paprsků. Inspirovat se můžete třeba těmi, které rostou v nižších „patrech“ tropických a subtropických pralesů, kam slunce také nepronikne. Chcete-li zútulnit koupelnu rostlinami, vybrali jsme pro vás pětici těch nejvhodnějších.

Kapradiny se v pohodě zabydlí

Kapradiny se hodí do téměř každé koupelny. Nephrolepis, česky ledviník, má sice rád světlejší místa, ale bez přímých slunečních paprsků. Vadí mu zima a průvan, což v koupelně nebývá. Zasaďte jej do kyselejší půdy, zajistěte mu vláhu a odvděčí se vám až metr dlouhými převislými listy. Pokud máte tmavší koupelnu, sáhněte spíše po netíku (Adiantum raddianum). Je stejně krásný a daří se mu na stinném stanovišti s normální pokojovou teplotou a vysokou vzdušnou vlhkostí.

Foto: Artazum; Shutterstock.com

Foto: Artazum; Shutterstock.com

Parožnatka dodá nevšednost

Parožnatka neboli Platycerium také patří mezi kapradiny, i když tak nevypadá. Díky neobvyklým listům, které svým tvarem připomínají paroží, zaujme hned na první pohled. Pěstovat ji můžete jak klasicky v květináči, tak jako epifyt. To znamená, že její kořeny omotáte a upevníte ke kusu dřeva nebo kůry a zavěsíte. Tím pádem nezabere místo na poličkách nebo na podlaze. Její růst podpoříte pravidelným rosením i vydatnou zálivkou.

Orchidej potěší květem

Možná tomu nebudete věřit, ale i takové krásky, jako jsou orchideje, můžou v koupelně prospívat. Phalaenopsis neboli můrovec pochází z vlhkých teplých lesů, takže mu stačí vlhký vzduch a rozptýlené světlo. Vyžaduje standardní péči jako jiné orchideje, tedy speciální substrát, správné hnojivo a zálivku formou ponoření květináče jednou až dvakrát týdně na několik minut do nádoby s odstátou vodou.

Pokud jej postavíte na okenní parapet, kam nedopadá hodně přímého slunečního svitu, pokvete i několik týdnů v roce. Místo na květináček jistě vyšetříte i v malé koupelně.

Foto: romakoma; Shutterstock.com

Foto: romakoma; Shutterstock.com

Šáchor pro kočku i pro radost

Šáchor (Cyperus alternifolius) je původně bahenní rostlina a vodu přímo miluje. Můžete jej zasadit do hlíny, nebo pěstovat v otevřeném akváriu či v nádobě se živným roztokem. Šáchor si často pořizují domů chovatele koček, protože jej rády okusují…

Postavte ho co nejblíž k oknu a uvidíte, jak jeho originální vzhled dodá koupelně šmrnc. Vyžaduje hlavně vydatnou zálivku, jinak je nenáročný. Dorůstá klidně i do metrové výšky, a tak jej můžete postavit třeba do volného prostoru na podlaze.

Do mini koupelny pepřinec

Pokud máte opravdu maličkou koupelnu a okno směřuje spíš na sever než na slunečnou stranu, tím pravým může být pepřinec (Peperomia). Je malého vzrůstu, ale jeho srdčité zelené listy se stříbrným žilkováním působí velmi dekorativně. Ve vlhkém prostředí bude jako doma, potřebuje totiž hodně vody, jeho kořenový bal nesmí přeschnout. Uškodit byste mu ale mohli přemokřením a rovněž nesnáší průvan.

Rostlin, které můžete pěstovat v koupelně, je samozřejmě víc. Je zapotřebí, abyste vždy zvážili, kolik světla je ve vaší koupelně a kolik ho daná rostlina potřebuje k tomu, aby nejen přežila, ale hlavně dobře prospívala. Dařit se v ní bude i kořenokvětkám (Aspidistra elatior) nebo broméliovitým rostlinám, které si potrpí na vysokou vlhkost vzduchu. Příliš světla nepotřebují ani horská palma (Chamaedorea elegans), lopatkovec (Spathiphyllum) či dračinec (Dracaena). V tmavých koupelnách můžete případně použít energeticky úsporné lampy, které mají velký podíl modrých světelných paprsků, které rostlinám vyhovují.

Zelené listy dodají každému prostoru nevšední kouzlo, a pokud ještě koupelnu vybavíte správnými doplňky, budete se v ní i při každodenním čištění zubů cítit jako v ráji.

Načítám