Hlavní obsah

Víme, jak zatočit s vlhkostí v koupelně

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Vlhku v koupelně se úplně zabránit nedá. Ale řešit ho se určitě vyplatí. Tento boj je třeba zahájit co nejdříve, abyste předešli vzniku plísní. Máme pár tipů, které se vám přitom budou hodit.

Článek

Většině z vás záleží na tom, abyste se v koupelně cítili dobře. Tento pocit však může bohužel negativně ovlivnit nadměrná vlhkost. Kvůli ní se bohužel daří nepříjemným a zdraví škodlivým plísním, a proto je ji potřeba snížit na minimum. Přinášíme vám pár rad, jak na to.

Změřte ji

Základní symptomy všichni znáte: orosená okna, někdy i dokonce dveře, neustále vlhké ručníky a předložky u vany nebo u sprchového koutu. Ovšem zda je vody ve vzduchu opravdu tolik, že hrozí vznik plísní, zjistíte jedině měřením. Tyto informace vám poskytne vlhkoměr, který pořídíte za dvě tři stovky. Ideální rozmezí, kdy se ještě plísně množit nezačínají, je od 40 do 60 procent.

Co nejvíce větrejte

Kromě toho, že je potřeba při malování stěn používat zásadně paropropustné nátěry, je základním faktorem průběžného snižování vlhkosti v místnosti přirozená výměna vzduchu. Toho nejsnáze dosáhnete větráním. Občasné jednorázové otevření oken však není v tomto případě zrovna ideální. Při něm se totiž kvůli náhlé změně teploty opět sráží voda, takže tím si moc nepomůžete. Pokud to počasí dovolí, je nejlepší mít pootevřené okno několik hodin denně a v jiných případech alespoň používat okenní mikroventilaci – i když ta skutečně není samospásná.

Pokud máte koupelnu bez oken, alespoň důsledně větrejte ventilátorem. Nechte jej puštěný minimálně po dobu 30 minut po koupání. Když sušíte v koupelně prádlo, měl by být ventilátor zapnutý po celou dobu sušení. Jeho výkon není příliš vysoký, ale podstatnou část vlhkosti přece jen v takovém časovém horizontu z místnosti odčerpá.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Větrání v koupelně je naprostá nezbytnost, jinak se bude vlhkost usazovat ve škvírách, v nichž se snadno začnou množit plísněFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Vybírejte vhodné textilie

Na vlhkost v koupelně mají velký vliv ručníky, osušky a předložky. Když se vykoupete nebo vysprchujete, tak většinou necháte mokrý ručník přehozený v koupelně. Podobně je to i s předložkou u vany nebo sprchového koutu, kterou namočíte svými chodidly. Dlouho mokrá textilie uvolňuje průběžně do vzduchu množství vlhkosti, které se stane větráním nevyřešitelné.

To však můžete ovlivnit volbou vhodných materiálů. Populární je příměsový materiál, který zvyšuje nasákavost ručníků. Nejčastěji používanou příměsí je bambusové vlákno. Vhodným materiálem je také mikrobavlna, což je dlouhé česané bavlněné vlákno. Ručníky vyrobené z těchto materiálů jsou díky speciální úpravě absorpční a schnou rychle.

Také předložky v koupelně by měly dobře sát vodu a zároveň rychle schnout. Vhodné jsou koberečky ze stoprocentní česané bavlny s antibakteriální úpravou anebo s přídavkem bambusového vlákna, které se dají prát v pračce. Dobrou službu udělají i předložky z polyesteru nebo z paměťové pěny. Ty jsou ještě o něco nasákavější než ostatní tkaniny, protože dokážou absorbovat o 30 až 50 procent víc vody, a navíc rychleji schnou. Ideální je mít doma několik takových předložek a co nejčastěji je měnit.

Jděte na to podomácku

Problémy s nadměrnou vlhkostí v místnostech řešily už vaše prababičky. A co se jim osvědčilo? Třeba svazek deseti kusů školní křídy, které pověsily ve vlhké komoře. Křída nasaje vlhkost, a působí tudíž jako prevence plísně. Po měsíci je však potřeba křídu vyměnit.

Vyzkoušet můžete také plechovku naplněnou solí, kterou postavíte někam do rohu, aby nepřekážela. Také sůl absorbuje vlhkost a musíte ji, když zvlhne, nahradit novou. Obě varianty můžete pojmout kreativně a vyrobit si designový doplněk. Křídu můžete například zavěsit v ozdobném proutěném košíčku a sůl můžete nasypat třeba do průhledné skleněné dózy.

Vezměte si na pomoc přístroje

Pohlcovače absorbují vlhkost prostřednictvím speciálního granulátu nebo tablet. Vyjdou vás na pár stovek, avšak dokonalé vysušení prostoru od nich nečekejte.

Efektivnější, avšak hlučnější jsou elektrické odvlhčovače, které navíc dokážou vzduch filtrovat a ionizovat. Při výběru musíte zohlednit velikost, respektive objem místnosti. Výkon přístrojů je udáván v závislosti na množství vody, které přístroj během 24 hodin ze vzduchu odstraní. Jejich cena je však o něco vyšší. Pohybuje se podle typu zhruba od dvou do deseti tisíc korun.

Máte vyzkoušené ještě jiné metody? A které to jsou?

Reklama

Související témata:

Načítám