Hlavní obsah

Rozšířené póry? Žádné drama!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na mastnou pleť zkuste bahenní maskuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zkoumáte svou tvář v zrcadle a zoufáte při pohledu na rozšířené póry? Za čněme jedním nepříjemným faktem: tyto projevy jsou geneticky dané a žádný sebedražší krém vás jich nezbaví. Ale budete-li vědět jak na to, budou vaše póry čisté, staženější, a tak méně viditelné.

Článek

Tyto potíže jdou zpravidla ruku v ruce s mastnějším typem pleti. Pokud je tvář mastná se zbytky odumřelých buněk, vypadají póry širší a přichází komedony. Ty vznikají ucpáváním pórů přebytky kožního mazu. Pór na vzduchu oxiduje a dochází ke vzniku černé tečky. Klíčem k lepší pleti je proto důkladné čištění, peeling, používání nekomedogenní kosmetiky a šikovné maskování pomocí stahujících přípravků.

S narůstajícím věkem se stav rozšířených pórů ještě zhoršuje. Na vině je i sluneční záření, používejte proto ochranné faktory a vyhýbejte se účelovému vylehávání pod přímým sluncem

Čistit, čistit a čistit

Vybírejte přípravky s obsahem kyselina salicylové, které odstraní nadbytečnou mastnotu. Dejte pozor na příliš agresivní produkty, kdy se pleť začne mastit ještě více. U pórovité pokožky nezapomínejte na ranní čištění - zatím co spíte, mazové žlázy pracují na plné obrátky. Ráno přidáte ještě make-up a na neplechu je zaděláno. Naučte se používat i adstringentní pleťové vody, jako je třeba Effaclar od La Roche Possay.

Nepodceňujte sílu peelingu. Máte-li mastnější pleť, provádějte ho dvakrát až třikrát týdně. Vybírejte jemnější přípravky, které jsou vhodné na častější použití, jako například Visibly Clear s krémovou konzistencí od Neutrogeny. Je vaše pokožka sušší? Omezte obrušování tváře na jednou týdně.

Foto: archiv firem

Mastný typ pleti potřebuje důkladné čištěníFoto: archiv firem

Intenzivní S.O.S. péče

Minimálně jednou týdně vsaďte na hlubší čištění. Očištěnou pokožku lehce napařte s pomocí heřmánku po dobu nejdéle pěti minut. Poté aplikujte čisticí masku: doporučujeme jílovou Deep Cleansing Emergency Mask od Clinique, nebo levnější variantu: bahenní masku Kawar.

Tip na domácí trik: Na vatový tamponek nakapejte trochu citronové šťávy a přitiskněte na problematická místa, póry by se měly stáhnout. Podobné schopnosti má i vaječný bílek, který můžete nechat na obličeji zaschnout. Po procedurách tvář nakrémujte nemastným hydratačním krémem.

Vaším cílem je zachovat tvář naprosto čistou, odnaučte se proto bezúčelné sahání na pleť během dne. Nepodceňujte ani hygienu kosmetických houbiček a štětců a propírejte je v šamponové lázni.

Decentní maskování

Zapomeňte na hutné make-upy a upřednostňujte lehké přípravky s označením oil-free. Pod ně používejte stahovací séra, díky kterým budou póry méně nápadné. Účinný je Idealist Pore Minimizing od Estée Lauder. Za zkoušku stojí báze Satin Base od Dermacolu, která zabrání usazování make-upu v pórech a jemných linkách a tím je zbytečně nezvýrazňuje. Skvěle maskují přípravky jako Pore Minimizer Instant Perfector od Clinique, který na pleti vytvoří lehký film. Tyto výrobky však fungují pouze dočasně a slouží k pouhému zakrytí.

Navzdory dnešní době, milující dokonalost, jsou póry přirozeným projevem pleti. Netrapte se jimi, jen se s nimi naučte pracovat tak, aby byly perfektně čisté!

Reklama

Související témata:

Načítám