Hlavní obsah

Rozvedený muž: Neštěstí nebo výhra?

Foto: Thinkstock

Nikdo neposlouchá rád o partnerových dřívějších vztazíchFoto: Thinkstock

Reklama

Je okouzlující. Jenže rozvedený! Máte se bát, jestli ho jeho exmanželka nezkazila? Patří snad tenhle nápadník ke „kazovému zboží“? A co všechno si z předchozího vztahu vezme do toho vašeho? Zvažte pro a proti, než se mu vrhnete do náruče!

Článek

Karolína (27 let) potkala bezva chlapa z obchodního oddělení firmy, ve které pracovala. Podle jejích slov byl naprosto úžasný, chytrý a upravený. Chtěla ho získat jen pro sebe. Ale pouze do doby, než zjistila, že její nápadník pořád omílá jedno jediné téma pořád dokola: „Milanův věk, 36 let, ke mně pasoval. Říkala jsem si, že mnozí zralí chlapi už to mají v hlavě srovnané. Omyl! Jiskra mezi námi sice přeskočila, na dvou schůzkách jsme taky byli, ale vždycky mluvil jen o rozvodu, o penězích, o které ho jeho ex obrala, ale hlavně o ní! Copak jsem nějaká samaritánka? Chůva, která musí poslouchat, jak je k někomu život nespravedlivý? Ne,“ odpoví si Karolína sama. A doplňuje svůj příběh o osobitý názor: „Choval se jako dítě vyžadující nepřetržitou péči!“

Co je na muži „z druhé ruky“ špatného?

Je to pochopitelné, že čerstvě rozvedený chlap řeší ještě minulé bolístky? Potkala jste ho snad proto, aby se mohl vypovídat? A skončí vůbec někdy s tím stěžováním si na minulé vztahy? Nemáte radši vzít nohy na ramena a od rozvedeného mládence utéct? Podle Lenky Černé, kouče partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz, je rozvedený chlap větší výhra než ženatý chlap. Na druhou stranu, u rozvedeného muže musíte počítat s jistými nepříjemnými faktory. Jakými?

1. Rozvedený muž musí mít uzavřenou minulost

Je jedno, jestli je váš chlap po rozvodu či rozchodu. Důležité je, zda je s minulostí psychicky srovnaný. Pokud není, může jeho psychická nestabilita vnášet do vašeho vztahu nepohodu a ovlivňovat vás natolik, že se s ním nebudete cítit dobře. Pokud tedy není váš partner s rozvodem srovnaný, měla byste mu pomoci se s takovou situací vyrovnat. „Avšak jen do určité doby,“ vysvětluje Černá. A doplňuje, jaká je ona „únosná“ časová hranice. „Já osobně tvrdím, že pokud se daná osoba do půl roku nevzpamatuje z rozpadu vztahu, měla by si najít odborníka, který zjistí příčinu takzvaného zacyklení jeho negativních myšlenek. Bohužel, v takových stavech mu již nikdo blízký nepomůže.“

To ale zdaleka není jediný problém, který se pojí s rozvedenými muži. Jejich příjem váš společný rodinný rozpočet nemusí v žádném případě navýšit. Někdy možná i naopak.

2. Rozvedený muž má finanční závazky, se kterými musíte počítat

Finanční zatížení v podobě alimentů, rozdělování majetku (který se musí vyřešit do 3 let od rozvodu). S tím vším musíte počítat. Pokud se tedy ženete do vztahu s rozvedeným mužem, dobře si rozmyslete, zda jste ochotna snášet debaty o výši alimentů, přispívání na tábory a oblečení jeho dětí, podporovat ho v době, kdy bude muset řešit majetek se svojí exmanželkou.

A kdyby jenom majetek! Děti mu nikdy nikdo neodpáře.

Foto: Thinkstock

Chcete ho i s jeho minulostí?Foto: Thinkstock

3. Rozvedený muž má své osobní závazky

Podle Lenky Černé jsou jimi jeho vlastní děti, které vás nikdy nepřijmou jako matku, maximálně jako kamarádku. „A to vám ještě pogratuluji,“ dodává kouč. Pokud jste s ženatým mužem, nejste totiž jen s ním, ale i s jeho dětmi. To si zapamatujte. A položte si otázku: Skutečně jste ochotna jezdit na dovolenou ve čtyřech, dělit se o čas s ním a být tou, která je pouze náhradní mámou? Navíc komunikace s bývalou ženou kvůli dětem taky není nic moc. „Díky nim jsou ti dva navždy spojeni a je potřeba počítat s tím, že se s jeho exmanželkou, kterou zcela jistě nebudete zbožňovat, budete setkávat formou telefonů, mailů,“ popisuje Lenka Černá.

Třiatřicetiletý Daniel z Prahy je rozvedený dva roky. Z předchozího manželství má syna a dceru. „Děti? Těch už mám dost. Hlavně žádné další,“ nechal se slyšet před svojí nynější přítelkyní Janou. A rozhodně není jediným rozvedeným mužem, který zaujímá takový postoj...

4. Rozvedený muž nemusí chtít další děti

„To je další aspekt, na který dámy často zapomínají,“ domnívá se kouč. On, rozvedený, si již své zažil a nechce se mu znovu vracet do světa plen a breku. Lenka Černá tak upozorňuje na velmi nepříjemnou situaci, která může nastat. „Pokud sama dítě nemáte, zvažte, zda jste ochotna se případně vzdát vlastního dítěte, anebo přijměte fakt, že po nějaké době budete muset hledat jinde, abyste ukojila svůj mateřský pud.“

A co úspory? Vyplatí se do muže po jeho rozvodu investovat?

5. Rozvedený muž nemusí chtít vstoupit do dalšího svazku

Což vám nemusí vadit v případě, že netoužíte po svatbě, a taky pokud vás nezajímá osud společně nabytého majetku. Podle Černé mnohé dámy nechtějí dopředu přemýšlet nad něčím negativním, a tak s partnerem žijí na hromádce a nepřemýšlí nad budoucností. Jenže ty následky! „Z čistě realistického hlediska byste si měla uvědomit, že pokud má váš druh děti, ony budou jedinými dědici jeho majetku,“ vysvětluje kouč. A dodává, že tak ženy často mohou přijít i o vlastní peníze.

„To, že dědí děti, je samozřejmě v pořádku, ale jen jestli jste do něj neinvestovala vlastní finance. Ve své praxi poradce jsem se nesčetněkrát potkala s tím, že nakonec daná žena nedostala z vlastního ani korunu a jeho děti získaly finance i majetek, který z poloviny patřil jí.“

A řešení? „Sňatek je v tomto případě jedinou variantou, jak ochránit vlastní finance v případě nešťastného úmrtí jednoho z vás. Možná se vám to teď zdá morbidní, ostatně právě proto takový stav málokdo dopředu řeší… Tedy až do doby, kdy zjistí, že mu jeho vlastní majetek berou jiní,“ uzavírá kouč partnerských vztahů.

Jestli se vám ale do svatby přece jen nechce, existuje i několik dalších, „preventivních" opatření. Například si schovávejte faktury na své jméno, případně s partnerem sepište dohodu, která se bude týkat prohlášení o investicích (například do rekonstrukce koupelny, bytu). Řešením je i sepsání závěti, věcné břemeno na danou nemovitost či darovací smlouva na polovinu bytu-domu, kterou vám přítel vypíše. Pokud se tak nestane, dědicové - partnerovy děti - mohou s nemovitostí nakládat tak, jak uznají za vhodné.

Takže, co myslíte? Je rozvedený muž životní výhrou? Nebo to vypadá, že negativa převažují?

Reklama

Související témata:

Načítám