Hlavní obsah

Ručník, který nezatuchne a zůstane měkký? Takhle ho poznáte!

Foto: Thinkstock

Je příjemné zabalit se po koupeli do ručníku, který vsákne vlhkost z těla a pak rychle uschneFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také milujete huňaté froté ručníky a osušky, do kterých se zabalíte a přeběhnete z koupelny do ložnice? Často ale neproschnou a zaskočí vás pachem zatuchliny. Podívejte se, které materiály to zvládnou.

Článek

Chcete mít ručníky stále stejně barevné, měkké a voňavé? Investujte do kvalitního zboží a vhodného materiálu. Výrobci neustále přicházejí s novinkami, které překvapí svými vlastnostmi.

Kromě bavlny se tak můžete setkat s textilem s příměsí vláken bambusu, lnu a modalu, což je regenerovaná buková celulóza, hedvábí i polyesteru. Jak hmotnost ručníku ovlivňuje jeho kvalitu a cenu, se dočtete v článku Ručníky a osušky: Rozeznáte kvalitu od „hadru"?.

Bambus nepatří jen do zahrady

Populární jsou bavlněné ručníky s přídavkem lnu (80 : 20). Jsou tenčí a chladivější a hodí se také do sauny. Dlouhodobě nejžádanější jsou ručníky z bavlny, i když nemusí být vždy nejlepším řešením. „Majitelům koupelen bez přirozeného větrání doporučuji výrobky s bambusovou viskózou,“ radí Lenka Kocourková ze společnosti À La Maison. Bambus je znám svou antibiotickou funkcí, nevznikají v něm plísně, nemnoží se tu bakterie a použitý ručník nezatuchá. „Vlákna jsou dutá a savost ručníků je třikrát vyšší než u jiných materiálů,“ vysvětluje Lenka Kocourková.

Foto: Emko-Vossen

Velké smyčky zajišťují objem a měkkost. Velmi dobře absorbuje vlhkost díky směsi 70 % bavlny a 30 % tencel. Ručník 50 x 100 cm od 350 KčFoto: Emko-Vossen

Foto: À la maison

Froté s bambusovým vláknem z řady Bamboo Luxe v kolekci premium. Rozměr 50 x 100 cm, cena 560 KčFoto: À la maison

Nezničte vlastnosti textilu

„Ručníky před použitím vyperte, tmavé barvy samostatně. Nepoužívejte aviváž, snížila by se jejich savost,“ říká Ivana Šachová, majitelka firmy Silex. „Pro udržení měkkosti můžete přidávat namáčecí prostředky, ve vláknech se tak nebude usazovat vodní kámen. Froté nežehlete, došlo by ke slehnutí smyčky,“ radí odbornice.

Foto: Emco-Vossen

Osuška z řady Paris Supersoft, směs 70 % bavlny a 30 % tencel. Rozměry 67 x 140 cm, cena 860 KčFoto: Emco-Vossen

Foto: À la maison

Ručníky a osušky z kolekce Basic, řady Superwuschel, 100 % bavlna. Rozměr 60 x 110 cm, cena 500 KčFoto: À la maison

Komfort „suchý ve vlhkém“

Poměrně nová je česká funkční froté tkanina „Prowel“ z bavlny a polyesteru (v poměru 65 : 35). Bavlna výborně saje a polyester v přízovém provedení dobře odvádí vlhkost od těla a předává ji bavlněné části, ze které se odpařuje. Uživatelská charakteristika „Dry in Wet“, tedy „suchý ve vlhkém“ přesně odpovídá konstrukci froté, jenž je navíc prakticky bez smyček. Má proto menší objem, což oceníte při cestování a u koupelnových županů.

Další úpravou, která kombinuje nejlepší vlastnosti klasického froté a vaflového materiálu, je Water. Výrobky mají z jedné strany froté smyčky, z druhé vafle. Vaflová strana má výborné masážní účinky.

Foto: Veba

Župan Paris z froté Prowel, froté s menším objemem a komfortem „suchý ve vlhkém“. Cena od 1899 KčFoto: Veba

Foto: Veba

Ručníky Water, kombinace froté a vafle, 100 % bavlna, vysoce kvalitní česaná příze. Rozměry: 50 x 90, 65 x 130, 95 x 150, 95 x 180 cm. Cena od 148 KčFoto: Veba

Bio bavlna a spol.

U koupelnového textilu se setkáte také s označením, že jde o ekologický výrobek. Například bio bavlna. To znamená, že výrobek byl vyroben výhradně z ekologicky vypěstované bavlny. Přirozený způsob pěstování využívá biologická hnojiva a přírodní prostředky proti škůdcům, vlákna pak bývají barvena výhradně přírodními pigmenty. Při navlhčení necítíte přídavek chemických barev, navíc jsou tyto tkaniny vhodné pro alergiky. Kolekce jsou například Natural cotton z Veby nebo Organic Cotton od firmy Amwa Organic.

Foto: Tchibo

Ručníky a osušky s bio bavlnou jsou neobyčejně měkké a savé. Rozměr přibližně 50 x 100 cm, 2 ks cena 349 Kč. Osuška 140 x 70 cm, cena 349 KčFoto: Tchibo

Kam uložit použitý koupelnový textil? Inspirujte se v článku Proměna koupelny: S vychytávkou na špinavé prádlo!.

Máte rádi froté, nebo dáváte přednost vaflovým ručníkům?

Reklama

Související témata:

Načítám