Hlavní obsah

Rychlovka, která vás zahřeje? Zkuste pikantní polévku z červené čočky!

Foto: Jakub Jurdič

Vykouzlete z červené čočky tuto vydatnou pikantní polévku. Příjemně vás prohřeje a neskutečně si na ní pochutnáte!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jak se nejlépe v tomto studeném období zahřát? Ideálně zevnitř. A s tím vám může pomoci dnešní recept na polévku z červené čočky. Je pikantní, vydatná, velmi chutná...

Článek

Podzim a s ním již související příval studených dní a večerů je dávno tady. Potřeba se trošku prohřát je tedy na místě. Přes den v pracovním týdnu si člověk pod peřinu lehnout nemůže (pokud tedy nemá zrovna povolání, které by tuto vychytávku dovolovalo :-)), a tak nezbývá nic jiného než si poradit jinak.

Připravte si doma pikantní polévku z červené čočky. Máte ji za chvilku hotovou a můžete si ji s sebou odnést i do práce, pokud se vám zrovna nechce odbíhat ven na oběd.

Lahodná polévka z červené čočky

Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 malou červenou chilli papričku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Na ozdobu: Pár kapek citronové šťávy, pár kapek olivového oleje, čerstvě mletý pepř, nasekané bylinky dle libosti (petržel, libeček)

Postup: Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na měsíčky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte také nadrobno.

Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3–4 minuty restujte. Poté přidejte česnek. Až uvolní svou specifickou vůni, přidejte chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujte. K zelenině vmíchejte rajčatový protlak.

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, nechte ji okapat a poté přidejte k zelenině. Přilejte zeleninový vývar nebo vodu, osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte zhruba 15–20 minut na mírném plameni provařit.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody. Dochuťte ji citronovou šťávou a v případě potřeby znovu osolte a opepřete. Hotovou polévku z červené čočky podávejte zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepřete ji lehce čerstvě mletým pepřem a posypejte nasekanými bylinkami.

Tip: Chilli papričku můžete použít čerstvou i sušenou. Její množství případně upravte podle svých chuťových buněk. Jste-li odvážlivci, klidně přidejte o trochu více. Naopak, pokud budete polévku připravovat i pro své ratolesti, tak opatrně, aby vám ji konzumovaly :-).

Pokud byste měli pomyšlení na další recepty s červenou čočkou, neváhejte a vyzkoušejte ji třeba v podobě slaného špaldového koláče nebo se zastřeným vejcem. Naučte se červenou čočku zapojovat více „do hry“, pokud tak již nečiníte. Je zdraví prospěšná, lehce stravitelná a v momentě připravená. Navíc z ní můžete vykouzlit neskutečné dobroty!

A na jaký způsob připravujete červenou čočku doma vy?

Reklama

Načítám