Hlavní obsah

Ryze dámské potíže

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Něco jen pro nás - děvčataFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

14. díl - Pánové prominou, ale teď to bude opravdu jen mezi námi děvčaty. Máte nějaký problém? Svěřte se. I sto let stará příručka vám možná v lecčems pomůže a poradí.

Článek

Choroba materníku

(choroba spodní části těla u dam) Denně dopoledne napařování spodní části těla v medvědím pazourku (Bärentatzen) a přesličce, půl hodiny, na to vlažnou čtvrthodinovou sedací koupel (24 stupně R). Jsou-li studené nohy, je nutná horká půlhodinová koupel nohou. A v noci nositi vlhký obklad kolem těla s vlněným obvázáním.

Vyhřeznutí dělohy

Tato a podobné nemoci vyskytují se jen při slabém svalstvu ve spodní části těla, když vazy matky nejsou dosti silny. Nejčastěji vyskytuje se tato nemoc ve stáří. Také po těžkých porodech, jako následek hříchů mládí (onanie) a pohlavních nemocí.

Denně ½ hodinová parní koupel spodní části těla v odvaru senné strusky, po které nutno položiti se do postele se skrčenými nohami. V této poloze snažme se přivést nemocný orgán vyzdvihnutím do jeho dřívější polohy. Také tření děložních vazů směrem nahoru a hnetení celé spodní části těla, doporučuje se nošení obvazu. Vlhký obvaz křížem, který pokryjeme širokým vlněným šatkem, na noc, prokazuje taktéž dobré služby. Vyvarujte se všeho těžkého zdvihání, opírání se nohami, které by způsobilo tlak na nemocný orgán, nutno se vystříhati také horkých koupelí vanových 30-34 stupňů R s dodatečným studeným politím spodní části těla.

Perioda (příliš silná, příliš slabá)

Je-li perioda příliš silná, klidnou postel, pečovati o teplé nohy, po případě přiložiti teplou láhev. Mimo to napařovati spodní část těla třikrát týdně vždy půl hodiny, na to chladnou sedací koupel 24 stupně R půl hodiny: denně píti 2 číšky thé z pastuší tobolky, přesličky, vlčího máku, nátržníku a dubových listů jest dobrý prostředek.

Je-li perioda příliš slabá, třikrát napařování spodní části těla v odvaru listů medvědího pazourku půl hodiny, na to vlahou sedací koupel 24 stupně R, čtvrt hodiny. Denně 2 číšky thé z hluchavky, melisy a pelyňku.

Reklama

Související témata:

Načítám