Hlavní obsah

S palačinkami už žádná kouzla nevymyslíte? Omyl!

Foto: Jakub Jurdič

Obyčejné palačinky se můžou snadno proměnit v originální večeřiFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Každý z vás určitě zná klasické náplně do palačinek – marmeládu, zmrzlinu, kuřecí maso… Co takhle zkusit trochu odvážnější kombinace? Přinášíme vám rovnou pět tipů!

Článek

Jste-li milovníky palačinek ve slaných i sladkých podobách, rozhodně pokračujte ve čtení. Připravili jsme pro vás pět receptů na neobvyklé, ale velice chutné náplně. Uvidíte, palačinky zmizí ze stolu rychleji, než si toho vůbec stačíte všimnout! Uvedené množství u náplní odpovídá vždy dvěma porcím.

1. Se slaninou a kysaným zelím

Potřebujete:15 dkg anglické slaniny, 1 bílou cibuli, 250 g bílého kysaného zelí, 2 lžíce oleje

Foto: Jakub Jurdič

Kysané zelí spolu se slaninou jsou nesmrtelnou kombinacíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tradiční kombinace známá spíše ve spojení s bramboráky má i svou palačinkovou variantu! Na rozpáleném oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku. Když zezlátne, přisypte anglickou slaninu na kostičky, a nakonec i scezené a pokrájené zelí. Promíchejte a nechte ještě asi 10 minut společně propékat, aby se chutě krásně spojily. Hotovou směs zabalte do palačinky a podávejte.

2. S čerstvým špenátem a ztraceným vejcem

Potřebujete: hrst čerstvého špenátu, stroužek česneku, 2 vejce, 2 lžíce octa, sůl a pepř

Foto: Jakub Jurdič

Zastřené vejce je úžasné nejen na pohled, ale i na chuťFoto: Jakub Jurdič

Postup: Ztracené vejce se sice tváří jako náročný kulinářský kousek, opak je ale pravdou. Přiveďte vodu k varu, přilijte ocet a začněte míchat. Ve chvíli, kdy v hrnci vznikne vodní vír, vložte vejce, které jste si předtím vyklepli do hrnku. Vařte asi tři až čtyři minuty a vyjměte ho. Palačinku potřete prolisovaným česnekem (je možné ho rozmíchat v trošce vody), vyskládejte lístky špenátu a navrch položte vejce, která před podáváním pro efekt nařízněte. Nezapomeňte doladit solí a pepřem.

3. S uzeným lososem a citronovou omáčkou

Potřebujete:50 g uzeného lososa, hrst rukoly, snítku čerstvého kopru, 1 citron, 100 ml hovězího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 180 g smetany na vaření

Foto: Jakub Jurdič

Výrazná chuť uzeného lososa se krásně zjemní citronovou omáčkouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Začněte s citronovou omáčkou – na pánvi rozpusťte máslo a hladkou mouku a vytvořte jemnou jíšku. Do ní nastrouhejte kůru z citronu a přilijte vývar. Nechte asi pět minut provařit. Nakonec do omáčky vymačkejte citronovou šťávu a zjemněte smetanou. Kousky lososa a rukolu vložte do palačinky, jemně polijte vychladlou citronovou omáčkou a posypejte nasekaným koprem.

4. S vanilkovým tvarohem a ovocnou omáčkou

Potřebujete:250 g tučného tvarohu, 2 vanilkové cukry, lžičku citronové šťávy, 350 g mrazeného lesního ovoce, 1 lžíci cukru krupice, pár lístků čerstvé máty

Foto: Jakub Jurdič

Tvarohovo-ovocná variace je jednoduše neodolatelnáFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tato svěží kombinace jistě potěší dětské i dospělé strávníky. Nejprve smíchejte tvaroh spolu s vanilkovými cukry (výraznější je ten, který obsahuje přímo vanilku) a lžičkou citronové šťávy. Poté vložte na rozehřátou pánev mrazené ovoce a zahřívejte, dokud nerozmrzne a nezačne se zvolna vařit. Přidejte lžíci cukru, promíchejte a udržujte teplé. Do palačinky rovnoměrně rozprostřete tvaroh, zabalte, polijte ovocnou omáčkou a ozdobte lístky máty.

5. Pomerančové s vanilkovou zmrzlinou

Potřebujete:3 kopečky vanilkové zmrzliny, 2 pomeranče, 50 g másla, 1 lžíci třtinového cukru, špetku skořice

Foto: Jakub Jurdič

Citrusy spolu s palačinkou? Nebojte se, tahle dvojka si rozumíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Prvním krokem je jednoduchá úprava základního těsta – přidejte do něj dvě lžíce pomerančové šťávy. Poté na pánvi rozpusťte máslo a vložte na něj plátky pomeranče zbavené slupky. Když začnou kraje pomerančů lehce hnědnout, přisypte cukr a plátky v něm obalte. Palačinku složte do trojúhelníku, dejte na ní (nebo do ní) pár kousků pomeranče a kopeček zmrzliny. Nakonec můžete dozdobit trochou pomerančové kůry a posypat skořicí.

Jaké náplně dáváte do palačinek vy? Podělte se s námi o vaše recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám