Hlavní obsah

Samomluva nebo čtení na záchodě: Které zlozvyky prospívají zdraví?

Foto: THINKSTOCK

Při práci nedáte z ruky propisku? Vězte, že tím ventilujete svůj vnitřní neklidFoto: THINKSTOCK

Reklama

Jdete kolegům na nervy tím, že ťukáte perem do stolu nebo si povídáte pro sebe? Diví se vám, vysmívají, nebo vám dokonce nadávají? Nenechte se omezovat! Tyhle zlozvyky jsou totiž zdraví prospěšné.

Článek

Tohle se nedělá! – říkala vám možná maminka. Dnes už ale víme, že mnohé ze zapovězených (zlo)zvyků mají svůj účel a význam. Samozřejmě do jisté míry je potřeba brát ohled i na ostatní, nedejte se ale terorizovat přespříliš. Máte svá práva!

Ťukání perem: zlepšuje soustředění

Drobnými neuvědomělými pohyby, jako je klepání o stůl, kmitání nohou, natáčení vlasů na prst, otvírání a zavírání propisky a podobně, ventilujeme svůj vnitřní neklid. Pokud bychom to dělat nemohli, zhoršilo by se naše soustředění. Potvrdil to pokus, při němž měly děti určovat, které obrázky patří k sobě. Ty, které měly ruce navlečené v palčácích připevněných k desce stolu, měly výrazně horší výsledky než děti „volné“ – i když ruce k plnění úkolu nijak nepotřebovaly.

Foto: THINKSTOCK

Vyčítá vám okolí vaše zlozvyky? Nenechte se otrávit, možná vám pomáhají!Foto: THINKSTOCK

Čtení na toaletě: obrana proti zácpě

„Záchodoví čtenáři“ údajně tvoří víc než polovinu populace. Někteří dokonce mají v oné místnosti malou knihovničku, aby si mohli vybrat podle momentální nálady a délky pobytu. Jiní si zas berou na toaletu telefon či tablet. A dobře dělají: podle průzkumu izraelských vědců je čtení na záchodě ideální způsob uvolnění, který napomáhá snadnému vyprázdnění. Spěch a nedostatek klidu na tuto důležitou činnost je totiž jednou z příčin vzniku zácpy. Je ale třeba dodat, že se nic nemá přehánět, sezení delší než deset minut podporuje vznik hemoroidů.

Ojídání oblohy z chlebíčků: bomba na hubnutí

To nejlepší z chlebíčku – plátek šunky nebo lososa, kousek okurky nebo sardelové očko – rozhodně nenapáchá na vaší postavě takovou škodu, jako když ho doplníte kusem veky s máslem. „Bílé pečivo z jemně mleté mouky bez vlákniny má jeden z nejvyšších glykemických indexů, velmi rychle se tráví a vstřebává. Sníte-li veku nebo bagetu, budete mít brzy hlad,“ upozorňuje doktorka Iva Málková.

Foto: THINKSTOCK

Jíte z chlebíčků jen část? Je to dobře!Foto: THINKSTOCK

Samomluva: lepší než elektronický diář

„Takže co teď? Nejdřív zavolat mámě, pak se vrhnu na ty faktury. Kdepak jste, holky... á, tady jste.“ Jestli si kolegové v práci stěžují, ujistěte je, že jim to neděláte naschvál, že vám ale neustálé komentáře všeho, co děláte či hodláte udělat, účinně pomáhají práci si rozvrhnout a na nic nezapomenout. To, že některý člověk „myslí nahlas“, zatímco jiného to ani nenapadne, patrně souvisí s typem paměti a s tím souvisejícím způsobem vnitřního řazení informací.

Kdo prdí, zdraví si tvrdí

Občasné větry bez dalších příznaků lékaři považují za důkaz dobrého trávení a správného jídelníčku s vysokým podílem vlákniny a luštěnin. Pokud se vám to přihodí ve společnosti, prostě se tvařte, že se vás to netýká, jen největší burani tyhle zvuky nějak komentují nebo pátrají po jejich původci. Pokud může střevní plyn bez problémů odcházet, není důvod ke starostem, horší je, když je břicho bolestivě nafouklé – a nic.

„Lékaře navštivte také v případě, když se k plynatosti přidají křeče v břiše nebo když je zápach nápadně silný a nepříjemný,“ radí doktor Igor Bukovský. Větry vám totiž mohou naznačit problém s různými parazity, žlučníkem, slinivkou nebo tlustým střevem.

Tak co – poznali jste se v něčem?

Reklama

Související témata:

Načítám