Hlavní obsah

Sázíte jen na krém? To pleti nestačí! Správná péče krok za krokem

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakrémovat obličej a hotovo? Pokud má ve vaší denní péči místo jen tento krok, zaděláváte si na problémy v podobě pupínků, vrásek a předčasného stárnutí v obličeji. Víme, co dělat, abyste se jim vyhnuly!

Článek

Kdo by si nepřál užívat každý den kapku elixíru mládí, díky kterému vám budou všichni hádat o deset let méně? Tak jednoduché to bohužel zatím není. Pokud nemáte skvělou genetickou výbavu, je potřeba se trochu snažit a každý den do sebe investovat pár minut.

Není čas ztrácet čas

I když nikdy není úplně pozdě, nejlepší je začít se starat včas, klidně už v období dospívání. „Zvláštní pozornost vyžaduje stárnoucí pleť. Tento proces je sice individuální, ale obvykle začíná už mezi 23. a 28. rokem života úbytkem kolagenních a elastických vláken ve škáře,“ varuje kosmetička Adéla Dolenská ze studia Detail.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Vaše pleť krém potřebuje, ale až po krocích, které musíte udělat před jeho nanesenímFoto: goodluz, Shutterstock.com

Mastná, suchá nebo smíšená?

Pečující přípravky je vždy nutné volit podle typu pleti, ta může být mastná, suchá nebo smíšená. Indikátorem je výskyt pórů. „Mastná pleť má póry rozšířené téměř po celé ploše. U smíšené se vyskytují převážně v takzvané T-zóně, což je střed obličeje – brada, nos a čelo. A suchá má naopak minimální výskyt pórů,“ vysvětluje vizážistka Ilona Pavlatová.

U někoho tím ale výběr nekončí. Každá pleť bez ohledu na její typ může být navíc citlivá, což hledání vhodných produktů komplikuje. „Citlivou pokožku většinou poznáme podle reakce na některý přípravek, která se dostaví do pár hodin od aplikace. Může pálit a zarudnout. Reakce se může vyskytnout na každý, dokonce i hypoalergenní produkt. Nutně to neznamená, že výrobek je špatný, jen vám zkrátka nesedl,“ doplňuje Ilona Pavlatová.

Výběr určitě není radno podceňovat, pokud si nejste s typem pleti jisté, raději požádejte o pomoc odborníka.

Krém až na konec

Jestliže se denně odbýváte jen nanesením hydratačního krému a ostatní kroky vynecháváte, můžete klidně opustit i od toho. Spíš si škodíte. „Krém je v péči až na posledním místě. Nejdůležitější je čištění. Pokud nebude pleť dokonale vyčištěná, nemá nic dalšího smysl. Naopak se bude ucpávat a aktivní látky neproniknou do hloubky,“ říká Ilona Pavlatová.

Dva druhy čištění

A teď už popořadě. První a nejdůležitější fází je čištění, to je nutné provádět bez ohledu na to, zda nosíte make-up či nikoli. Nečistoty totiž ulpívají na nalíčené i nenalíčené tváři. Jde zejména o dva druhy nečistot – rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. „Ty rozpustné v tucích se odstraňují jako první prostřednictvím pleťového mléka nebo pěny. Poté je nutné se zbavit i druhého druhu nečistot, k tomu slouží tonika,“ uvádí Ilona Pavlatová.

Kosmetička Adéla Dolenská radí mít v kosmetické výbavě opravdu několik produktů. „Přípravky typu 3 v 1 doporučuji spíše na cesty. Vždy je nějaká jejich funkce omezená,“ říká.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Vhodné přípravky vybírejte podle typu pokožkyFoto: Rido, Shutterstock.com

Po důkladném očištění by mělo následovat nanesení séra. Podle odborníků jde o jeden z často opomíjených, a přitom velmi důležitých kroků. Jedná se vlastně o zdravou stravu pro pleť. Díky séru se do pokožky dostane řada prospěšných výživných látek, zejména antioxidanty, kyseliny a vitaminy. Lehká textura umožňuje jejich pronikání i do hlubších vrstev.

Speciálním krémem následně ošetřete oční okolí a stejný přípravek můžete použít i na rty. „Kůže je velmi jemná a má podobné pH, proto se produkty na oči dají použít také k pěstění rtů,“ prozrazuje svůj tip Ilona Pavlatová. Poslední tečkou je rozetření hydratačního krému. Všechny kroky kromě nočního krému je zapotřebí provádět nejen večer, ale i ráno. Ani v noci se totiž prachu a potu nevyhnete.

Domníváte se, že se pleti věnujete dostatečně, ale stále je jako bez života? Přečtěte si o čtyřech pleťových signálech, které vám napoví, že něco není v pořádku.

Věnujete svému obličeji dostatečnou péči? 

Reklama

Načítám