Hlavní obsah

Sbírka pro malou Elu: Chceme pomáhat!

Foto: Aleš Honus

Pomozte malé EleFoto: Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodině pětileté holčičky z Karviné ukradli auto. Malá postižená Ela musí pravidelně dojíždět na rehabilitace, neboť co se nenaučí do svých šesti let, nenaučí se už nikdy. Spolu s autem tak přišla i o naději na kvalitnější život. Chceme jí pomoci – ProŽeny.cz spolu s portálem Seznam.cz, Novinky.cz a nadací Naše dítě vyhlašuje veřejnou sbírku. Pomozte i vy!

Článek

Auto – jediná naděje

Ela, dcera manželů Wawrzosových z Karviné, se narodila předčasně a prodělala dětskou mozkovou obrnu. Přestože je jí už pět let, nedokáže ani sama chodit a její mentální věk se ve skutečnosti pohybuje okolo jednoho roku. „V podstatě je ležící pacientkou s těžkou mentální retardací,“ shrnula stav dcery matka Sylva Wawrzosová.

Jelikož musí rodiče vozit postiženou Elu na nutné rehabilitace pravidelně, rozhodli se v červenci minulého roku pořídit si nové auto. „Vzhledem k tomu, že naše dcera musí jezdit rehabilitačním kočárkem, který se nedá moc dobře složit, volili jsme vůz s velkým kufrem. Do auta se musí vejít kromě kočárku ještě speciální židle Aris, která se nedá složit vůbec, a samozřejmě i osobní věci. Také občas musíme převážet stojánek (speciální rehabilitační pomůcka), který je sice ve stacionáři, ale pokud je Elinka delší dobu doma, bereme si jej domů,“ vysvětlila Sylva Wawrzosová, proč si před rokem pořídili právě velkou Škodu Octavii combi.

Jenže v noci ze soboty na neděli 6. září přišel šok. Neznámý bezohledný zloděj jejich auto ukradl! Hned vzápětí přišla druhá rána – dotaci 100 000 korun na pořízení auta, kterou dříve manželé získali od karvinské radnice, budou muset vrátit! Tak zní zákon! Nebyli totiž pojištěni proti krádeži auta. Ono pojištění by vyžadovalo zatížení ročního rodinného rozpočtu o dalších 16 tisíc, což si Wawrzosovi nemohli dovolit.

Chceme pomoci! A co vy?

Osud postižené Ely nám není lhostejný, a proto jsme se rozhodli celou situaci řešit. Ve spolupráci s portálem Seznam.cz a zpravodajským serverem Novinky.cz pořádáme veřejnou sbírku určenou na koupi nového auta (ne tedy na zaplacení možného dluhu karvinské radnici)! „Jsme tu, abychom rychle zprostředkovali pomoc, která je v tomto případě velmi potřebná. Přejeme malé Ele hodně síly a rodičům vše, co k péči o ni potřebují,“ okomentovala zřízení sbírky mluvčí portálu Seznam.cz Rita Gabrielová.

Foto: archiv redakce

Sbírka probíhá pod záštitou nadace Naše dítěFoto: archiv redakce

Celou sbírku navíc zaštiťuje nadace Naše dítě, která konto pro malou Elu zřídila (3300033/0300; var. symbol 2222). „Jsme potěšeni, že je v našich silách obratem otevřít sbírku na pořízení auta pro malou, těžce nemocnou Elu. Auto je pro ni opravdu nezbytné. Je nutné, aby její rehabilitační léčba pokračovala,“ uvedla Zuzana Baudyšová, ředitelka nadace Naše dítě. „Nadace už uvolnila první částku 10 tisíc korun ve prospěch postižené holčičky.“

První příspěvky v celkové hodnotě 33 000 už odešly i z účtů redakce ProŽeny.cz. A co vy? Také vám záleží na tom, aby malá Ela, která už od narození prakticky nemůže vést plnohodnotný život, byla šťastná? Každý z nás může pomoci. I malý příspěvek se počítá!

Související témata:

Načítám