Hlavní obsah

Sedm nejčastějších rodičovských lží: Říkáte je taky?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas to zažije nejspíš každý rodič. Jsou situace, ve kterých zkrátka svým dětem lžeme. A důvod? Abychom je překvapili, chránili i ušetřili bolesti nebo strachu z neznámého.

Článek

Lhát se nemá! Tohle jsme slýchali jako malí, nyní to klademe na srdce vlastním dětem. Jenže v životě jsou momenty, kdy to snad ani jinak nejde. A tak své ratolesti od malička tak trochu balamutíme, dokud nevyrostou a neprozřou. Také znáte tyhle hlášky?

Děti nosí čáp

Je jasné, že malým dětem asi nebudete vysvětlovat hned od začátku, kde se bere v maminčině bříšku miminko, natož pak jak přichází na svět. A tak vznikla pohádka o vráně a čápovi. Ale jak je známo, děti jsou zvídavé, a proto začnou s příchodem do první třídy pátrat po lepší teorii.

„Pamatuji se, že má dcera za mnou asi ve čtyřech letech přišla a říká: Mami, už vím, jak se v bříšku vezme to miminko. Tak jsem znejistěla a nechala se poučit. No, on ti do břicha vleze mravenec, ten se tam zabydlí a pak z něj vyroste miminko,“ líčí maminka Petra (38) a dodává, že plození a rození dětí začala po pravdě vysvětlovat dceři ve druhé třídě základní školy.

Dárky ti přinese Ježíšek

Vánoce jsou o rodině a hlavně o dětských rozzářených očích. Není nad to vidět jejich radost z dárků, o které si napsaly v dopise Ježíškovi. Bohužel pak o to větší může být jejich zklamání, až jim někdo ze starších dětí suše prozradí, že dárky kupují rodiče. Většinou se tak stane s příchodem na základní školu. Podobné je to i s Mikulášem a Zoubkovou vílou. Také k vám chodí?

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Na Ježíška děti přestávají věřit s příchodem do školy, většinou je někdo zkušenější poučíFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Je to moc dobré

„Ale no tak, sněz tu brokolici, je dobrá. Uvidíš, že ti bude chutnat.“ „Musíš to sníst, abys byl silný a zdravý.“ To jsou obligátní věty rodičů, kteří se snaží děti přesvědčit, aby snědly něco, co je sice zdravé, ale moc jim nejede. „Já to občas dělám tak, že mým klukům říkám, že když v té omáčce přece houby nevidí (jsou rozmixované), tak tam přece nejsou,“ svěřuje se maminka Ivana (37).

Tu čokoládu už někdo dojedl

Už jste se někdy přistihli, jak jste dětem ujedli něco z talíře, nebo si kousli do jejich sušenky a pak jste tvrdili, že se tak nestalo? Nebo se vám stává, že se před dětmi dokonce schováváte, když ujídáte tajně čokoládu z kredence, protože vás po večeři honí mlsná? Bohužel nemůžete hned přiznat barvu, a když se dítě dožaduje pravdy, je milosrdnější to hodit na někoho jiného nebo zatloukat – vy o té čokoládě nic nevíte.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Také se někdy neudržíte, ujíte dítěti kus sladkosti a pak děláte, že o tom nic nevíte? Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Neboj, to nebolí

Tuhle větu používají rodiče zejména u doktora nebo když dětem potřebují ošetřit například rozbité koleno. Jde o jakousi snahu děti předem nestresovat a naopak je trochu uklidnit, aby spolupracovaly. Lepší je ovšem v některých případech raději upozornit děti na to, že to maličko bolet může, ale že jste tam pro ně, aby vám příště více věřily a nezískaly tak odpor k bílým plášťům.

Nemůžeme si pořídit zvířátko

„Neměl by se o něj kdo starat, až budeme na dovolené. Jsem alergická na zvířecí chlupy. Museli bychom bydlet v domě a ne v malém bytě.“ To jsou nejčastější lži a výmluvy rodičů, kteří se snaží vyhnout starostem navíc.

O zvířatech lžou rodiče ve více případech. Například při smrti domácího mazlíčka. Pro někoho je příliš kruté říci dítěti o ztrátě jeho zvířecího kamaráda. A tak je milosrdnější lhát. „Když nám umřel křeček, nebyla Kačenka naštěstí zrovna doma. Neměli jsme to srdce jí to říct, tak jsme šli rychle do zverimexu koupit nového. Byla to fuška, najít stejného,“ přiznává Pavel (42) z Prahy.

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Někdy rodiče raději koupí nové zvíře a předstírají, že je původní, než aby dítěti sdělily, že jeho miláček umřelFoto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Už spinkej, já už jdu taky

Uspávací proces se někdy dokáže hodně protáhnout a večerní rituály malých dětí bývají pro rodiče náročné. Proto se je snaží zahnat do postelí co nejdříve, zvláště když jim na konci dne dochází síly a těší se na skleničku, kterou si mohou konečně po náročném dni dát. V takových chvílích jsou malé lži na denním pořádku, a tak dětem namluvíme cokoli, jen aby už usnuly a my si mohli dát nohy nahoru.

A jaké lži používáte vy?

Související témata:

Načítám