Hlavní obsah

Nejčastější rodičovské výhrůžky. Čím strašíte děti vy?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Určitě to dobře znáte sami – ať už z dob svého dětství, nebo rodičovství. Když vás děti zlobí a vy ztratíte nervy, neubráníte se ostřejšímu slovníku, který často obsahuje i výhrůžky. Tohle jsou ty nejčastější. Poznáváte se v některé?

Článek

Kdo jako malý neslyšel či později nepoužil na vlastní děti nikdy žádnou výhrůžku? Jistě se takoví najdou, ale pro většinu rodičů je to téměř nepředstavitelná záležitost. Snad každému občas dojde trpělivost a snaží se pak potomky přinutit poslechnout vyhrožováním či předkládáním ultimát. Jaké výhrůžky používáte vy?

Odnese si tě čert

Asi jedna z nejčastějších výhrůžek, která platí zejména na nejmenší, je strašení čertem a peklem. Pro většinu dětí je to děsivá postava a třesou se jim kolena jen při představě, že zachrastí řetězem či zamává nad hlavou pytlem, natož vyplázne dlouhý jazyk. „Já jsem dokonce měla zvoneček do pekla a během roku (tedy vydrželo to jen pár let) stačilo zmínit zvonek a našlápnout směrem k němu,“ vzpomíná Monika (48), matka tří dětí.

Seřežu tě

„Seřežu tě, až zmodráš“, „Spráskám tě jak psa“,  „Budeš bit jak žito“ nebo „Mám ti ještě naplácat, ať máš důvod brečet?“ To jsou jedny z nejostřejších výhrůžek, které na děti sice platí, ale hraničí s řádnou výchovou. A někdy stačí jen pohrozit vařečkou. Existuje i jemnější verze v podobě oblíbeného výroku „Roztrhnu tě jako hada.“ Ta je naštěstí při konkrétní představě skutečně spíše úsměvná.

Jestli dětem vyhrožujete fyzickým násilím, měli byste se nad sebou zamyslet. Většina rodičů tyto věty používá samozřejmě jen jako donucovací prostředek a nikdy je nemyslí vážně, ovšem zkuste se příště ovládnout. Vždyť sami jste se jako děti podobných hlášek či vařečky určitě báli a vzpomínáte na to dodnes.

Už tě nechci vidět

Citové vydírání? Ano, i to občas zoufalí rodiče na své ratolesti zkoušejí v naději, že je poslechnou. „Když děti neposlouchají a nefunguje ani oblíbené počítání do tří, posílám je často do vedlejší místnosti se slovy, že už je nechci vidět. A to na ně dost platí, neboť samy zavřené nikde nechtějí být. Ale když u toho spustí pláč, mám občas výčitky,“ vypráví maminka Veronika (38), která ale stejně jako mnozí jiní rodiče přiznává, že se bez vyhrožování neobejde.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

„Jestli budeš dělat ty obličeje, tak ti to zůstane,“ hrozí občas někteří rodičeFoto: didesign021, Shutterstock.com

Skončíš v polepšovně

Pohrozit dětem, že skončí v nějakém cizím zařízení, kde budou vyrůstat bez rodičů, vám možná přijde kruté, ale určitě už jste to někde slyšeli – stejně jako Maruška (27): „Když jsme byli s bráchou malí a už jsme mámu fakt vyloženě štvali, tak nám říkala, že jestli nepřestaneme zlobit, tak jednoho z nás pošle do dětského domova. No a když jsme nepřestávali, tak za námi přišla a řekla, ať se tedy dohodneme, kdo z nás půjde.“

Odejdu od vás

Je to podobná verze jako „Už tě nechci vidět“ nebo „Ty nejsi moje dcera/syn“. A děti mají z těchto slov často respekt. Představa, že jim máma neudělá snídani, neutře jim zadeček nebo jim prostě nebude nablízku, je skutečně až děsivá. Záleží také, v jakém věku to dětem říkáte. Puberťáci už by vám totiž mohli odvětit něco jako „Konečně!“ nebo „To neuděláš“, a ještě lépe „Nezapomeň si klíče.“

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Zkuste se občas místo neustálých výhrůžek s dětmi domluvit po dobrémFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Všichni se ti budou smát

Je to obdobná věta jako „Nikdo tě nebude chtít.“ Rodiče ji často používají v situacích, kdy se snaží zapůsobit na děti, aby se zbavily různých zlozvyků (třeba se nehrbily u úkolů). „Jako malá jsem si cucala asi do jedenácti let tajně palec. Byl to takový můj zlozvyk, který byl prostě silnější než já. Naši mi ten prst zalepovali na noc náplastí, ale přes den mi často říkali, že se mi děti budou ve škole smát,“ vypráví dnes Nikola (28) a dodává, že se za to před spolužáky opravdu trochu styděla.

Shnijou ti zuby

Některé děti zase slýchaly, že jestli si nebudou pořádně čistit zuby, tak jim uhnijí, nebo když nebudou pořádně uklízet, tak je v noci sežerou špínoví brouci. Ovšem další děti straší ze spaní třeba Škrabinožka Pucnohá. Že jste o ní neslyšeli? Tu si vymyslela jedna maminka, která tímto broukem škádlí své děti, když se dloubají v nose a strkají pak prsty do pusy nebo když se nechtějí koupat. Pak totiž přijde v noci podle čichu Škrabinožka a špínu oškrábe.

Zůstane ti to

Neškleb se, nehrb se, nevyplazuj ten jazyk, nešišlej, nešilhej... A to vše korunují rodiče jedinou větou: Zůstane ti to! U této výhrůžky však děti většinou rychle pochopí, že se nic takového nestane. Přesto to mnoha rodičům nedá a tuhle hlášku používají často.

A jak jste na tom vy? Poznáváte se v některých výhrůžkách?

Reklama

Načítám