Hlavní obsah

Rodiče, chcete mít úspěšné děti? Naučte je jednu věc!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro dítě byste se rozkrájeli a děláte, co mu na očích vidíte? Tak to s péčí nepřehánějte. Jinak hrozí, že vám bude za pár let doma sedět pro život nepoužitelný jedinec, který po sobě nedá ani talíř do myčky. Zapojte ho do domácích prací. Výzkumy ukazují, že mu to jedině prospěje.

Článek

Vědci to dokázali! Potvrdili, co si přejí asi všichni rodiče. Stanovit dětem povinnosti je dobré pro jejich budoucí život. Rozdělte úkoly, dejte si na chvíli nohy nahoru a nechte potomka, ať se také trochu podílí na chodu domácnosti.

Odborníci jsou přesvědčeni, že práce v domácnosti pomáhají dětem rozvíjet smysl pro zodpovědnost a dělají z nich samostatnější a vytrvalejší jedince, kteří jsou v dospělosti mnohem úspěšnější než ti, po nichž rodiče nic nechtěli. Harvardská studie trvala 75 let a sledovala přes 700 lidí. Vědci zjistili, že klíčem ke spokojenému životu je vedle lásky dobrá pracovní morálka – a ta se získává už v dětství.

Není čas ztrácet čas 

Se zadáváním drobných úkolů je vhodné začít už ve věku dvou tří let. Podle dětské psycholožky Lucie Kotkové platí, že čím dříve, tím lépe: „Je dobré využít období, kdy dítě nerozlišuje mezi prací a hrou, protože hra je pro něj naprosto všechno. Když třeba pomáhá párovat vyprané ponožky, je to trochu jako pexeso. A právě tuto hravost a přirozenost při pomáhání doma je dobré podchytit.“

Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. Když si malé dítko určité úkony zažije jako běžnou rutinu, je dost velká šance, že se s ním nebudete muset tolik zlobit, až z něj vyroste znuděný puberťák. Jednotlivé úkoly je ovšem nutné přizpůsobit věku a schopnostem, popřípadě je vykonávejte společně.

Nezapomínejte na pochvalu

Až dítě stanovenou povinnost zdárně splní nebo se o to alespoň pokusí (i když výsledek nemusí být dokonalý), pochvalte ho. „Příspěvek potomka do domácnosti je vhodné ocenit, a to i veřejně – například před babičkou. Věty typu ‚Ještěže mi tak pomáháš‘, ‚Bez tvé pomoci bych to nestihla‘, ‚Hned mi to jde lépe, když nás je na to víc‘ nejsou vůbec od věci. Děti je vnímají, a ač na ně často nereagují, vnitřně je leckdy motivují víc než výhrůžky a tresty,“ říká psycholožka Kristýna Zavadilová.

Když se dítko do úkolů hned nehrne, zkuste mu dát čas. Vyžadovat všechno hned teď většinou nemá smysl. Respektujte, že se chce po škole třeba chvíli bavit na počítači a nedýchejte mu na záda, dokud konečně nevyndá to nádobí z myčky.

Peníze jako motivaci ovšem odborníci nedoporučují. Rodiče také za své domácí povinnosti nic neinkasují. Navíc hrozí, že dítě bude posléze za všechno vyžadovat finanční odměnu.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Úkoly je nutné přizpůsobit věku dítěte a jeho schopnostemFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Zkuste to hravě a spravedlivě

Stanovení režimu může být i zábava. Můžete vytvořit obrázkové kartičky s různými domácími pracemi a každé ráno (nebo třeba jednou za týden) necháte potomka jednu nebo více kartiček vylosovat – to ocení hlavě menší děti. Výhodou tohoto postupu je, že nebude dělat stále to samé, ale prostřídá a vyzkouší si celou plejádu činností. Máte-li dětí víc, rozdělení úkolů losováním budou vnímat spravedlivěji.

Na kartičky ovšem nedávejte běžné věci, které by si měl plnit každý tak jako tak: vypracování domácích úkolů, stlaní, úklid hraček nebo odnesení špinavého talíře do dřezu. To je základ, k němuž je třeba postupně přidat i povinnosti týkající se celé rodiny. Na kartičkách může být například toto: prostřít, umýt nádobí po večeři, utřít prach v obývacím pokoji, uklidit nádobí z myčky, vyluxovat ložnici, vynést odpadky, vyvenčit psa, zalít květiny apod.

Hravý přístup může fungovat i na starší děti: udělejte si z úklidu rodinnou akci, pusťte rádio a při luxování třeba společně tancujte.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Prostřít k jídlu pro celou rodinu je klasický úkol, který zvládne i malé dítě. Netrvá to dlouho a navíc se naučí, jak mají být příbory a nádobí správně připravenéFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nechte dítě pocítit zodpovědnost

Motivující je také barevný harmonogram na ledničce, v němž bude mít každý člen domácnosti své úkoly na celý týden a bude je postupně odškrtávat.

Bude-li dítě protestovat, zkuste se s ním posadit a v klidu mu vysvětlit, že není spravedlivé, aby celý chod domácnosti ležel jen na rodičích. Nebo snad nechce nosit čisté oblečení, brát si z lednice jídlo, které jste nakoupili, a mít možnost si ho naložit na čistý talíř?

„Nesplní-li dítě svou povinnost, vyplatí se snaha vysvětlit mu problém ve stylu ‚Když jsi nevynesl odpadky, zapáchá nám kuchyň‘ nebo ‚Když jsi neutřel prach, bude se nám hůře dýchat‘,“ doplňuje Kristýna Zavadilová. Někdy je dobré počkat a nedělat práci místo „vašeho rebela“. Také mu jistě po chvíli začne vadit, že nemá kam vyhodit třeba kelímek od jogurtu, protože koš přetéká.

Tipy na úkoly podle věku

  • 2 až 3 roky - odnést hračky do krabice, vyhodit odpadky do koše
  • 4 až 5 let - nakrmit zvíře, ustlat postel, zalít květiny
  • 6 až 7 let - zamést podlahu, oloupat brambory, uklidit nádobí, vynést odpadky
  • 8 až 9 let - připravit jednoduché jídlo, vysát, umýt nádobí, uklidit nákup

Pomáhají vám děti s chodem domácnosti?

Reklama

Načítám