Hlavní obsah

Šedý a zelený zákal: Víte, že můžete přijít i o zrak?

Foto: thinkstock

Každá dlouhodobá námaha očí může přispět k jejich rychlejšímu onemocněníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často vás hodně bolí oči únavou z dívání se do monitoru? Napadlo vás, že si tím možná kazíte oči tak, že byste mohli mít nebezpečné onemocnění zvané šedý či zelený zákal? Je to vůbec možné? Čtěte dál, a dozvíte se!

Článek

Obě nemoci patří mezi nejrozšířenější oční potíže vůbec. Každá je však jiná. Může je způsobit časté využívání počítače? „Nemyslím si to,“ říká MUDr. Aleš Honzík. Podle něj může dojít ke zhoršení vašeho zraku, ale nikoli „propuknutí“ choroby. Jeho kolega si jednoznačnou odpovědí není jist: „Dlouhodobé využívání monitoru může mít nepochybně vliv na kvalitu zraku,“ tvrdí MUDr. David Kostka, ředitel úseku zdravotní politiky ZP Metal-Aliance a dodává: „Jestli může přímo ovlivnit vznik některého z onemocnění, nelze podle mne jednoznačně určit.“

Vidíte mlhavě? Nepodceňujte to!

Čím víc stárnete, zrak se vám obecně zhoršuje. A šedý zákal je právě záležitostí stárnutí: dochází při něm k postupnému zkalení čočky. „Potíže tohoto typu má téměř polovina české populace důchodového věku,“ uvádí MUDr. Aleš Honzík. Onemocnění se ale zcela nevyhýbá ani mladším jedincům, může být i vrozené. Příčinou šedého zákalu mohou být třeba i vážný úraz oka, cukrovka nebo kouření.

Šedý zákal: je třeba včas operovat

Návrat k lepšímu vidění je v případě šedého zákalu možné pouze operací umělé čočky. „Proto je tolik důležité, aby byl operován včas,“ dodává lékař Aleš Honzík. Zajímá vás, zda si takovou operaci budete muset zaplatit? „Záleží na tom, zda podstoupíte operaci standardním způsobem, tedy s využitím standardně nabízených čoček, nebo budete mít zájem o některou z čoček, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje MUDr. David Kostka ze zdravotní pojišťovny Metal-Aliance. Podle něj si v tom případě budete muset připlatit.

Foto: thinkstock

Přímá souvislost mezi dlouhodobým hleděním na monitor a šedým či zeleným zákalem nebyla dosud potvrzena, ale ani vyvrácena. Každopádně očím rozhodně neprospívá. V tom mají lékaři jasno.Foto: thinkstock

Po čtyřicítce na kontroly!

Zatímco šedý zákal vzhledem ke stárnutí příliš ovlivnit nemůžete – tedy pokud nepočítáte podcenění prvotních potíží. U zeleného (a nebezpečnějšího) zákalu bojovat možné je: prevencí. Odbornící doporučují úderem čtyřicátého roku počítat s jednou oční prohlídkou za rok – při ní je vám změřen nitrooční tlak. A není potřeba se bát investic: Vyšetření na zelený zákal je součástí běžně prováděného klinického vyšetření očním lékařem a je hrazeno ze zdravotního pojištění. Trvá několik minut.

Tip redakce:Na jaké preventivní prohlídky si máte kdy dojít, si přečtěte v našem článku Víme, na co máte u lékaře nárok. Zdarma!

Zelený zákal: každá minuta se počítá

Pokud tedy máte pocit, že začínáte vidět místo konkrétních osob či předmětů stíny či černé skvrny, jsou to příznaky, které bijí na poplach. Zelený zákal se totiž v pozdější fázi projevuje právě tímto způsobem – dochází tak k postupnému odumírání očního nervu, a bohužel jsou změny nevratné. „Pokud ale dojde ke včasnému podchycení, lze zelený zákal léčit,“ říká MUDr. Aleš Honzík. Mezi léčebné prostředky patří kapky, laserové či chirurgické operace.

Zkuste si na chvíli zavřít oči a udělat pár kroků... Hodně těžké, viďte. Hýčkejte si proto svoje oči co možná nejvíce. Vždyť jedna kontrola u očního lékaře, byť se sebemenším problémem vás může zachránit od velkých problémů. Co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám