Hlavní obsah

Muž s mužem, žena se ženou. Slavní, kteří se nebáli přiznat, že jsou homosexuálové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství pro všechny Sněmovna nedávno odmítla. Homosexuální páry tak nadále budou žít „jen“ v partnerství. Kdo ze slavných párů do něj již vstoupil a co na neúspěch zákona říkají?

Článek

Jen málo témat (spolu s přijetím eura) tak rozděluje Čechy jako manželství pro všechny. V Evropě je Česká republika jednou z posledních, kdo podobnou úpravu zákona stále nemá. Legálně mohou homosexuálové uzavírat manželství například v Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku nebo v Řecku.

Až do závěrečného jednání ve Sněmovně (28. února) LGBT komunita stále doufala v lepší zítřky, její sen se ale rozplynul. Manželství stále zůstává vyhrazené jen pro muže a ženu, stejně jako adopce.

Přesto k drobným změnám dojde (pokud v této podobě schválí zákon Senát) – stejnopohlavní páry si budou moci osvojit biologického potomka svého partnera a vyrovnají se i dědická práva.

Historie homosexuality

Až do roku 1961 byla homosexualita i u nás považována za nemoc a kvůli pohlavnímu styku mezi osobami stejného pohlaví jste se mohli dokonce dostat do vězení. Tomu už naštěstí odzvonilo - dnes se o problémech LGBT komunity alespoň běžně a veřejně hovoří. Velkou zásluhu na tom mají i známé tváře, které se partnerem stejného pohlaví netají. Dodávají odvahu těm, již se trápili v nefunkčním vztahu nebo tajili a popírali svou sexualitu.

Milan Peroutka a Dominik Roubínek

Loni v létě vyšlo najevo, že si zpěvák Milan Peroutka vzal svého partnera Dominika Roubínka. Poprask zpráva způsobila i proto, že o své homosexuální orientaci do té doby nikdy nemluvil. A najednou sdílel fotografii ze svatby… „Registrované partnerství beru jako předstupeň manželství a odraz toho, že to společnost nějak přijímá a nějak si na to zvyká. Myslím, že i manželství pro stejnopohlavní páry nakonec přijme,“ svěřil se Milan v podcastu Spotlight.

Foto: Profimedia.cz

Přiznáním, že je gay, se Milanovi Peroutkovi ulevilo. Vzal si Dominika Roubínka a září štěstímFoto: Profimedia.cz

Martina Navrátilová a Julia Lemigova

Ohromné štěstí měla nejlepší tenistka všech dob Martina Navrátilová, která žije v Americe. Tam bylo totiž manželství pro všechny v některých státech schváleno již v roce 2004  a o jedenáct let později celonárodně. Svou velkou lásku, ruskou modelku Julii Lemigovovou, poznala v roce 2009 a o pět let později ji požádala o ruku na US Open. Vzaly se koncem roku 2014. „Když vyrůstáte jako lesba, o něčem takovém ani nepřemýšlíte. A teď jsme tu,“ svěřila se tenistka pro BBC.

Foto: Profimedia.cz

Po tak romantické žádosti o ruku, jakou předvedla Martina Navrátilová, touží většina ženFoto: Profimedia.cz

Jan Souček a Jan Tomíček

Nově zvolený ředitel České televize Jan Souček je jedním z mužů, kteří se otevřeně hlásí ke své orientaci. Bez ohledu na to, co tomu lidé budou říkat nebo na jak vysokém postu jsou. Se svým partnerem Janem, který se živí jako restaurátor, žije už patnáct let. Doprovodil jej i na letošní předávání Českého lva a moc jim to spolu slušelo. „Nemyslím si, že v dnešní společnosti je problém, kdo s kým žije. Před 25 lety bych o tomhle tématu možná přemýšlel, dokonce si pamatuji situace, kdy tenhle fakt chtěl někdo použít proti mně. Ale rozhodl jsem se, že otevřenost je ta nejúčinnější zbraň. K lidem ve svém okolí i v práci prosazuji otevřenost,“ svěřil se pro Blesk.

Foto: David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl / CNC / Profimedia

Nový generální ředitel České televize Jan Souček se svou orientací netajíFoto: David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl / CNC / Profimedia

Martina Viktorie Kopecká a Andrea

Své soukromí si farářka a účastnice StarDance Martina Viktorie Kopecká dlouho střežila. Když ale vydala svou biografickou knihu Zpověď farářky, rozhodla se jít s pravdou ven a odhalit, jak to se svou sexuální orientací má. „Řešila jsem otázky typu: Proč bych zrovna já měla volit coming out? Co je komu do mého soukromí? Ale pak jsem si vzpomněla na některé mladé farníky. Na jejich úzkost, s níž přicházejí, protože je jejich blízcí odmítají přijmout třeba kvůli vztahové orientaci. Kdyby tedy má upřímnost měla pomoci byť jedinému z nich, má smysl vyprávět svůj příběh,“ objasnila své rozhodnutí pro Novinky.cz. Spokojená je po boku přítelkyně Andrey, která se pohybuje mimo showbyznys.

Foto: Profimedia.cz

Bez ohledu na to, co tomu řekne veřejnost nebo církev, šla Martina Viktorie Kopecká s pravdou ven. Ve společnosti se často ukazuje po boku přítelkyně AndreyFoto: Profimedia.cz

Načítám