Hlavní obsah

Žiju s gayem - a co má být? Je lepší než většina chlapů, co znám. Pere, žehlí, voní a rozmazluje mě

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý vztah zapadá do obvyklých stereotypních představ. A platí to i v případě, kdy si žena dobrovolně vybere pro soužití muže jiné než heterosexuální orientace. Má to svá úskalí, ale fungovat to může. Ke spokojenosti obou.

Článek

Doba je nakloněna různým typům vztahů a nikoho už dnes asi nepřekvapí soužití lidí, kteří nezapadají do obvyklých schémat, ať už jde o věk, pohlaví, nebo sociální rozdíly. Když si ale žena dobrovolně vybere pro život gaye, zdviženému obočí okolí se asi neubrání. To vážně nesehnala někoho lepšího? Jenže co když jí právě tohle plně vyhovuje…

„Život mnohdy nefunguje jen podle škatulek, ať se nám to líbí, nebo ne. Partnerství či manželství mohou mít různou podobu, a i když kroutíte nevěřícně hlavou, věřte, že právě tomuto páru to může z různých důvodů vyhovovat. Za vším hledejte jedinečný příběh, o kterém možná víte velmi málo, a proto ve vás vyvolává rozporuplné reakce,“ myslí si vztahová poradkyně Lucie Mucalová.

Pral, žehlil a voněl…

Markéta se seznámila se svým prvním manželem v práci. Imponovalo jí, že byl vždycky skvěle oblečený, navoněný, galantní… „Líbil se mi od prvního okamžiku,“ vzpomíná. „Byl neuvěřitelně milý, usměvavý a pozorný. Strašně dobře se mi s ním povídalo, jako bychom se znali odjakživa,“ svěřuje se.

Že je gay, jí řekl asi po třech měsících, samotnou ji to nenapadlo. To už ale byla do pohledného Martina zamilovaná. „Tušila jsem, že jsem mu také blízká, ale respektovala jsem, že mezi námi víc nebude.“ Vztah ale pokračoval, až spolu jednou skončili v posteli.

„Hodně jsme o tom pak mluvili. Martin mi řekl, že sám vlastně neví, jak to má, a jestli přijmu, že občas asi s nějakým chlapem jednorázově ujede, tak že by moc rád byl se mnou,“ říká Markéta. A tak se vzali a vydrželo jim to šest let. Mají spolu dnes už desetiletou dceru, a třebaže každý žije s jiným partnerem, stále je pojí velmi přátelské vztahy.

„Na dobu s Martinem moc ráda vzpomínám, nemůžete mít pozornějšího partnera, než je gay či bisexuál. Navíc byl pořádný, skvěle vařil, zastal celou domácnost, když bylo potřeba, a dost mě rozmazloval. Tohle u svého dnešního heterosexuálního partnera velmi postrádám,“ uzavírá Markéta.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vaří, pere, žehlí? Jistě to není pravidlo, všichni gayové samozřejmě nejsou stejní! Foto: New Africa, Shutterstock.com

Může to fungovat, ale nemusí

Vztah ženy s gayem může podle Moniky Struhárové z online psychoterapeutické platformy Hedepy fungovat i bez sexu. „I takové soužití nevylučuje intimní, láskyplný a důvěrný vztah,“ vysvětluje. Důležitá je tolerance, empatie, vnímavost, respekt a případně podobný výchovný přístup k dětem, pokud ve vztahu jsou nebo se s nimi počítá.

Jedno nebezpečí tu ale je. „Vztah s mužem gayem může vyhledávat žena, která má zkušenost z dětství či partnerských vztahů s mužem s násilnickými sklony, sexuálním vykořisťováním a zneužíváním, tam to může být pak problematické, ale každý případ je samozřejmě jiný,“ říká psychoterapeutka. A ne každý příběh skončí zrovna happy endem, jak zná i ze své praxe.

Skončilo to u soudu

„Kterýkoli vztah může náhle skončit, a to z různých důvodů,“ upozorňuje Monika Struhárová. Ona sama se setkala s případem, kdy se pár rozhodl žít spolu – navzdory tomu, že muž byl gay. Oba totiž toužili po dětech. Znali se od střední školy, rozuměli si, trávili spolu volný čas, po sexuální stránce ale měli jasno. Žena se rozhodla partnerovi tolerovat vztahy s muži a po roce se jim narodila vytoužená dcera.

Po pěti letech se pak ale rozešli a soudní bitva o její výchovu trvá dodnes. Každý má už nového partnera, ženě se narodil v dalším vztahu syn a ve snaze získat dceru výhradně do své péče argumentuje u soudu homosexualitou jejího otce. Protože si nepřeje, aby vyrůstala v rodině dvou mužů. Což podle psychoterapeutky dokládá, že na vztah jsou vždy dva. A zda v něm dokážou být šťastní, se odvíjí mimo jiné od toho, čím a jak jsou ochotní přispívat a pečovat o sebe, partnera, o vztah. Bez ohledu na sexuální orientaci.

Načítám