Hlavní obsah

Hlavně nebuď teplej, jinak to z tebe vymlátim! Miloš Zeman a další homofobové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství pro všechny, tedy i pro gaye a lesby. Ano, nebo ne? Ať už o návrhu zákona, který by to umožnil, rozhodnou poslanci jakkoli, z výsledku se homosexuálové radovat nejspíš nebudou. Český prezident totiž rovnou oznámil, že bude zákon vetovat. Kdo ještě gayům a lesbám moc nefandí?

Článek

Zákon, který umožňuje uzavírat stejnopohlavním párům manželství, už platí třeba ve Velké Británii, Rakousku či Nizozemsku, v Argentině, Brazílii, Austrálii, Kanadě či USA, a pro jsou dokonce i konzervativní Švýcaři. V dalších zemích světa se o tom uvažuje. A podobná diskuse čeká i české politiky – Poslanecká sněmovna má totiž na stole novelu občanského zákoníku, která by sňatky gayů a leseb legalizovala.

Jenže ne všichni s takovou možností souhlasí – například prezident Miloš Zeman. A rozhodně není jediný, kdo se vůči homosexuálům vymezuje.

Miloš Zeman (77)

Ať si poslanci odhlasují, co chtějí, já budu zákon umožňující sňatek gayů a leseb vetovat. Takové je ve stručnosti sdělení, s nímž se prezident před pár dny podělil s národem. Proč mu manželství stejnopohlavních párů vadí? Už jen slovo manželství podle něj odkazuje na muže a ženu, navíc slovo rodina je od slova rodit – a právě k rození dětí u gayů a leseb prý nedochází.

V souvislosti s touto argumentací se pak ovšem nabízí i myšlenka, že pokud dva lidé potomky neplánují nebo je z různých důvodů nemohou mít, ani nemá cenu se brát.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman manželství gayů a leseb rozhodně nefandíFoto: Profimedia.cz

Donald Trump (76)

Ještě před pár lety se v USA v mnoha státech gayové a lesby brát nesměli. V roce 2015 ale americký Nejvyšší soud rozhodl, že jednotlivé státy tohle zakazovat nesmějí, a od té doby je uzavírání stejnopohlavních sňatků po celé zemi zcela legální.

To ale neznamená, že v USA nežijí homofobové. A jedním z nich je nejspíš i bývalý prezident. I on odmítal nejrůznější zákony, které prosazovaly rovnost LGBT menšiny, podporoval soudce, kteří se netajili svou antipatií vůči homosexuálům, byl i proti vstupu transgender lidí do armády. A to proto, že se považuje za představitele politického tradicionalismu.

Foto: Profimedia.cz

Ani bývalý americký prezident Donald Trump není velkým příznivcem homosexuálůFoto: Profimedia.cz

Paris Hilton (41)

Ona to tak ani nemyslela... Jestli v tu chvíli vůbec nějak myslela. Ne nadarmo se blonďatá dědička hotelového impéria opakovaně umísťuje v žebříčku nejhloupějších celebrit. V roce 2012 se na veřejnost dostala nahrávka, v níž si nebrala servítky: „Gayové jsou nejnadrženější lidé na světě. Jsou nechutní. Většina z nich má pravděpodobně AIDS. Byla bych strachy bez sebe, kdybych byla gay.“

A jak na zveřejnění reagovala? Prý to tak nemyslela! Rozhodně prý neměla na mysli celou gay komunitu a dala by cokoli, kdyby svá slova mohla vzít zpět.

Proč se dlouho věřilo, že AIDS je jen nemoc bílých gayů?

Foto: Profimedia.cz

Někdy je opravdu lepší, když dědička hotelového impéria spíš mlčíFoto: Profimedia.cz

Mel Gibson (66)

Slavný herec a režisér je schopný filmař a třeba v legendární Smrtonosné zbrani byl naprosto k sežrání, ve skutečnosti asi tak milý chlapík nebude. „Proslavil“ se mnoha rasistickými výroky na adresu Židů a nic hezkého neřekl ani homosexuálům. V 90. letech se o nich velmi nelichotivě vyjádřil pro španělský list El País. Tehdy uvedl, že obzvlášť gayové jsou odporní, protože „to dělají do řiti a ta je určena jen k vylučování“.

Mel Gibson nemá rád hodně lidí, ale zase má skvělé znalosti české historie.

Foto: Profimedia.cz

Mel Gibson si za mnoha svými výroky pevně stojí – prý se omluví, až zamrzne pekloFoto: Profimedia.cz

Karlos Vémola (36)

Zhruba před dvěma lety byl drsný bojovník hostem talkshaw 7 pádů Honzy Dědka, kde se rozpovídal i o svém synovi Karlosovi jr., kterého má s předešlou partnerkou. Tehdy bylo chlapci devět let, ale otec o něm tvrdil, že raději všude říká, že je mu šest, protože je pomalejší po mámě. A také uvedl, že je jeho synek měkkej, spíš takový baleťák. Ale co řadu lidí pobouřilo asi nejvíc, bylo borcovo vyjádření o tom, co říká synovi: „Hlavně nebuď teplej, nebo to z tebe vymlátím!“

Foto: Profimedia.cz

Svými homofobními výroky veřejnost pobouřil i tenhle MMA bojovníkFoto: Profimedia.cz

Lukáš Pollert (52)

Loni v létě na svém Twitteru tenhle lékař, bývalý sportovec a tatínek šesti dětí zveřejnil poměrně kontroverzní příspěvek: „Nebojme se LGBT a buďme na ně milosrdní. Vždyť je to slepá vývojová větev, dlouho tu nebudou a navíc zachraňují planetu od přemnožení primátů.“ A vysloužil si velkou kritiku, proti jeho slovům se ohradil například i hokejový brankář a olympijský vítěz Dominik Hašek (57).

Označovat kohokoli za slepou vývojovou větev hodně lidí pokládá za urážlivé, navíc homosexuálové podle nich nepotřebují v žádném případě milosrdenství, ale především respekt a právo svobodně a rovnocenně milovat, koho chtějí.

Foto: Profimedia.cz

I slavný lékař a olympionik si za své výroky vůči LGBT menšině vysloužil kritikuFoto: Profimedia.cz

Homosexualita už není tabu, ale ani tak to není jednoduché. Coming out dítěte je těžký i pro rodiče.

Reklama

Načítám