Hlavní obsah

Už mě zase tak štve! Komu se svěřit, když máte potíže s partnerem? Jako vrby lépe fungují často muži

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Najít důvěrníka pro potíže v partnerství, které vás zrovna trápí, není nic jednoduchého. Jaké podmínky by měl splňovat člověk, jenž vám může pomoct v nouzi? Musíte si dobře rozmyslet, na koho se můžete spolehnout.

Článek

Doma máte problém. Nerozumíte si, vadí vám partnerovy finančně náročné koníčky, anebo vás dokonce podvedl? Chodíte jako tělo bez duše a potřebuje se někomu svěřit. Ale komu? Nezávislá utažská organizace Relate Institute na svém blogu uvádí, že není důvěrník jako důvěrník. Někteří lidé vám jenom zamotají hlavu a přispějí k vaší úzkosti a depresi. Vyhněte se tomu a vyberte si nejlepší „vrbu“ s pomocí několika užitečných tipů.

Podpora, nebo rozbor situace?

Rozhlédněte se a zhodnoťte své možnosti. Člověk, který zná pouze vás, nezná vašeho partnera a nic o něm neví, bude mít jen málo informací na to, aby situaci zhodnotil trochu objektivněji. Pokud potřebujete především vyslechnutí a podporu, pak je to v pořádku. Jestli ale chcete probrat problém ze širší perspektivy, zkuste se svěřit někomu, kdo zná nejen vás, ale i vašeho partnera.

Podobná zkušenost spojuje

Ano, Karolínu sice vidíte každý den v práci, takže k ní máte blízko, ale ona je single a s dlouhodobým partnerstvím nemá zkušenosti. Přijde vám jako ideální kandidátka, která vás po všech stránkách podrží? Pravděpodobně ne. Lepší je osoba, která zažila něco podobného, co právě prožíváte vy, a problém stejného charakteru i vyřešila. Může vám poskytnout cenné rady.

Má to ovšem i úskalí. Když si ke svěřování vyberete člověka s podobnou zkušeností, jistě u něj najdete pochopení. Zároveň však riskujete z jeho strany zcela subjektivní zhodnocení situace, které vás může negativně ovlivnit, zúžit vaše vnímání a znemožnit vám vidět i jiná řešení, než zvolil on.

Foto: Alejandro J. Vivas, Shutterstock.com

Svěřit se nejlepší kamarádce, nebo více méně náhodnému člověku? Vše má svá pozitiva i negativaFoto: Alejandro J. Vivas, Shutterstock.com

Vynechejte zaneprázdněné lidi

Uvědomte si, že vaše problémy jsou závažné jen pro vás a ostatní lidé mají svých starostí dost, vaše trápení navíc může někomu dokonce otevřít staré rány. Proto se nezlobte, když někdo nebude nadšeně poslouchat vaše stesky. Ne každý má na to čas a dostatek energie.

Hledejte mezi lidmi, kteří jsou ochotní naslouchat a věnovat vám v klidu trochu času, bývají to ti, kteří se i jindy zajímají, jak se máte, a pamatují si, co jste jim říkali. Britští vědci z univerzity v Manchesteru přitom zjistili, že k ideálním „vrbám“ patří spíš muži. Většině žen totiž trvá v průměru půl hodiny, než podlehnou touze důvěrnou informaci poslat dál, a v horším případě se jí dokonce ještě baví. Pánové jsou prý v tomhle směru diskrétnější!

Nebojte se oslovit terapeuta

Když už tušíte, jaké kvality by měl splňovat ideální důvěrník, nejspíš víte, kdo vám může pomoci! Je to bratr, sestra, soused nebo dlouholetá kamarádka, k níž máte důvěru? Nebo někdo úplně cizí? I to je možné.

Obecně platí, že lidé se víc svěřují těm, kdo jsou soucitní a zároveň asertivní, a dle výzkumů na tento seznam patří i náhodní známí a samozřejmě odborní terapeuti – ti mají několik výhod: udělají si na vás čas, neberou osobně, co jim říkáte, a umějí se ptát.

Důvod, proč se svěřovat

Vypovídání přináší úlevu, pomáhá při uspořádání myšlenek, vyvrací děsivé scénáře a působí léčivě. Vědecký pracovník Michael Slepian z Kolumbijské univerzity v New Yorku zároveň prokázal, že když se vnitřně odhalíte správné osobě, získáte pocit lepšího zvládání situace. Naproti tomu psychologická výzkumná literatura dokládá, že utajování problémů je spojeno s horším duševním zdravím a méně vhodným chováním. Tak na nic nečekejte a nechte bližního svého nahlédnout pod pokličku toho, co vás trápí.

Reklama

Načítám