Hlavní obsah

Ta pravá a nefalšovaná kamarádka. Jak se pozná?

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Přátelé přicházejí a odcházejí, ale ti praví, kteří stojí za to, prý zůstávají. Je to jediný znak, který je charakterizuje? Podle čeho dalšího se vlastně dá poznat někdo, komu se můžete bez obav svěřit se svými nejniternějšími pocity? „Nejka“, tedy pravá kamarádka, se od těch ostatních odlišuje hned v několika věcech!

Článek

Seriál Sex ve městě (1998), ve kterém hlavní roli sehrály čtyři nejlepší kamarádky a který poskytl náhled do ženských partnerských i sexuálních potřeb, nabídl mnoho námětů k zamyšlení. Jeden z nich je pohled na to skutečně pravé, nefalšované přátelství. Vypadá tak jako v onom seriálu?

Jsou k sobě ženy otevřené, upřímné, umí pochopit jedna druhou a stojí bok po boku v dobrém i ve zlém? Ideály stranou, portál Psychology Today sestavil základní rysy přátelství, podle kterých i vy poznáte, jestli si na prsou hřejete hada, nebo je součástí vašeho života pravý ryzí poklad v lidské podobě!

Kamarádka je spolehlivá

Co řekne, to platí. A je na vaší straně. Když slíbí, že vás podpoří na svatbě vašeho bývalého, se kterým máte dvě děti, udělá to. Pokud by z nějakého důvodu přijít nemohla, vždy vám dá včas vědět a vymyslí náhradní řešení. Mimochodem, podle Suzanne Degges-White, psycholožky a profesorky z Univerzity v Severním Illinois, je právě spolehlivost a loajalita nejdůležitějším faktorem pro fungující přátelství.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Váš bývalý líbá novou, a ať si tom vaše nej kámoška myslí cokoliv, je na vaší straně a vaší oporouFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Na nic si nehraje

Všichni ostatní vám tvrdí, že jste udělala dobře, když jste konečně pustila k vodě toho nýmanda, co si pořád nemohl najít práci. Kamarádka si ale myslí, že by ještě měl dostat šanci. Ví, že zaměstnání intenzivně shání a má podaný životopis u několika firem. Ta skutečná se vás zeptá, jestli svůj krok ještě nechcete zvážit, je upřímná, neříká to, co chcete slyšet, ale to, co sama cítí. Pokud už ale učiníte nějaké rozhodnutí, respektuje ho, bez ohledu na skutečnost, jestli se váš úsudek nějak liší od toho jejího.

Rozumí vám

Možná, že oblafnete kolegu v práci nebo souseda, ale ne pravou kamarádku, která se do vás umí vcítit, zná vás a pochopí vás. Obvykle brzy pozná, že něco není v pořádku, ať už skrýváte zdravotní problém nebo potíže v rodině. Její empatie, tedy schopnost porozumět tomu, co se s vámi děje, je důležitým prvkem ve vzájemném vztahu.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Můžete předstírat, že jste v nové práci spokojená, nejlepší kámoška ale pozná, kdy si lžete do kapsy Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Je dobrá posluchačka

Aby mohla poradit, musí poslouchat. Nelze vyřknout závěr, když chybí informace! Kamarádka, pro kterou hodně znamenáte, se nechce unáhlit, vždy vás vyslechne, popřípadě si přijaté informace nechá projít hlavou. To proto, aby mohla poskytnout rozumné řešení, námět, názor. Ten vám pak řekne otevřeně a od srdce. Rozhodně vás nenechá vykecat se jen kvůli tomu, abyste pak po zbytek večera zase poslouchala vy ji.

Nemusí být s vámi stále

Každé přátelství má svoje fáze, stejně jako je má partnerský vztah. A tak se třeba v první třetině roku s kamarádkou téměř nevídáte, v té druhé spolu naopak klidně vyrazíte na dovolenou (překonáte jakousi krizi). Jednou jste dole, jindy nahoře. V každém případě při vás pravá přítelkyně stojí za každých okolností. Nehodí vás přes palubu jen proto, že jste na ni půl roku neměla čas. Nenárokuje si vás jen pro sebe, nechává vám i prostor pro jiné aktivity i osoby. Ona ví, že kdyby vás potřebovala, budete tu pro ni hned. A ona pro vás. Ostatně, podporovat ostatní v jejich špatných dobách je rozhodující vlastností dobrého přítele!

V její společnosti je příjemně

Víte, že s vámi nesoutěží, nechce mít navrch, nepovyšuje se a vůbec je osobou, se kterou čas utíká strašně rychle. Sama vnitřně cítíte, že jste naladěné na stejnou vlnu. Vždyť kdo jiný by se s vámi tak srdečně zasmál vtipům, u kterých si ostatní klepou na čelo?

Věřte ale, že nikdo není dokonalý a do svých partnerských i přátelských vztahů tak nepřináší jen pozitiva a jistoty. Každý může udělat chybu a odhadnout věci úplně špatně, nicméně ti nejlepší přátelé se umí omluvit. A odpustit. S nejlepší kámoškou jste tu zkrátka jedna pro druhou, aniž byste čekaly něco na oplátku. Takže pokud v těchto řádcích poznáváte někoho ze svého okolí, hovořte o velkém štěstí!

Reklama

Načítám