Hlavní obsah

Sex na jednu noc: Podle vědců má třetina žen morální kocovinu a většina nezažije orgasmus

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Pozdě bycha honit… Aspoň tak se to říká. Platí to i v případě, kdy se večer s někým seznámíte, rovnou se s ním vyspíte a hned druhý den ráno toho litujete? Tohle je pravda o tom, kdo se po náhodném intimním prožitku cítí nejhůř!

Článek

Podle zjištění, které publikoval odborný časopis Evoluční psychologie, přibližně polovina všech lidí ve Spojených státech a západní Evropě měla sex na jednu noc, přičemž ani Česku se tento trend nevyhýbá.

Z výsledků kontinuálního výzkumu sexuálního chování české populace vyplývá, že v dnešní době je sex s náhodnými partnery celkem běžnou záležitostí. Osobní zkušenost uvádí přibližně 66 procent mužů. Přes 40 procent z nich mělo pohlavní styk s více než čtyřmi „cizími“ ženami. Sex s neznámým mužem přiznává téměř 40 procent žen. Pokud vás zajímá, jestli se něco takového „vyplatí“ podstupovat, statistiky hodně napovědí.

Adrenalin versus skok do neznáma

Výzkum, jehož se zúčastnilo 263 dospělých obyvatel Norska (s ohledem na sex liberálnější země), prokázal, že 35 procent žen lituje milování s náhodným „kolemjdoucím“. Podle vyjádření 20 procent mužů jim příležitostný sex nepřinesl to, co od něj očekávali.

Zajímavá je především informace, že ženy milostného úletu litují víc než muži. Právě tomu se vědci z Norské univerzity vědy a techniky a Texaské univerzity v Austinu snažili přijít na kloub. Jejich závěry jsou ještě zajímavější.

Vývojové rozdíly mezi pohlavími

Podle odborníků ženy víc myslí na následky, jsou takříkajíc zodpovědnější. Trápí je případné těhotenství, sexuálně přenosné nemoci, dokonce špatná pověst nebo to, že by se ultra krátký románek provalil. Jak výzkumníci dodávají, naproti tomu pánové mají tendenci být víc impulzivní a je pro ně přirozenější častěji riskovat. Je to logické.

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Večerní nebo noční začátky bývají sladce vzrušující... Horší jsou ty ranní konce, když se probudíte vedle naprosto cizího člověka Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Lovec a konec

Obyvatelé Marsu alias muži jsou biologicky naprogramovaní tak, aby vyprodukovali co nejvíc potomků. Obyvatelky Venuše čili ženy mají reprodukčně omezené možnosti, a proto se starají víc o kvalitu partnerství než o kvantitu. Svojí pozorností neplýtvají a jsou opatrnější, což je sice dobře, ale ne vždy jejich zdrženlivost dopadá na úrodnou půdu. Podle vědců bývají v rámci náhodného sexu ke styku i donuceny, což jim způsobuje lítost a trauma.

Vypadá to, že výhody jsou především na straně pánů. Mají štěstí i v tom, že pokud v baru sbalí nějakou svolnou dámu, s největší pravděpodobností s ní mají i orgasmus. Na „druhé straně barikády“ se něco takového tvrdit nedá. Jen mizivý počet žen se totiž může pochlubit tím, že s „cizincem“ prožije výbuch slasti. Je to spíš ojedinělé než běžné. I z toho pramení ona rozpolcenost poté.

Poukaz na zážitek s nejistým koncem

Profesor psychologie Edward Ottesen Kennair z Norské univerzity vědy a techniky podotýká, že je vlastně normální, pokud se po náhodném sexu necítíte dobře. Může to ztroskotat na mnoha věcech, nikoli pouze na orgasmu. Roli hraje i příliš mnoho alkoholu, využití dočasné psychické slabosti nebo špatný výběr milence či milenky.

Za zavřenými dveřmi se totiž může z původně uhlazeného elegána v lepším případě vyklubat hlupák, sobec a ignorant, v tom horším hrubián, násilník či lovec skalpů. S tím by ale žena měla počítat. Příležitostný sex je totiž něco jako ruská ruleta – nikdy nevíte, jak to dopadne. Rozčarování se pochopitelně týká i mužů.

A co vy, nechali jste se zlákat sexuální příležitostí? Napište nám, jak jste se následně cítili.  

Reklama

Načítám