Hlavní obsah

5 věcí, které zničí uspokojení ze sexu! Vyhněte se jim

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se světla, odhaleného těla nebo třeba určitých intimních praktik? Pak si milostná setkání nemůžete vychutnat se vší parádou! Co všechno vám může zkazit radost z postelového prožitku a jak se s těmito situacemi vyrovnat?

Článek

Sex je obvykle velmi příjemnou aktivitou, do které se leckdo nevrhá po hlavě. Pokud se totiž tato činnost nepojí se žádnými zábranami, asi by všichni souložili s kdekým v kteroukoli denní dobu. Obecně se udává, že některé sexuální zábrany lidé potřebují, neboť kupříkladu zabraňují pohlavně přenosným nemocem. Nebo také nevěře. Z druhé strany, pokud je zábran až příliš, může se z milování vytratit radost i uspokojení. Na které věci byste si v tomto směru měli dávat pozor?

1. Stud z nahoty

Že se těsně po porodu odmítáte producírovat po bytě v rouše Evině, asi nikoho neudiví. Tělo prošlo proměnou, na kterou si musíte zvyknout. Když se ale léta nechcete před partnerem svléknout, pociťujete stud, rozpaky nebo jiné negativní emoce, pramení vaše chování obvykle z raného dětství. Neochota odložit si oblečení a vystavit své tělo milenci může sexuální život poškodit. O svém problému hovořte s protějškem a buďte na to dva, popřípadě se obraťte na psychologa či sexuologa.

Foto: Profimedia.cz

Neochota se před partnerem za světla svléknout může pramenit už z útlého dětství a tento problém je dobré řešitFoto: Profimedia.cz

2. Nechcete světlo

Přítmí noční lampičky je sexy. Tlumené, intimní světlo dokresluje chlípnou atmosféru a dodává sexuálnímu setkání šmrnc. Jenže i tohle „téměř neviditelné“ rozsvícení mnoha lidem vadí. Tato skutečnost však protějškům nevyhovuje, protože zvlášť muži, vizuálně zaměření tvorové, touží užít si sex při pohledu na nahé tělo, obličej nebo intimní partie milované osoby. Co za to může? Špatné zážitky z dětství, nízká sebeúcta a sebevědomí. Opět platí, že partneři by něco takového měli překonávat společně, a když se to nedaří, mohou oslovit odborníka.

3. Vyhýbáte se řeči o pohlavních orgánech

Už se vás někdy partner zeptal na to, co se vám při sexu líbí? Pak pravděpodobně pátral po postupech, technikách a vašich přáních. Něco takového se však špatně popisuje, pokud nechcete mluvit o pohlavních orgánech. Vždyť dobrý sex do značné míry závisí na tom, jak spolu dvojice komunikuje.

To, že vy, nebo i milenec, nechcete vyslovit určitá slova, jež popisují pohlavní orgány, svědčí o přísné a prudérní rodinné výchově. Sexuologové se shodují, že neotevřenost a neochota mluvit s dětmi o sexu později vede k omezené zásobě slov i ke studu.

Paul Joannides, odborník na sexuální výchovu americké mládeže, to ve své báječné příručce Sex je umět, chtít a vědět, popisuje naprosto výstižně.

„Rodiče většinou své děti zahrnují přemírou instrukcí, jak správně smrkat nebo si utírat zadeček, ale jen zřídka se zmíní o tom, že pohlaví orgány mohou být zdrojem velmi příjemných pocitů. V důsledku tohoto přístupu děti brzy poznají, že se na rodiče mohou obrátit o radu a pomoc s jakýmkoli problémem – s výjimkou erotiky a sexu. Věčná škoda, protože děti potřebují pomoc rodičů v otázkách sexu stejně, jako když se mají naučit utírat si zadeček nebo řídit auto,“ zastává názor expert.

Foto: Profimedia.cz

Vyhýbání se otevřené komunikaci o sexu může ovlivnit celý váš erotický životFoto: Profimedia.cz

4. Máte výčitky z masturbace

Stačí si projet internetové diskuze. Každý druhý dotaz ohledně masturbace se týká toho, zda se v souvislosti s touto činností objevují výčitky nebo pocit viny. Odborníky to nepřekvapuje. Není to tak dávno, co se tvrdilo, že po onanii člověk onemocnění, bude mít na dlani chlupy nebo třeba přestane mluvit.

V dnešní době se již naštěstí ví, že masturbace není nebezpečná a ve skutečnosti může sexuální život dvojice zlepšit. Chce to však tuto pravdu přijmout za svoji a přestat se z chvilek o samotě obviňovat. Vždyť se vlastně jedná o terapeutický postup!

„U sexuálních dysfunkcí doporučujeme masturbaci jako léčebnou metodu, někdy v součinnosti s partnerem,“ říká sexuolog Zlatko Pastor a dodává, že vzdělanější lidé masturbují častěji a více, otevřeněji se staví k sexu, nejsou tolik zatíženi mýty. Vezměte si z nich příklad…

5. Odmítáte orální sex 

Že pohlavní orgány jsou něco nečistého a hanebného, co by nemělo přijít do styku s ústy? I tak to někdo (v souvislosti s polopravdami i výchovou) může vnímat. Zábrany přijímat či poskytovat orální sex však také pramení ze špatných zkušeností. Penis příliš vzadu v krku ženu dusí, mužovi kdysi nebyla příjemná pachuť rybiny, kterou zakusil u předchozí milenky. Jestliže některého z dvojice partnerů některá taková obava trápí, je důležité, aby si tito lidé o zmíněných záležitostech uměli pohovořit.

A jaké kostlivce ve skříni máte právě vy?

Reklama

Načítám