Hlavní obsah

Sex po šedesátce? Těšte se, ten nejlepší v životě!

Foto: thinkstock

Sex není jen pro mladé!Foto: thinkstock

Reklama

Kdy můžeme začít se sexem, nám stanovuje zákon. Dá se stejně určit, kdy jsme na něj pro změnu příliš staří? Asi by se našlo dost puritánů, kteří by milostné hrátky po šedesátce zakázali. Přitom sex v tomhle věku je prý ten nejlepší. A tak není divu, že ho provozuje čím dál víc sedmdesátníků i osmdesátníků.

Článek

Češi jsou prý, co se sexu týká, vcelku liberální. Ovšem jen do okamžiku, než se jich zeptáte, jestli si dovedou představit, jak se spolu milují jejich prarodiče – do výrazu se jim vkrade údiv, zděšení i znechucení. Pro některé z nás je dokonce nepředstavitelné, že by nějakou sexuální aktivitu ještě vyvíjeli naši rodiče. S tou přece skončili hned po narození nejmladšího sourozence!

Příliš staří na sex?

Sex starých lidí je stále tabu. Erotičnost nám totiž symbolizuje mládí v podání dokonalých těl. Starší verze lidského těla se nám protiví, ve spojení se sexem dvakrát tolik. Co na tom, že je to sobecké, protože jednou takhle budeme vypadat taky? Ve třiceti čtyřiceti si tohle nepřipouštíte.

Vědci z chicagské univerzity zjistili, že ve věku mezi 65 a 74 lety má sex 53 % lidí, u kategorie 75 až 85 je to 26 %. Jak dlouho je člověk sexuálně aktivní, je individuální. Ti, co milování neholdovali už v pětatřiceti, po něm nebudou prahnout ani v pětašedesáti. Naopak páry, které si sex dopřávaly několikrát týdně, budou mít sexuální apetit i jako senioři. I když… „Sexuální touha se mění celý život – závisí jak na hladině hormonů, tak na spoustě jiných okolností,“ říká Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. Třeba v šedesáti potkáte partnera, se kterým vám to bude v posteli tak klapat, že z netýkavky se stane natěšená milovnice.

Tip redakce: Věděli jste, že tohle je Životní cyklus pánského přirození: Věkem se zmenšuje!?

Konec s trháním rekordů

Herečka Jane Fonda (74) prohlásila, že po sedmdesátce prožívá nejlepší sex svého života. Jako důchodkyni byste si tuhle dámu nedovolili označit. Svým vzhledem by strčila do kapsy leckterou padesátnici. Podobně jako ona to má dnes řada seniorů. Vypadají mladistvě, cvičí, studují, cestují… Tak proč by vedle téhle spousty aktivit nemělo k jejich životu patřit i milování? Obzvlášť, když v tomhle věku si ho mohou stejně jako Fonda konečně pořádně užít.

Foto: thinkstock

I starší generace se miluje. Nevěříte?Foto: thinkstock

„Přijde osvobozující období – manželé jsou po letech bez rodičovských starostí, stále ještě fyzicky i duševně silní, nehrozí otěhotnění ani vztahové malichernosti, ty už umějí řešit, a s velkou vzájemnou zkušeností a dispozicí si při milování projeví vše pěkné, co spolu za desítky let zažili,“ vysvětluje sexuoložka Hana Fifková.

Jen jejich sex bude jiný než zamlada. Změní se tempo, namísto trhání výkonnostních rekordů je důležitý prožitek. V důchodu máme víc času, zklidníme se. „Dvacátníci, třicátníci hodně řeší, jestli jsou dobří, srovnávají se s ostatními,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová. „U seniorů zmizí tlak na to, jak často by měli souložit, což mnoha dvojicím sexuální život otravuje, protože se nemilují podle skutečných potřeb, ale že by měli.“

Tátou v sedmdesáti

Muži-kmeti bývají v sexu o něco akčnější než babičky. Ty jsou zdrženlivější, protože se po menopauze vyrovnávají s úbytkem pohlavního hormonu estrogenu, víc řeší stárnutí, proměnu těla, některým z nich kvůli tomu klesne sebevědomí. Mužské reprodukční schopnosti jsou oproti tomu takřka neomezené. Mohou se sice potýkat s problémy s erekcí, ty ale dokáže vyřešit modrá pilulka.

Aby byly naplněny jejich sexuální tužby, hledají si mladší partnerky. Obzvlášť když mají moc, slávu a peníze, jsou věkové rozdíly propastné a pánové si s novými přítelkyněmi pořizují rodiny – takový Belmondo se v sedmdesáti stal otcem dcery Stelly, zpěvák skupiny Olympik Petr Janda, kterému bude za pár dní rovněž sedmdesát, čeká letos narození dalšího dítěte.

Navzdory tomu, že seniorský sex je přirozený a je to jeden ze znaků zdraví, daří se nám ho úspěšně ignorovat. I když ledy se začínají prolamovat. Herečka Helen Mirren se ve svých pětašedesáti letech nechala nafotit nahá, stejně tak i Eliška Balzerová v šedesáti. Nevkusné? Vůbec. Naopak dost žen při pohledu na fotky zatoužilo za pár let vypadat stejně dobře. Ve filmovém hitu Nějak se to komplikuje si zase postarší rozvedený pár v podání Aleca Baldwina a Meryl Streep užíval sexu ve velkém stylu.

Nezačínáte se na ty milostné pletky ve stáří přece jen těšit? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám