Hlavní obsah

Šikovné nápady, jak využít slupky, ohryzek nebo skořápky

Foto: Profimedia

Ne všechno, co zbude v kuchyni, musíte hned vyhazovat. Spoustu zbytků můžete ještě nějak využítFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromadí se vám v odpadkovém koši ohryzky, slupky a další zbytky od ovoce a zeleniny? Poradíme vám, jak je ještě využít.

Článek

To, co možná ještě v tuto chvíli považujete za odpad, může být příště vyhledávanou surovinou. Stačí si jen přečíst následujících pár tipů na využití běžného odpadu z kuchyně.

Slupky od banánů

Foto: archiv redakce

Slupky od hodně zralých banánů namočte asi na dva dny do vody, a tu pak použijte jako zálivku pro rostliny – toto hnojivo prospívá hlavně růžímFoto: archiv redakce

Slupka od banánu je skvělým přírodním čističem kožených bot – lesknou se pak jako nové. Mimochodem – pokud z listů nějaké rostliny potřebujete setřít prach, vyzkoušejte to jednou udělat banánovou slupkou – budou se také krásně lesknout.

Vylouhované banány můžete položit i na zeminu, ale nevypadá to vábně, takže je spíš zakopejte ke kořenům, až budete sázet nové rostliny. Nakrájené slupky, poházené kolem růží, je chrání proti mšicím.

Slupky od banánů fungují i jako lék proti bradavicím – vystřihněte ze slupky kolečko a vnitřní stranou ho připevněte, například náplastí, k bradavici. Noste, dokud bradavice neodpadne.

Uleví v případě, že vás poštípou komáři nebo jiný hmyz – pak postižené místo přetírejte vnitřní stranou banánové slupky.

Vaječné skořápky

Foto: archiv redakce

Rozdrcené vaječné skořápky nasypte na záhonky, kde nechcete slimáky – konečně něco, přes co se nedostanouFoto: archiv redakce

Vaječné skořápky nechejte velmi dobře vysušit na slunci nebo v troubě na plechu a použijte jako drenáž do truhlíků nebo květináčů. Mohou nahradit vrstvu kamínků nebo jiného materiálu.

Vaječné skořápky, dobře omyté a povařené nebo jinak teplem ošetřené, jemně rozemleté a rozpuštěné v citronové šťávě používaly naše babičky jako zdroj vápníku, v podstatě jako potravinový doplněk. Jestli jste si jisti čistotou vajec a jejich původem, můžete to také vyzkoušet.

Nadrcené vaječné skořápky lze použít i při mytí váz, termosek nebo jiných vysokých nádob. Dejte je pak na dno, zalejte trochou vody a pohybujte nádobou.

Kávová sedlina

Foto: archiv redakce

Jestli máte rádi „turka“, jistě vám zůstává spousta kávové sedliny. Tu rozhodně nevyhazujte, je výborným hnojivem pro květiny a udrží v zemině déle vlhkostFoto: archiv redakce

Když už máte lógr nachystaný v kuchyni, vyzkoušejte ho i jako abrazivní přípravek na mytí hodně zašpiněných hrnců.

Ve spojení s trochou medu nebo v kokosovém oleji se změní lógr ve velmi účinný peeling celého těla.

Použijte kávovou sedlinu při mytí rukou – odstraní z nich nejen odumřelou kůži, ale i pachy, například po kuchání ryb.

Lógr rozsypaný okolo ovocných stromů údajně také účinně odpuzuje mravence od lezení na strom a zabraňuje šíření mšic.

Slupky z citronů

Foto: archiv redakce

Z poloviny vymačkaného citronu a soli či sody můžete lehce vyrobit lapač zápachu v lednici. Citron naplňte solí či sodou a postavte na talířek do ledničkyFoto: archiv redakce

Slupky z citronu skvěle naleští nerezové povrchy – ať přímo otíráním nebo poté, co jste je namočili na den do vody – a tu pak použili jako leštidlo.

Jestliže kupujete bio kvalitu, tedy chemicky neošetřené citrony, lze slupku jen omýt, nakrájet, dát zamrazit a pak v létě používat do nápojů pro ochlazení a provonění.

Ohryzky a slupky z jablek

Foto: Archiv redakce

Ohryzky se náramně hodí na výrobu vynikajícího a nesmírně zdravého jablečného octaFoto: Archiv redakce

Z ohryzků si můžete vyrobit domácí jablečný ocet. Stačí je nalámat nebo nakrájet na kousky, dát do sklenice a přelít obyčejnou vodou – po vykvašení (asi po deseti dnech), kdy vše přecedíte, máte jablečný ocet.

Slupky omyjte, nakrájejte na kousky a usušte – pak je stačí přelít vařící vodou a máte skvělý čaj. Podle odborníků má dokonce i léčivé účinky, pomáhá snížit krevní tlak. Sušené slupky mohou jako křížaly konzumovat všichni, kteří se snaží zhubnout, osahují prý látky, které jejich úsilí vydatně podpoří.

Dužina z odšťavňovače

Foto: archiv redakce

Dužinu z ovoce můžete přidat do těsta na koláč, bude pak vláčnější a chuťově zajímavějšíFoto: archiv redakce

Převážně zeleninovou dužinu můžete využít i pro zahuštění polévek nebo omáček, jen ji musíte zpracovat včas (během pár hodin), aby nezhnědla. Hodí se například i do mletého masa na karbanátky.

Vyzkoušejte ji dát to ohnivzdorné misky, promíchat s pudingem a zapéct – na vrch můžete dát vrstvu ušlehaných bílků. Vyrobíte tak jednoduchý a zdravý dezert.

Pomocníci v kuchyni

Foto: archiv firem

Při zpracování ovoce a zeleniny se vám jistě bude hodit těchto pár pomocníkůFoto: archiv firem

Znáte další využití pro kuchyňské zbytky? Rozhodně nám je napište!

Reklama

Načítám