Hlavní obsah

Skáčete od diety k dietě? Nedělejte to.

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud stále hledáte ideální dietu a vaše nadváha se ne a ne pustit, je téměř jisté, že jste se vrhly do boje s větrnými mlýny. Bez toho, abyste změnily přístup k jídlu a sobě samé to nepůjde.

Článek

Je celkem přirozené, že se čas od času pídíme po zaručených receptech, které celé to nepříjemné hubnutí nějakým způsobem obalamutí a zařídí, že se naše nadbytečné kilogramy ztratí jako mávnutím kouzelného proutku. Nechce se nám omezovat a trápit se. Nepotřebujeme, aby o tom, že hubneme, mluvily sousedky a známí. Chceme to mít rychle za sebou. Chceme se znovu líbit a cítit se dobře.

Dietu si dejte na začátek

I přesto existuje několik účinných diet, mezi které patří například proteinová dieta, které nás na začátku našeho snažení mohou namotivovat, nastartují metabolismus a nasměrují nás k mnohem větší a zásadnější změně v našem dosavadním jídelníčku. Dobře zvolená dieta nám zkrátka může udělat opravdu velkou službu.

„Neznamená to však, že bychom měli skákat ale od jedné diety ke druhé, protože nám to doporučila kamarádka, nebo proto, že u té druhé smíme jíst jídla, která milujeme,“ vysvětluje Martina Dvořáková, výživová specialistka a dietní koučka KetoDiet.

Hubněte bez hladovění

Nejen při hubnutí, ale i po ukončení dietního režimu, je důležité si umět naplánovat svůj jídelníček dopředu, abychom nesháněli něco k snědku za pět minut dvanáct. Právě tehdy nastává největší riziko, že sklouzneme k nezdravým potravinám, které neprospějí nejen naší štíhlé linii, ale ani našemu zdraví.

Hubnout můžeme i bez hladovění

„Pokud sáhneme po dietě, máme výhodu jasně nastavených mantinelů, které nás nenechají snadno sklouznout z cesty. Budeme-li se bavit konkrétně o proteinové dietě, nebo chcete-li ketodietě, je potřeba zdůraznit, že bychom ji měli vnímat především jako odrazový můstek k lepšímu stravování, ke zdravějšímu životnímu stylu. Nejen že vás rychlé úbytky v začátku namotivují, ale naučíte se také pravidelnosti v jídle, začnete vice přemýšlet nad tím, co si dáváte na talíř a zapojíte také smysluplnou pohybovou aktivitu, která vám bude dělat radost a posílí vaše tělo,” říká Martina Dvořáková.

Svačiny nejsou jen pro děti

Ani my dospělí bychom neměli zapomínat na pravidelné svačiny. Většinou se odbýváme, protože se nám nechce nic připravovat. Ať už z lenosti nebo z nedostatku času. Svačinu je vhodné si připravit večer, kdy nespěcháme a máme vše potřebné po ruce.

Dopolední svačina působí jako prevence obezity a zároveň nám pomůže vyhnout se nerozumnému přejídání mezi hlavními jídly. Z výzkumů vyplývá, že lidé, kteří vynechávají svačiny, mají tendenci během dne sklouzávat k ujídání, které se následně negativně projeví na zdraví i postavě.

Dopolední svačina působí jako prevence obezity a zároveň nám pomůže vyhnout se nerozumnému přejídání mezi hlavními jídly

„Při hladovění delším než 4 hodiny dochází ke snížení hladiny cukru v krvi, což má za následek i úbytek energie. Můžeme být unavení, podráždění, těžko se soustředíme a sníží se i naše psychické a fyzické výkony,“dodává Martina Dvořáková.

Tipy na zdravé a vyvážené svačiny, ale i informace o proteinové dietě najdete na www.ketodiet.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám