Hlavní obsah

Skinny, slim, mom nebo boyfriend? Velký průvodce džínovým světem!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jak vypadá girlfriend střih? Co si představit pod označením jogger nebo mom? A jaký je rozdíl mezi slimkami a skinny kalhotami? Přečtěte si náš denimový přehled a staňte se expertkami přes džíny!

Článek

Sledovat cedulky na džínách se vyplatí. Už při přečtení jednotlivých termínů si totiž uděláte obrázek o tom, co střih kalhot udělá. Samozřejmě za předpokladu, že máte zmáknutou základní terminologii. A od toho jsme tu my a dnešní módní lekce.

Než se pustíme do jednotlivých střihů, měly byste vědět, že mezi různými výrobci samozřejmě existují odchylky. Zatímco jedna značka může rozlišovat skinny džíny a slimky, jiná hodí oboje dvoje do jedné kategorie. Když ale na následující pojmy natrefíte, budete vědět, o co jde. Na závěr si potom projděte krátký slovník, který vám doplní mezery v džínovém vzdělání.

Skinny

Nejužší džíny budou vaší druhou kůží. Doslova. Oproti slimkám často obsahují více elastanu, a nohy proto hodně obepínají. Ideální jsou tím pádem pro ženy s ukázkovou postavou. Setkat se můžete také s termínem super skinny, který naznačuje, že se na vás džíny doslova nalepí. Nepohodlí se nicméně bát nemusíte, materiál bývá, jak už jsme prozradili, elastický a pružný.

Foto: Archiv firmy

Na foto: skinny džíny H&M, 599 KčFoto: Archiv firmy

Slim

Slimky už jsou na rozdíl od skinny džín „tužší“, a i když jsou stále úzce střižené, na kůži tak silně nepřilnou. Pro ženy, které nemají míry modelek, jsou tím pádem mnohem lichotivější. Pozor si dávejte jen na výšku pasu (nízké střihy obecně zkracují nohy), a jestli se chcete opticky zbavit několika kil, volte tmavší odstíny a vyhněte se šisování.

Foto: Archiv firmy

Na foto: slim džíny Next, 785 KčFoto: Archiv firmy

Straight

Džíny straight určitě není potřeba představovat. Jde o klasiku s rovným střihem, který není příliš těsný. Přízviska, která mohou tyhle kalhoty mít, najdete v našem minislovníku, takže až uvidíte na cedulce připsáno „cropped“, budete vědět, o čem je řeč.

Foto: Archiv firmy

Na foto: rovné džíny H&M, 899 KčFoto: Archiv firmy

Boyfriend

Přecházíme k populárním džínám, které jsou známé svou ležérností. Boyfriendy mají snížený sed (pas bývá nižší, ale není to pravidlem) a samotné nohavice jsou volnější (sehnat ovšem můžete i užší variantu boyfriend skinny). Džíny mohou nosit majitelky různých postav, mnohem důležitější je ale v tomto ohledu váš pocit. Vyznáváte ženskost a 360 dní v roce nosíte šaty? Pak pro vás kalhoty, které vypadají jako ze šatníku vašeho přítele (boyfriend), nebudou tím pravým. K boyfriendům vypadají skvěle podpatky.

Foto: Archiv firmy

Na foto: boyfriend džíny Mohito, 999 KčFoto: Archiv firmy

Girlfriend

Oblíbeným střihem několika posledních sezon jsou džíny, které se podobají boyfriendům, ale jsou o něco ženštější. Sed není tak nízký, nohavice jsou vypasovanější, a přesto si kalhoty zachovávají onen uvolněný ráz. Jestli se necítíte v boyfriendech, určitě zkuste tuto alternativu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: girlfriend džíny H&M, 539 KčFoto: Archiv firmy

Mom

Mom jeans (doslova máminy džíny) evokují devadesátá léta, kdy se nosily kalhoty pěkně do pasu. Žádný slim střih, žádné rozšíření, prostě rovné nohavice v kombinaci s vyšším pasem. Jen si vzpomeňte, co oblékalo celé osazenstvo seriálu Beverly Hills 90210. Džíny vyloženě svědčí ženským křivkám a navíc krásně zvýrazňují pas. Na závadu nejsou ani širší boky.

Foto: Archiv firmy

Na foto: mom džíny Stradivarius, 399 KčFoto: Archiv firmy

Flare

Flare, bell bottom nebo jednoduše zvonáče jsou džíny, které se od kolen dolů rozšiřují. Tento střih byl vysoce populární v sedmdesátých letech, s jejich slabším odvarem se ale můžete setkávat dnes a denně. Moderní verzí, na kterou můžete narazit, jsou také kick flare se zkrácenou délkou. Flare džíny mívají tradičně vyšší pas, který opticky prodlouží postavu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: flare džíny Mango, prodává Answear, 599 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto: kick flare džíny H&M, 599 KčFoto: Archiv firmy

Bootcut

Tento typ džín poznáte podle mírně rozšířených nohavic, které ale přestávají být (na rozdíl od těch flare) rovné až pod koleny. Nohavice byly navržené s účelem zčásti překrývat boty, proto název boot (bota) a cut (střih). Džíny lichotí i postavě s širšími boky, rozšířená spodní část totiž siluetu krásně vyváží.

Foto: Archiv firmy

Na foto: bootcut džíny H&M, 999 KčFoto: Archiv firmy

Wide

Wide je v překladu široký, už z názvu je proto jasné, jak tyto kalhoty poznáte. Nemění tvar u kolen – jsou široké v celé délce. Nutno podotknout, že nejde o nejlichotivější střih – nepočítejte s tím, že pod látkou schováte nedostatky. Tak to bohužel nefunguje. Široké džíny nejlépe vypadají na útlých, modelkovsky vysokých siluetách…

Foto: Archiv firmy

Na foto: široké džíny Warehouse, 1690 KčFoto: Archiv firmy

Jogger

„Běžecké“ džíny střihem připomínají tepláky. V pase bývají na gumu, místo zipu najdete většinou jen šněrování a setkat se můžete i s charakteristickými elastickými konci nohavic. Pohodlí vám můžeme garantovat, při vymýšlení kombinací ale buďte opatrné. Celek laďte do ležérního stylu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: jogger džíny Esprit, 1699 KčFoto: Archiv firmy

Džínový slovník

  • Jeggings - nejde o klasické džíny, ale denimové legíny, v oblasti pasu bývají hladké, bez zipů. Nosit je doporučujeme stejně jako legíny – s delšími vršky, které alespoň z větší části překrývají pozadí.
  • High/medium/low waist - jedná se o výšku pasu, high (vysoký) sahá až k pupíku, low (nízký) bývá téměř bokový a medium (střední) představuje kompromis mezi nimi.
  • Cropped/ankle - název cropped (zkrácený) označuje kratší nohavice, ankle (kotník) vám napovídá, kam budou džíny sahat.
  • Ripped - nebo také distressed jsou džíny s dírami nebo jakýmkoli dalším záměrným „poškozením“.
  • Vintage - vintage džíny mají působit dojmem, že se nenarodily v roce 2017, často jsou lehce ošoupané a střihově bývají blízké těm „máminým“.
  • Push-up - jde o džíny, zpravidla skinny nebo slimky, které mají speciálně navržené kapsy a vůbec celou zadní partii tak, aby opticky „nadzvedly“ a zakulatily zadek. V ideálním případě je tomuto záměru uzpůsoben i materiál.
  • Shaping - džíny mají formovat postavu, jsou navržené tak, aby stáhly břicho, stehna i zadek, zpravidla jsou strečové a úzké.
  • Dungarees - žádné složitosti nečekejte, jde o obyčejné džíny s laclem.

Které střihy nosíte nejraději? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám