Hlavní obsah

Koupelna ve skle: Co se dá pořídit, abyste se cítili bezpečně?

Foto: ikea

Sklo v koupelně plní nezastupitelnou roliFoto: ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez zrcadla by to tady vážně nešlo, skleněné poličky a zástěny také jistě znáte. V koupelně se však ze skla objevují i jiné prvky. Zjistili jsme, co vše si můžete pořídit.

Článek

Máte rádi sklo v koupelně? Prosvětluje, činí spoustu předmětů nenápadnými, na jiné umí upozornit a rozhodně zvyšuje designovou úroveň celého prostoru.

Kromě drobných doplňků (mýdlenky, kelímky, poličky) nebo zástěn k vaně/sprše a zrcadel se v koupelně čím dál častěji uplatňují ze skla obkladové panely, více či méně otevřené zástěny, mozaiky, sklo se používá také na nábytek, někdy i v případě sanity, ale i na osvětlení či dveře.

Proč se ho nebát

Je praktické; většinou jde o hladkou plochu, jež se snadno udržuje. Sklo použité na větších plochách se předem zpevňuje (kalením neboli tvrzením), takže se při běžném provozu stává téměř nerozbitným. Snadno se kombinuje s jinými materiály. Barevné sklo nebledne a čiré zase rozjasňuje prostor. Pokud řešíte nedostatek světla, pomohou světlíkynebo dveře ze skla. V neposlední řadě může sklo do jisté míry převzít i funkci osvětlení.

Foto: Design bath

Vedle zrcadla jsou umístěna dvě svítidla značky Inda, jež rovněž evokují dojem zrcadla, průměr 41 cm, cena za kus 6960 KčFoto: Design bath

Foto: Perfecto design

Použití skla v koupelně, jak ho navrhl designér Jozef Počil – kromě okna se zde počítá s pevnou sprchovou zástěnou z bronzového skla a zrcadlem bez rámůFoto: Perfecto design

Foto: J.A.P.

Stylový vstup do koupelny zajistí celoskleněné dveře z pískovaného skla, cena od 7020 Kč za 1 m^2Foto: J.A.P.

Půvabné doplňky a zrcadla

Už jen výměnou drobných prvků koupelna prokoukne. „Pokud vybíráte více doplňků, dbejte na to, aby nebyly každý v jiném designu a provedení. Oblé tvary nekombinujte s ostrými, čiré sklo s matným a stejně tak pozor na sjednocení chromových částí,“ radí Petr Laube z Keramiky Soukup. Snadno vyměníte i zrcadla. Chcete-li místnost opticky zvětšit, použijte je bez rámů.

Foto: Design bath

Nádobka na tekuté mýdlo je z kolekce Gealuna, výrobce Inda, jde o čiré sklo a chrom, cena 2123 KčFoto: Design bath

Foto: IKEA

Hlubší rám zrcadla Stockholm vlastně vytváří mini poličku na drobnosti, cena 1990 KčFoto: IKEA

Jak se to má s nábytkem

Skleněné police jsou běžné, známé jsou i galerie s úložným prostorem, sklo se však používá rovněž u nábytku; nejčastěji jde o čelní plochy. „Může být nosičem grafického motivu, ale také LED diodového pásku, určeného do vlhkého prostředí,“ říká Zdeněk Blažek z Dřevojasu.

Šikovné řešení představují i skleněné desky. „Právě sklo a pak ještě umělý kámen jsou pro umyvadlové desky nejvhodnější. Ostatní materiály se běžným používáním poškodí nebo jsou citlivé na dlouhodobé působení vody,“ uvádí designérka Martina Šimková z Perfecto design.

Foto: Sapho koupelny

Skleněná policová skříňka Stela z čirého materiálu se prodává v několika velikostech, v tomto případě jde o rozměry 20 x 60 x 10 cm, cena 2990 KčFoto: Sapho koupelny

Foto: Dřevojas

Sklo nemusí být jen bílé, jak dokazuje čelní plocha skříněk Vision se zalaminovanými motivy, cena od 10 390 Kč za rozměr skříňky 49,5 x 56 x 43,7 cmFoto: Dřevojas

Foto: myjoys

Koupelnová skříňka má pod umyvadlem zabudovaný LED pásek, vydávající příjemné bílé světlo, cena k doptání u výrobceFoto: myjoys

Foto: Perfecto design

Skleněná deska pod umyvadlo představuje hygienické a současně velice elegantní řešení. Designérka Martina Šimková ho navrhla na míru danému prostoru, jde o rozměr 45 x 120 cm a deska je z lepeného pískovaného skla a je podsvícená. Cena bez dodávky a montáže od 25 000 KčFoto: Perfecto design

Tradiční i moderní obklady

Stěny můžete obložit mozaikami. Chcete-li se o nich dozvědět více, mrkněte na článek: Nestárnoucí mozaika: Krásná je v koupelně, kuchyni i v obýváku!.Naopak mezi novější trendy patří velkoplošné skleněné obklady. V podstatě se jen přilepí na zeď (a jde to i na stávající keramický obklad, je-li rovný a technicky v pořádku). Nemají spáry, v nichž by se mohly udržovat nečistoty či plíseň, a lze je opatřit jakýmkoli motivem.

Foto: Siko koupelny

Mozaikou ze skla můžete obložit třeba prostor za umyvadlem (zelená, 31 x 31 cm, 899 Kč/m^2 )Foto: Siko koupelny

Foto: J.A.P.

Skleněné obklady lze odekorovat jakýmkoli motivem, takže pak budou fungovat i jako obraz, ovšem praktický na údržbu. Nemá totiž žádné spáry. Cena od 7865 Kč za 1 m^2Foto: J.A.P.

Sanita trochu jinak

Nejčastěji jsou k dostání skleněná umyvadla; i u nich platí, že se vyrábějí z bezpečnostního tvrzeného skla. „Běžné drobné nárazy umyvadlo nepoškodí. Pouze pokud ho zasáhnete opravdu silně, utvoří se v místě nárazu prasklina. V žádném případě se ale nerozpadne na kousky, stále drží tvar,“ uvádí Petr Laube.

Foto: Keramika Soukup

V rámci sanity jsou ze skla nejčastěji k vidění umyvadla. Zde ukázka Serie 35 610, výrobce Salgar, ve stříbrném provedení, ale prodává se i v jiných barvách (61 x 15 x 36 cm, cena 6796 Kč)Foto: Keramika Soukup

Foto: SIKO koupelny

Skleněné umyvadlo navrhla světoznámá architektka Eva Jiřičná (zakázková výroba, cena na dotaz)Foto: SIKO koupelny

Foto: Keramika Soukup

Vanu obloženou tvrzeným sklem povrchově upraveným lakem je možné doplnit působivým osvětlením, které se skrývá právě pod obkladem (cena na dotaz)Foto: Keramika Soukup

Co se hodí k vaně i sprše

Zástěna může mít mnoho podob. Instaluje se napevno nebo jen částečně, také může být zcela pohyblivá. Kombinovat lze i pevný panel s otevíravým, různorodé jsou také tvary. Někdy skleněný panel funguje jako prvek, který do jisté míry člení prostor. Sklo lze vybírat v mnoha variantách – čiré, mléčné, zabarvené, pískované, s dekorativním motivem... Pokud vás zajímají podrobnosti, doporučujeme podívat se sem: Bydlení: Jaké sklo můžete mít doma a jak se o něj postarat?.

Foto: J.A.P.

Skla se nemusíte bát ani jako zástěny ve sprchovém koutě, zde v pískovaném provedení a současně opatřené nano povrchem pro snadnou údržbu, cena od 7020 Kč za 1 m^2Foto: J.A.P.

Foto: Perfecto design

Kde není místo navíc, je třeba volit řešení na míru, což je i případ otvíravé sprchové zástěny z čirého skla, rozměr 60 x 200 cm, design Jozef Počil, cena bez dodávky a montáže od 10 000 KčFoto: Perfecto design

Foto: Sapho koupelny

Sprchové zástěny Modular Shower z bezpečnostního skla o tloušťce 8 mm s povrchovou úpravou Antidrop usnadňující jejich čištění se nabízejí v mnoha tvarových variacích, například MS 80 A, rozměry: 79,5 x 200 cm, 78 x 200 cm, 38 x 200 cm, cena 17 900 KčFoto: Sapho koupelny

Aby se sklo snáz udržovalo, opatřuje se různými povrchy. „Například antiplakovou úpravou – pak se voda při stékání po skle spojuje do svazků, čili stéká rychleji, a proto po sobě nezanechává kapky. Usazeniny z vody se sice na skle částečně zachytávají, ale dají se snáz vyčistit,“ vysvětluje Martina Šimková.

A Petr Paksi dodává, že anti calc úprava zabraňuje tvorbě vodního kamene, srážení vody a páry, a tedy vzniku nevzhledných kapek a map. Zrcadla zase můžou být vybavena úpravou proti zamlžení.

Foto: Keramika Soukup

Mnohé skleněné prvky v koupelně se povrchově upravují tak, aby se daly snáz udržovatFoto: Keramika Soukup

Jak je vidět, sklo si s koupelnou dokonale rozumí. Teď už stačí si jen správně vybrat.

Reklama

Načítám