Hlavní obsah

Skleněné police: úložný prostor, který jakoby nebyl

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodily by se vám domů nějaké police, ale pořád se nemůžete rozhodnout, které jsou ty pravé? Pořiďte si skleněné. Jsou elegantní, vkusné, nenápadné a navíc odlehčí prostor.

Článek

Skleněné police jsou skvělým doplňkem, který doslova rozzáří každý interiér. Hlavním důvodem jejich oblíbenosti je éterický vzhled. Sklo díky své průhlednosti prostor zbytečně nezatíží, ale přitom přispěje k rozjasnění světlých i tmavých místností.

Sklo patří mezi materiály, které jsou luxusní a zároveň nadčasové. Při výběru se orientujte podle tloušťky skla. Čím je sklo silnější, tím větší má police nosnost. Tloušťka skleněných polic se většinou pohybuje od 6 do 20 milimetrů.

Neviditelné police

Police ze skla skutečně někdy působí, že nejsou nikde upevněny a že se vlastně vznášejí jen tak v prostoru. To je také důvod, proč předměty, které jsou na nich uložené, skvěle vyniknou. Vždyť ne nadarmo je mají nejvíce v oblibě právě obchodníci, kteří je používají k vystavování zboží. Díky tomu, že skleněná police splývá s okolním prostorem, výborně vynikne nabízený sortiment a upoutá pozornost potenciálních kupujících.

Foto: Meteoritka, Shutterstock.com

Skleněné police vizuálně odlehčí a zvětší interiérFoto: Meteoritka, Shutterstock.com

Čiré, nebo dekorativní sklo? 

Police nemusí být nutně jen čtvercové či obdélníkové s ostrými hranami a rohy. Kromě toho, že mohou mít různou délku a tvar, vyznačují se i dalším zajímavým detailem. Tím je zabroušení nejen hran, ale i rohů. Ty jsou pak skosené a příjemně oblé.

Kromě polic z čirého skla se k jejich výrobě hojně využívá dekorativní barvené sklo, a to kouřové, mléčné, modré či černé. Méně obvyklé, ale velmi vizuálně atraktivní, je zrcadlové, ornamentální a police s LED osvětlením.

Do kuchyně v kombinaci se dřevem

Otevřené police jsou v poslední době velkým kuchyňským trendem. A když je zvolíte ve skleněném provedení, bude působit vaše kuchyň ještě o něco modernějším a čistším dojmem.

Police ze skla vypadají fantasticky v bílé kuchyni, kde jsou doslova neviditelné. Velmi elegantní je například kombinace s dřevěnými nebo nerezovými prvky.

V obýváku natřete stěnu tmavou barvou

Skleněné police se hodí také do obývacího pokoje. Můžete je zavěsit na stěnu, vložit do skříňky nebo použít celé skleněné vitríny. Věřte, že neexistuje vhodnější způsob, jak vystavit různé dekorace, suvenýry z dovolené anebo zajímavé miniatury. A nemusíte se vyhýbat ani designovým policím s atypickým, zakřiveným tvarem. Pokud chcete, aby předměty co nejvíce vynikly, stěnu za policemi natřete tmavším barevným odstínem nebo na ni nalepte tmavou tapetu (takhle dobře může vypadat černá stěna v bytě).

Do koupelny bezpečnostní sklo

Asi nejčastěji najdete skleněné prvky (včetně polic) v koupelně. Sklu to prostě v kombinaci s nerezem a keramikou sluší. Navíc koupelny nebývají příliš prostorné, takže přestože na skleněných policích najde své místo spousta drobností, místnost bude i nadále příjemně vzdušná.

V koupelně však raději používejte bezpečnostní (tvrzené) sklo. Je odolnější vůči nárazům, teplu i chemickému poškození. A nad umývadlem, vanou či ve sprchovém koutě je lepší nainstalovat police s vyvýšeným okrajem, který bývá například z nerezu (moderní koupelna typu mat a dřevo). Zabráníte tak tomu, že by mohly předměty uložené na polici na někoho spadnout.

Foto: adpePhoto, Shutterstock.com

Skleněné police v koupelně odlehčí prostor a předměty na nich dokonale vyniknouFoto: adpePhoto, Shutterstock.com

Netrváte na skle? Podívejte se i na dřevěné police a poličky a nechte se inspirovat. 

Reklama

Související témata:

Načítám