Hlavní obsah

Sklo se hodí do každé místnosti! Jak se o něj starat?

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Reklama

Sklo má v oblibě stále více architektů i designérů. Není se čemu divit – hodí se všude, ke všemu a má mnohé další výhody. Jaké to jsou? A jak se o sklo správně starat?

Článek

Sklo mělo dlouho pověst něčeho křehkého a v domácnostech si své místo nacházelo jen na menších plochách nebo doplňcích. Časy se ale mění a dnes jsou k dostání i skleněná schodiště či prosklená podlaha. K tomu, abyste výhod a krás skla plně využili, si nemusíte pořizovat celé prosklené království. Stačí ho jen vhodně zakomponovat při rekonstrukci vašeho stávajícího domova nebo zařizování nového. S čím ladí, jaké existují druhy a jak sklo udržovat?

Výborný společník všech stylů a barev

Sklo se hodí do každého interiéru a nezáleží na tom, jestli dáváte přednost minimalismu, provensálskému stylu nebo moderně. Můžete ho kombinovat s jakoukoli barvou i materiálem a jednotlivé místnosti s ním zesvětlit a provzdušnit. Tak třeba skleněné dveře pomůžou šířit světlo mezi jednotlivými místnostmi a příčka prostor rozdělí, aniž by ho ztmavila a opticky zmenšila.

Velkým bonusem je také to, že patří mezi antialergenní materiály a dobře se udržuje. Jaké druhy si můžete pořídit?

Foto: JR-stock, Shutterstock.com

Celoskleněný sprchový kout se hodí i do menších koupelen, kterým dodá na vzdušnosti. Prosklené dveře sem navíc dostanou i světlo z vedlejších místnostíFoto: JR-stock, Shutterstock.com

Čiré sklo je na údržbu bezproblémové

Nejběžnějším druhem skla je sklo čiré, které lze dále upravovat. Kromě doplňků, nádobí a dekorací, je oblíbené i na nábytek. Ten je výborný na prosvětlení tmavých koutů nebo může, hlavně v kombinaci s přírodním kamenem, dřevem či kovem, sloužit jako luxusní solitér.

Neupravené se nejlépe čistí horkou vodou a utěrkou z mikrovlákna. Do vody je možné přimíchat ocet nebo přípravek na mytí skla, který zároveň funguje jako leštěnka.

Motivy se do skla vybrušují brusným kotoučem a výslednému produktu se říká gravírované sklo. Výsledné rýhy jsou hladké, nemusíte se tedy bát jejich poškození a můžete ho v klidu udržovat jako čiré sklo.

Mléčné sklo zajistí dostatek soukromí

Další formou úpravy je pískování. To se provádí celoplošně nebo se jím vytvářejí konkrétní motivy. Pro celoplošnou úpravu je však vhodnější jednostranné naleptání chemikáliemi, čímž vzniká takzvané mléčné sklo. Podívejte se i na další fotky skleněných interiérů.

Obě úpravy propouští světlo, ale jsou neprůhledné a vše za nimi působí rozmazaně. Díky tomu je oceníte například k oddělení toalety v koupelně, šatního prostoru v ložnici nebo jako výplň u dveří. Šířka skla u příček by měla být 10 až 12 mm, u dveří by mělo být široké minimálně 8 mm.

Při čištění se vyhněte abrazivním prostředkům a prostředkům na mytí čirých skel. Vystačíte si s teplou vodou a jemnou houbičkou či hadříkem, který nepouští vlákna. Na odolnější skvrny použijte trochu prostředku na nádobí, dejte si ale pozor, aby voda příliš nepěnila, jinak se mohou na skle vytvořit mapy. Ze stejného důvodu čistěte celou plochu i v případě, že se potřebujete zbavit jen malé skvrnky.

Foto: yampi, Shutterstock.com

Sklem elegantně oddělíte různé části místnosti, aniž by se ztmavily nebo výrazně opticky zmenšilyFoto: yampi, Shutterstock.com

Zamilují si ho i milovníci barev a vzorů

Tónované sklo se celoplošně barví přimícháním barevných příměsí. Je průsvitné i průhledné, soukromí vám tedy nezajistí. Pokud po soukromí toužíte, vyberte si raději sklo celoplošně pokryté barevným lakem, které je neprůhledné a neprůsvitné.

Do skla s grafikou se sendvičově lisují fotografie, barevné fólie, vzorované papíry nebo třeba různé přírodniny. Často se využívá místo obkladů v kuchyni či koupelně.

Všechny tři úpravy se udržují stejně jako čiré sklo.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Barevné sklo či sklo s grafikou skvěle oživí prostor za kuchyňskou linkou. Díky tomu, že je bez spár, se navíc jednoduše čistíFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Kalené sklo vydrží téměř cokoliv

Do kuchyní se hodí především kalené sklo. Zvládá teploty až 200 °C, je pevné a odolné vůči mechanickému poškození. Používá se proto jako obklad za linkou a bývá součástí sporáků, digestoří a krytů varných ploch. Jeho vrstvením se vyrábí bezpečnostní sklo vhodné například na schodiště, zábradlí nebo dveře. Pokud se přeci jen rozbije, rozsype se malé neostré kousky, o které se nepořežete.

Do koupelny vybírejte sklo s antiplakovou úpravou zabraňující zasychání kapek a tvorbě vodního kamene. Skleněným standardem mnohých koupelen je zástěna sprchových koutů, pořídit si můžete ale i celoskleněné sprchové kouty či umyvadla.

10 nejčastějších stylů bydlení.  Najdete mezi nimi ten váš? 

Reklama

Načítám