Hlavní obsah

Jak na to, aby černé stěny dodaly vašemu bytu šmrnc

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbí se vám černé stěny? Chtěli byste je mít doma? Proč ne. Poradíme vám, s čím a jak je kombinovat, abyste si pak nepřipadali jako v hrobě.

Článek

Zaujaly vás černé zdi? V tom případě do toho klidně jděte. Přece se nenecháte odradit předsudky, že jsou černé stěny příliš depresivní, nebo že jsou typickou barvou v pokojích rebelských teenagerů! Když s tímto kreativním trendem umíte pracovat, získáte velmi elegantní doplněk do každého interiéru.

Začněte jednou stěnou

Opatrnost je ale na místě, protože určitě chcete mít z inovace bytu radost, a ne šok. Začněte proto jednou stěnou a nějakou dobu si na ni zvykejte. Věřte, že změna to i tak bude dostatečně velká, a vy budete mít možnost posoudit, jestli vám nový styl sedí a chcete pokračovat. Černá barva jen na jedné stěně dodá interiéru šmrnc, aniž by ovládla celý prostor. Milujete-li černou, můžete její kouzlo umocnit pomocí menších prvků, jako jsou křeslo, konferenční stolek nebo dekorace.

Aby místnost nebyla příliš tmavá, vyplňte zbytek prostoru světlými, neutrálními tóny. Skvělou kompenzací k černé je třeba krémová sedačka nebo šedý koberec.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jen jedna stěna a černé doplňky, to by mohlo stačit Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Použijte černobílé schéma

Toužíte-li mít na stěnách černou barvu, ale zároveň chcete zabránit tomu, aby pohltila celý prostor, můžete pracovat s osvědčeným černobílým schématem. Například bílý nábytek před černou stěnou odvede skvělou práci.

Ti odvážnější si dokonce mohou troufnout na černou zeď i černou podlahu. Podlaha by však měla být zakončená bílou lištou a místnost musíte jednoznačně zařídit bílým nábytkem a dekoracemi.

Vedlejší zeď jako atraktivní doplněk

Další možností je spárovat černou zeď  a sousední stěnu s výraznou tapetou nebo barvou. Funguje to velmi dobře, zvlášť když dáte dohromady černou zeď se stříbrnou abstraktní tapetou. Místnost bude působit moderním a zároveň elegantním dojmem.

Do sousedství černé zdi můžete také nalepit tapetu s černobílým geometrickým motivem. Černá barva poslouží jako spojovací prvek a bílá prostor vyváží světlým stínováním. Zároveň lze vhodným výběrem geometrického designu vytvořit rafinovanou a přitom vkusnou dekoraci.

Foto: Dmitry Galaganov, Shutterstock.com

Luxusně vypadá na sousední stěně výrazná tapeta nebo cihly dostříbrnaFoto: Dmitry Galaganov, Shutterstock.com

Nezapomeňte na keramiku

Tušíte správně. Nemusíte jen tapetovat nebo malovat. Můžete použít také černé obklady. To se samozřejmě týká především kuchyní a koupelen. Například pomocí tenkého bílého spárování mezi dlaždicemi snadno rozbijete kompaktní černý vzhled a odlehčíte ho. A v kombinaci s bílou kuchyňskou linkou či bílým umyvadlem a vanou to bude vypadat naprosto báječně.

Foto: IkaPhoto, Shutterstock.com

Spáry jednolitou černou plochu dobře rozbijíFoto: IkaPhoto, Shutterstock.com

Vsaďte na světlé doplňky a velká okna

Pokud se rozhodnete pro všechny čtyři stěny černé, je třeba brát v úvahu celkové vybavení a styl místnosti. Když tohle podceníte, mohou tmavé stěny prostor uzavřít, a hrozí, že se v něm budete navzdory luxusnímu nábytku a perfektně sladěným doplňkům cítit nepříjemně až depresivně.

Nebojte se černých stěn, ale rozhodně je doplňte světlými odstíny, a to ať už jde o nábytek, podlahu (například celoplošný koberec), textilie či dekorace. Důležitou roli v tom hrají také interiérové dveře. V pastelových odstínech skvěle vyniknou, zatímco hnědý dekor vašemu oku asi příliš lahodit nebude. Nicméně prostor skvěle prosvětlíte pomocí zrcadlových ploch – na stěnách, nábytku či právě na dveřích.

Výsledek ovlivní také umístění a velikost oken. Plánujete-li černé stěny do otevřeného prostoru s velkými okny, balkonovými dveřmi či posuvnými dveřmi na terasu, můžete se určitě více rozmáchnout, než tam, kde jsou jen dvě malá okýnka.

Jestli se chcete pokochat opravdovým luxusem, podívejte se, jak bydlí hvězdy.

Reklama

Související témata:

Načítám