Hlavní obsah

Skleničky, které nám svět závidí

Foto: isifa

České sklo navrhují významní čeští designéři, Bořek Šípek není výjimkouFoto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České sklo je opět světové! Dokládají to nejen suchá ekonomická čísla, ale i výrobky samotné. Přesvědčit se o tom mohli jak návštěvníci největšího veletrhu doplňků Ambiente, který se konal v německém Frankfurtu nad Mohanem, stejně jako vy. Stačí se podívat na výrobky jednotlivých skláren, a budete okouzleni. Zde je malá ochutnávka.

Článek

Sklo, a to nejen to nápojové, je ve světě designu a bydlení čím dál oblíbenější. Dokonce hraje hlavní roli v jednom z trendů, které byly pro letošní rok stanoveny pro svět doplňků. Ten směr se nazývá Light Innocence, a je tedy založený na světle a nevinnosti. „Jeho hlavním tématem je světlo, které pomocí pastelových barev vytváří téměř éterický pocit. Typické je pro něj právě využití skla ve všech podobách, ale i porcelánu či drobné keramiky. Přitom důraz se klade na jemnost a propracovanost stylu, který je absolutně věrný mottu, které praví, že méně je více,“ říká Ivana Vejražková z českého zastoupení Frankfurt Messe, které veletrh Ambiente, určující trendy na následující rok, pořádá.

A že pro sklo opravdu platí, že v čistotě je krása a méně znamená více, vás přesvědčí i nabídka z domácí produkce. Koukněte se!

Krásné a chytré bubliny

Krása, originalita, a hlavně chytrost zdobí kolekce Bubble z Moravských skláren Květná. Jak napovídá název, autor Petr Mikošek se inspiroval bublinami. Kalich skleniček tak tvoří dvě kružnice, které se do sebe plynule prolínají. Výsledkem je nejen zajímavý vzhled, ale i výborné sklo pro degustaci vína, neboť ve spodní části sklenice lze pozorovat barvu a jiskru vína, horní část pak zadržuje aroma a nechává vyniknout buketu vína.

Foto: sklárny květná

Tvar dvou bublin je ideální na degustaci vínaFoto: sklárny květná

Blýskněte se jako hvězdy!

Hladké sklo zdobené jemnými broušenými hvězdičkami – to je kolekce Stellis, kterou navrhl slavný designér Rony Plesl pro sklárny Bohemia Machine ze Světlé nad Sázavou. I tuto kolekci mohli obdivovat návštěvníci letošního  Ambiente, kde byla představena. Obsahuje celý komplet nápojového skla od vinných a pivních sklenic přes ty na vodu a nealko nápoje až po sklenky na destiláty. A pokud byste chtěli vytvořit dokonalou designovou party, lze si ze stejné kolekce dokoupit i malou a větší misku.

Foto: Happymaterials

Jemné broušené hvězdičky zdobí set Ronyho PleslaFoto: Happymaterials

Sklo je velmi oblíbeným doplňkem, nikoli však jediným. Zde je Hitparáda nejoblíbenějších doplňků do bytu!

Originální je stříbrná

Jiří Pelcl je autorem kolekce Wawe, kterou vyrábí sklárny Space CZ. Kolekci zdobí nejen originální tvar, jehož inspirací se zda stala voda – když do ní hodíte kámen, vzniknou soustředné kruhy, ve kterých se vše zrcadlí. A stejně je to u této vázy a misky. Jsou totiž vyrobené z unikátního stříbřeného skla, které bylo poprvé vyrobené ve čtyřicátých letech 18. století. Kolem roku 1860 se jeho výroba přestěhovala do Čech a stříbřené sklo se začalo vyrábět v místních sklárnách, přičemž každá z nich měla a má vlastní tajný a velmi dobře střežený recept na výrobu roztoku stříbra, a tedy i stříbrného skla.

Foto: space

Mezi unikáty patří kolekce Wawe ze stříbrného skla od Jiřího PelclaFoto: space

Nepřekonatelné křišťálové sklo

Ručně foukané a z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu je vyrobené sklo Optic ze slavné sklárny Moser. Hladké sklo, kterým prochází světlo a vytváří zajímavé optické efekty, ale i zářivé barvy dodávají této kolekci na dokonalosti a originalitě. Autor Lukáš Jabůrek o svých sklenkách říká: „Je jich více než dost, plný zástup osobností a každá má svůj smysl a tvar, každá byla předurčena pro jasný cíl. Dohromady tvoří sklenky celek, síť světel a odlesků, která zaujme vznešeností a krásou.“Kolekci sklenic doplňují i stejné křišťálové vázy, takže váš stůl bude vypadat dokonale.

Foto: moser

Křišťálový Optic vypadá zajímavě i v jemných pastelových barváchFoto: moser

Pro milovníky barev

Mezi novinky letošního roku patří i kolekce sklenek SIT – novinka, kterou ve Frankfurtu na Mohanem představily sklárny Kavalierglass. Jsou vyrobeny z borosolikátového skla Simax, takže do nich můžete dát jak studené, tak i teplé nápoje. Nepřehlédnutelný je určitě ozdobný barevný pásek z materiálu SePS, který v mnohém připomíná silikon. Na výběr máte šest barevných provedení a sklenky se vyrábějí ve dvou velikostech 0,33 a 0,25 litru.

Foto: sklárny kavalier

Horká novinka z letošního veletrhu Ambiente - sklo na horké i studené nápoje SITFoto: sklárny kavalier

Andělsky krásný

Ve světě zaujal i nápojový set Angel, který české studio Olgoj Chorchoj navrhlo pro americkou společnost Steuben Glass. Kouzlo kolekce spočívá v mírně konkávních, tedy vydutých křivkách, které nechávají vyniknout jednoduchost a čistotu křišťálového skla.

Foto: olgojchorchoj

Česká kolekce, která se líbí v Americe - to je set AngelFoto: olgojchorchoj

Chtěli byste si vylepšIt váš interiér snadno a levně? Zde jsou Krásné bytové doplňky do 100 korun!

Jak se vám líbí české sklo? A máte ho doma? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám