Hlavní obsah

Škola sebevědomí: 8 důkazů, že jste hezčí, než myslíte

Foto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Foto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Když se potká boubelka s holkou kost a kůže, závidí si obě. Jedna by chtěla mít kulatější boky a větší prsa, druhá zase menší bříško. Žena s rovnými vlasy bude vždy závidět kudrnaté, a naopak. Občas ale podceňují jednu věc – že líbit se není jen o vzhledu.

Článek

Podle jedné americké studie se většina lidí vidí až o 20 % méně atraktivní, než jak se jeví ostatním. Není se moc čemu divit. Získat zdravé sebevědomí a mít ráda sebe sama není sprint, ale běh na dlouhou trať. Mnoho žen má tendence se podceňovat, a to zejména co se týče vzhledu. Jestli patříte mezi ty, co si samy sebou nejsou úplně jisté, učte se od těch sebevědomějších a ptejte se: dámy, jak to děláte?

1. Nekritizujeme se 

Při pohledu do zrcadla vidíte každou vrásku, každý uhřík, který se vám na obličeji udělal. A to jste si myslely, že pubertu máte dávno za sebou. To, co vy vnímáte jako nedokonalosti, bývá mnohdy pro druhé neviditelné. Největším kritikem v životě je totiž většinou člověk sám sobě. Druzí si nevšímají jednotlivých drobností, ale celkového vzhledu. Myslete na pravidlo dvaceti procent. Až se podíváte příště do zrcadla, uvědomte si, že jste skoro o čtvrtinu hezčí, než si myslíte!

2. Neupozorňujeme na své nedostatky

Možná se vám to také stalo. Postěžovaly jste si někomu, že máte velký (nebo malý) zadek, ale setkaly jste se s překvapeným výrazem. Dotyčný si toho totiž nikdy nevšiml! Připadá mu padlé na hlavu, že zrovna vy máte nějaké komplexy, protože ostatní vás vidí jako hezkou holku. Je to jen další důkaz toho, že drobnosti, které vy vnímáte jako neatraktivní, ostatní tak nevnímají.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

To, co vy vidíte jako nedostatky, mohou ostatní vidět jako vaše přednosti. Případně to nevidí vůbecFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Druzí se drží v naší blízkosti

Míru přitažlivosti pro druhé můžete pozorovat i podle toho, jak moc si od vás drží odstup. Pokud si s někým povídáte, a on se k vám během rozhovoru pomalu přibližuje, až vám třeba i naruší vaši osobní zónu, berte to jako signál, že druhé přitahujete. Protože pokud by z vás něco speciálního a pozitivního nevyzařovalo, lidé by si vás k tělu moc nepustili.

4. Modelky nás nechávají klidnými 

Představu o atraktivitě často zkreslují modelky a jejich štíhlá těla. Některé ženy, a není jich málo, si myslí – pokud jsou manekýny dokonalé, co jsme pak my?! Takové srovnávání rozhodně neprospívá jejich sebevědomí. Je důležité si uvědomit, že vypadat perfektně patří k povolání modelky a velkou roli v tom hraje i kouzlení s retušemi. A navíc, zatímco vy sedíte osm hodin v kanceláři, stojíte někde v obchodě, případně někde pochodujete, ony věnují veškerý čas pouze péči o sebe. A jen proto, že máte do jejich parametrů daleko, nejste rozhodně méně přitažlivá! Vsázet pouze na vzhled nestačí.

Foto: T.Den_Team, Shutterstock.com

Každý člověk, který se upřímně směje, je rázem krásnější Foto: T.Den_Team, Shutterstock.com

5. Smějeme se

Jestli je něco, co funguje opravdu spolehlivě, pak je to úsměv. Působí trochu jako kouzlo. Oči jsou sice oknem do duše, ale úsměv pomáhá odkrýt vaši povahu a vnitřní krásu. Ta má dar prosvítat navenek i skrze drobné nedokonalosti, které viníte z toho, že nejste dostatečně atraktivní. Jen si všimněte – usmějte se i na neznámé lidi a uvidíte, kolik z nich vám úsměv oplatí. Podívejte se na to i z druhé strany. Připadá vám hezčí člověk, který se směje, anebo zachmuřený jedinec?

6. Máme v sobě pokoru

Svůj podíl na přitažlivost má i pokora. Působí možná nenápadně, ale její síla je velká. Jestliže v sobě máte pokoru, dáváte najevo respekt nejen vůči druhým, ale i vůči sobě, a zároveň vzbuzujete důvěru. Tím pádem se stáváte mnohem atraktivnější. Připadal by vám přitažlivý muž, který v životě něco dokázal, ale nechvástá se, anebo náfuka, který ještě pomalu ani neotevřel pusu, ale už vám stihl vyjmenovat, co všechno dokázal, kde všude byl a jak je důležitý? Pokora je prostě sexy.

7. Jsme samy sebou

Snad každá zná nějakou ženu, kterou považuje za dokonalou, a přála by si být jako ona. Jenže právě snaha vypadat jako někdo druhý vám může z vaší vlastní atraktivity ubírat. Pokud jste ale sama sebou, pak z vás na míle daleko vyzařuje spokojenost, pohoda a vyrovnanost. A taková žena je prostě krásná. S tím souvisí i schopnost nebát se ukázat ostatním svou slabost. Vždyť drobné nedokonalosti jsou mnohem přitažlivější než falešná dokonalost.

8. Víme, že se líbíme  

Jestli vám dvacet procent není dost dobrých, tak se nechte o své atraktivitě přesvědčit lidmi kolem sebe. Nemyslíme tím sbírat lichotky od vašich nejbližších, ten správný úsudek vám totiž mohou dát neznámí kolemjdoucí. Delší pohled okořeněný úsměvem, občas se za vámi někdo otočí... Proč by to dělal, kdybyste nebyla zajímavá? Něčím jste ho oslovit musela!

Jak jste na tom s atraktivitou vy? 

Reklama