Hlavní obsah

Skvělá vychytávka: Odemykejte dveře, skříňky i šuplíky bez klíčů!

Foto: next

Zejména v případě bezpečnostních vchodových dveří si ověřte, zda má vámi zvolený bezklíčový systém potřebnou certifikaci. Z hlediska bezpečnosti rozlišujeme 6 tříd, pro domácnosti se doporučuje č. 3 a 4, a tomuto číslu pak mají odpovídat všechny prvky s dveřmi souvisejícíFoto: next

Reklama

Jak by se vám líbilo jednou provždy zapomenout na klíče a odemykat vstupní dveře jinak? A bezklíčová řešení existují i pro nábytek, ostatně přesvědčte se sami!

Článek

Komfort i bezpečí, to je důvod, proč lidé hledají domů jiná řešení než odemykání klíčem. Zatímco u vstupních dveří už jde o poměrně známou věc, v případě dvířek či šuplíků interiérového nábytku se bavíme o variantách, které existují, ale v domácnostech se používají spíše výjimečně.

Vchodové dveře poprvé

Rozlišujeme tři základní možnosti, jak se dostat do bytu nebo domu – čistě mechanicky, tedy klíčem, pak kombinovanou cestou, kdy dveře lze otevřít elekrootevíračem, lidově řečeno bzučákem (znáte ho z bytových domů), ale pro zamknutí či odemknutí musíte mít ještě klíč, nebo elektronicky – dveře odemykáte kartou či čipem, kódovou klávesnicí, dálkovým ovladačem nebo čtečkou otisků prstů.

Foto: next

Ukázka motorické vložky, pohled z interiéruFoto: next

„V případě elektronického řešení je třeba dveře vybavit motorickou vložkou, která je tím prvkem, jenž je skutečně odemyká, jakmile jí dáte impuls nějakým koncovým zařízením. Po zavření dveří je motorická vložka sama zamkne, a když chcete zase odejít z domova, zmáčknete integrované tlačítko umístěné přímo v motorové vložce, a dveře se odemknou,“ vysvětluje Jaroslav Pecka ze společnosti Next. Systémy pracují na elektřinu.

Vchodové dveře podruhé

Elektronické otevírání dveří si lze pořídit jak k bezpečnostním vchodovým dveřím, tak i k těm obyčejným (které ale potenciální zloděj snáz překoná), a dokonce i ke dveřím interiérovým – pokud se takto chcete zamykat třeba na toaletě.

Foto: Schüco

Dveře můžete odemykat třeba dálkovým ovladačem. Existují však i systémy, například automatizovaný Door Control System, které nabízejí ještě větší variabilitu. Ovládací panel lze vybavit řadou dalších prvků, zmiňme mimo jiné kódovou klávesnici, čtečku otisků prstů, kameru, mikrofon, LED světlo nebo zvonekFoto: Schüco

A kterou z nabízených možností „náhradních klíčů“ zvolit? „Pokud se bavíme o domácnostech, u klientů nejoblíbenější a z pohledu bezpečnosti i nejvhodnější jsou čtečky otisků prstů. Ne však ty podezřele levné, u nichž je velká chybovost. A důvod? Kartu můžete ztratit podobně jako klíče, a když budete na klávesnici zadávat stále stejný kód, časem se dá zjistit, jaká kombinace vaše dveře odemyká. Samozřejmě kód lze měnit, ale pak si ho musíte znovu a znovu pamatovat,“ upozorňuje Jaroslav Pecka.

Foto: evva

Bez klíčů se u vchodových dveří obejdete, když si místo klasické cylindrické vložky pořídíte speciální, jako například e-primo, která pracuje na baterie. Odemykat pak budete třeba přívěskem (za 9203 Kč)Foto: evva

A co za to?

Podle odborníka se cena karty či klávesnice pohybuje kolem 5000 korun, za čtečku dáte zhruba 15 000 korun (nemyslíme levné necertifikované čtečky, které koupíte i za dva tisíce), motorová vložka stojí kolem 20 000 korun. Bezklíčové otevírání lze instalovat i ke stávajícím dveřím.

Foto: next

Čtečku otisků prstů lze instalovat přímo na dveřní křídlo nebo i vedle vchodu – vyberte si, co vám vyhovujeFoto: next

I nábytek se dá zamykat bez klíčů

Existují nábytkové zámky zvané „push-lock“, kdy stačí zamáčknout knoflík a třeba skříňka se otevře, nikoli odemkne. Chcete-li skutečně odemykat nábytek bez klíčů, nabízí se řada systémů a lze je použít na dvířka otvíravá, výklopná, posunovací či na výsuvy.

Výrobců těchto systémů či firem, jež je kompletují s daným kusem nábytku, je spousta a konkrétní řešení vám ušijí na míru.

Obecně se bavíme o možnostech síťových (na elektrickou energii) nebo bateriových. I zde pak můžete odemykat dálkovým ovladačem, kartou, čipem, klávesnicí či čtečkou otisků prstů. Některé systémy se dají instalovat i dodatečně, a dokonce byste to zvládli sami (určité bateriové), jiné pouze při výrobě nábytku.

Foto: hettich

Klíče u nábytku může nahradit třeba dálkový ovladač, který je součástí elektronického systému Hettlock RC. Dále je na výběr klávesnice či čtečka otisků prstůFoto: hettich

Kromě samotného „otevírače“ se musí nábytek vybavit speciálními zámky, případně pak řídící jednotkou, opět podle druhu systému. Podle Jana Pulkrábka z Kate Trading cena závisí na konkrétním provedení, orientačně například za zámek integrovaný v nábytku na číselný kód dáte od 3000 korun bez DPH, za odemykací systém bateriový na čip nebo kartu zhruba 6000 korun bez DPH, dražší je čtečka a elektrické systémy vůbec.

Foto: Häfele

Elektronický bezkontaktní uzamykací systém Dialock může najít využití nejen v komerčních prostorách, ale třeba i u vás doma. Nábytek odemknete pomocí čipu nebo karty, které přiložíte ke čtečce, jež může být umístěna i za dvířky nebo uvnitř korpusu – takže pak není vidětFoto: Häfele

Bezklíčové systémy se dají různě kombinovat nebo i programovat podle vašich potřeb (můžete třeba i dovolit vstup do domu jen určitým lidem v určitý čas nebo sledovat, kdo a kdy otevřel tu či onu skříňku), avšak takové využití je běžné hlavně v komerční sféře.

Foto: trachea

Plánujete pořízení nového nábytku a hledáte i jiné řešení než jeho odemykání klíčem? Informujte se předem, zda je vámi vybraný systém třeba instalovat při výrobě nábytku, nebo ho lze pořídit i dodatečněFoto: trachea

Foto: hettich

Dětská pojistka SafeFix dovolí otevřít skříňku nebo šuplík až po přiložení magnetické úchytkyFoto: hettich

A co vy, používáte ještě klasický zámek?

Reklama

Související témata:

Načítám