Hlavní obsah

Skvělý sex rovná se skvělý vztah. Platí to?

Foto: Profimedia

Spokojený vztah není jen o sexu...Foto: Profimedia

Reklama

V posteli vám nic nechybí. Odráží se tahle milostná spokojenost i do vztahu? Platí teorie, že když to klape v posteli, zákonitě přichází i harmonie vztahová? Názory se různí!

Článek

Sex ve vztahu. Je nesmírně důležitou součástí každého partnerství. „Sex potřebujeme pro své vlastní uplatnění a přežití – víc než cokoli jiného. Je pro nás spojnicí, alfou a omegou našeho života, prostředkem, bez kterého nemůžeme žít, stejně jako naše okolí,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor ve své knize Tajemství ženské sexuality sexualitu lidskou, která má silný párový charakter a patří tak k nejpodivnějším na zemi. Jak to?

Důležitost vášnivých nocí

Vždyť ostatní druhy savců mají úplně jiný život. Většina samců žije osamoceně, neposkytuje rodičovskou péči, pouze přispívá svým spermiemi. Ale člověk? Pohlavní aktivita ho baví, ovšem podle Zlatka Pastora je podmíněna rozvojem emocí, mezi které patří hlavně schopnost zamilovanosti, vzrušení, orgasmu a uspokojení. Je právě tohle to, co muže a ženu drží pohromadě jako pár? Jak se to vezme. To, že to klape v posteli, je sice fajn, ale co ten zbytek?

Heslo „teď a tady“

„S přítelem to mezi námi jiskří i po třech letech vztahu. Milujeme se dvakrát až třikrát týdně, Patrik patří k mým nejlepším milencům. Škoda, že nám to takhle skvěle nefunguje i mimo ložnici,“ popisuje čtenářka Alena (29), která ke svému partnerovi má svoje výhrady.

„Přišel o práci a dost ho to změnilo. Často se hádáme kvůli výdajům na domácnost, jeho občasným pivním úletům nebo názoru na založení rodiny. Patrik má trochu jiné představy o životě než já, takže mě logicky často napadá, že nás spojuje jen ten skvělý sex, což mi přijde pro fungování vztahu trochu málo,“ krčí rameny. S ní tak trochu souhlasí i sexuolog a psychiatr Luděk Daneš z pražského Sexuologického ústavu, i když přiznává, že každá mince má dvě strany.

Foto: Profimedia

Partneři by si měli rozumět nejen v oblasti milostné, neboť počáteční sexuální náboj se postupně vytrácíFoto: Profimedia

Tak trochu sázka do loterie

„Záleží na konkrétním páru. Pro někoho je sex na prvním místě dlouhou dobu, ale s věkem se samozřejmě jeho důležitost snižuje,“ vysvětluje odborník, který tak naráží na fakt, že když z partnerství zmizí erotická fascinace, tedy fungující sex, nemusí toho mezi ženou a mužem zůstat mnoho. A to bez ohledu na to, že „doteď“ všechno fungovalo, jak má. I k urovnání hádek.

„Jako usmiřovadlo sex funguje asi dobře. Horší je, když se mezi partnery používá jako odměna za nějaký splněný úkol. Zejména ženy tohle umí velmi dobře,“ varuje sexuolog před často používaným trikem, který milenky používají k výchově mužů, když chtějí, aby jim to klapalo v partnerství jako takovém.

Když se tato manipulace pomine, opět je tu otázka, zda existují partnerství, která mohou potvrdit teorii, že když sex v partnerství funguje, pak i všechno ostatní. Ano, jsou, i když opět platí, že kdo ví, co bude za pár let?

Foto: Profimedia

Společné zájmy jsou stavebním kamenem dlouhodobého vztahuFoto: Profimedia

Podmínky pro život ve dvou

„Já myslím, že když je partnerství především o sexu, je to ta lepší varianta, než obráceně,“ říká osmatřicetiletá Michaela s tím, že když dva lidé jsou spíš přátelé než milenci, je to podle ní horší.

„Na druhé straně, pokud ve vztahu, ve kterém sex šlape jako hodinky, začnou být nějaké problémy, třeba materiální, může se stát to, že ten sex přestane fungovat taky,“ uvádí s tím, že hovoří o sexu a vztahu, kdy si dva musí vonět, musí se chtít, musí si živočišně sednout.

Taková dvojice je schopna vyhovět si v normálním životě, protože prostě chce. K tomu jsou potřeba společné zájmy i zážitky. Pakliže chybí, jen ten, byť úžasný, sex vztah funkční neudělá. A když, tak jen krátkodobě.

A jak to máte vy? Klape vám to hlavně v posteli, nebo i mimo ni?

Reklama

Související témata:

Načítám