Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Božské borůvky v obrovském množství v jednom křehkém koláči? Ano! Překonejte fialové rty a zakousněte se do tohoto skvělého moučníku, u jednoho kousku nezůstanete!

1 hod., 30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 100 g másla
  • 1 hrnek studené vody
  • 1 ks vejce na potření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 400 ml borůvek
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
Článek

Postup

01.

Mouku smíchejte s cukrem krupice, přidejte vinný ocet a máslo a prsty začněte vypracovávat těsto. Po částech přilévejte vodu, dokud těsto nedrží krásně pohromadě. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.

02.

V misce smíchejte borůvky, med, kukuřičný škrob, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče a vše promíchejte. Míchejte opravdu opatrně, abyste ovoce úplně nerozmačkali.

03.

Troubu dejte rozehřát na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte do kruhu, síla těstového plátu by měla být asi 4 mm. Položte ho na plech, doprostřed dejte borůvkovou náplň a okraje lehce zohýbejte směrem na prostředek. V misce rozšlehejte vajíčko a potřete jím okraje. Okraje ještě navrch posypejte třtinovým cukrem. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 35 minut, dokud krásně nezezlátne.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Energetická hodnota celkem pro: 23 cm průměr formy
Energie8 859,6 kJ
Bílkoviny32,93 g
Tuky91,64 g
Sacharidy283,15 g
Sůl0,25 g
SAFA43,37 g
Vláknina19,73 g
Cukry110,94 g

Načítám