Článek
Postup
01.
Mouku smíchejte s cukrem krupice, přidejte vinný ocet a máslo a prsty začněte vypracovávat těsto. Po částech přilévejte vodu, dokud těsto nedrží krásně pohromadě. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
02.
V misce smíchejte borůvky, med, kukuřičný škrob, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče a vše promíchejte. Míchejte opravdu opatrně, abyste ovoce úplně nerozmačkali.
03.
Troubu dejte rozehřát na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte do kruhu, síla těstového plátu by měla být asi 4 mm. Položte ho na plech, doprostřed dejte borůvkovou náplň a okraje lehce zohýbejte směrem na prostředek. V misce rozšlehejte vajíčko a potřete jím okraje. Okraje ještě navrch posypejte třtinovým cukrem. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 35 minut, dokud krásně nezezlátne.

Foto: Jakub Jurdič