Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Pokud milujete hrušky stejně jako my a nechce se vám péct koláč, připravte si tuhle lahůdku, kterou budete mít hotovou během okamžiku. Navíc je to velmi jednoduché a už na pohled efektní!

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 300 ml vody
  • 2 ks hrušek
  • 2 svitky skořice
  • 3 hlavičky hřebíčku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 2 hvězdičky badyánu
Omáčka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 30 g cukru krupice
  • 50 ml karibského rumu
Na ozdobu
  • 1 hrst pistácií
Článek

Postup

01.

Hrušky oloupejte (ale nechte jim stopku!) a pomocí vykrajovače je zespodu zbavte jádřinců. Pokud budete hrušky speciálně vybírat na tento recept, pořiďte nějaké s typicky hruškovým tvarem, ať vypadají opravdu krásně!

02.

Připravené hrušky vložte do kastrolku, zalijte džusem a vodou, přidejte koření a citronovou i pomerančovou kůru a vše vařte asi 15 minut, dokud hrušky nebudou skoro měkké. Pak je z tekutiny vyjměte a nechte je důkladně okapat a vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Smetanu nalijte do kastrolku, přiveďte ji k varu a přidejte trochu cukru a nalámanou čokoládu. Tu nechte za stálého míchání rozpustit, pak vzniklou omáčku vypněte, nechte vychladnout a na závěr do ní vmíchejte velkého panáka karibského rumu. Ten omáčce dodá šmrnc a úžasně ji ovoní!

04.

Teď už stačí hrušky postavit na talíř, přelít omáčkou a posypat nasekanými nesolenými pistáciemi. K podávání nezapomeňte přiložit klasický příbor! :-)

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám