Hlavní obsah

Kynutý šnek s broskvemi a ořechy

Hodnocení:
(9)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

S chladným počasím zase přijde k chuti hutnější kynuté těsto. Dnešní recept berte jako broskvovou vzpomínku na léto a zároveň ořechové připomenutí začátku podzimu. Navnaďte se na víkendové pečení!

Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 26–28 cm
  • 300 g hladké mouky
  • 110 ml teplého mléka
  • 20 g kvasnic
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 75 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 80 ml mléka
  • 2 lžíce broskvového džemu
  • 5 broskví
  • 30 g dětských piškotů
Článek

Postup

Krok 1: Z poloviny mléka, lžičky cukru a kvasnic nechte vzejít kvásek, mezitím v míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Když je kvásek nakynutý, nalijte ho k mouce, přidejte vejce a máslo a za postupného přilévání zbytku teplého (ale ne horkého!) mléka, vypracujte středně tuhé těsto. Použít můžete vařečku nebo vám skvěle pomůže šlehač s hnětacími háky zapnutý na nízkou rychlost. Hotové těsto uložte do mísy překryté čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo.

Krok 2: Mezitím si připravte náplň: namleté ořechy smíchejte s namletými piškoty (dvě polévkové lžíce si dejte bokem), přidejte asi dvě třetiny mléka a broskvový džem a nechte chvíli odstát, aby do sebe ořechy mohly nasáknout vlhkost. Podle potřeby přidejte ještě zbytek mléka; hotová náplň by neměla být moc hustá (ale ani zcela tekutá), jinak by se špatně roztírala.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Troubu zapněte na 175 stupňů. Nakynuté těsto rozdělte na tři části a postupně je rozválejte na jemně moukou poprášené pracovní desce na asi 1–2 mm silný plát. Takto rozválené těsto natřete ořechovou náplní a zaviňte do tenkých roládek.

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Do formy roládky naskládejte do spirály jako šneka. Jednoduše je k sobě vždy připojte a mezi jednotlivými závity nechte místo na ovoce. Broskve očistěte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty vedle sebe naskládejte do vnitřní spirály šneka. Připravený koláč posypejte odloženou piškotovo-ořechovou směsí a pečte ho asi 20 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Místo ořechové směsi navrch koláče můžete zvolit různé obměny: těsto můžete potřít rozšlehaným vejcem, posypat třtinovým či skořicovým cukrem nebo koláč až po upečení potřít rozehřátým broskvovým nebo meruňkovým džemem – ten vytvoří krásnou glazuru.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama