Hlavní obsah

Slaná žemlovka

Hodnocení:
(65)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Žemlovka nemusí být jen nepříjemnou vzpomínkou na školní jídelnu. Vyzkoušejte tentokrát dokřupava upečenou slanou variantu s hráškem a slaninou.

Ingredience pro:
4 porce
  • 6 včerejších rohlíků
  • 500 ml mléka
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na pánvi dokřupava. Rohlíky nakrájejte na kolečka nebo na kostičky.

Krok 2: V mléce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno naneste vrstvu nakrájeného pečiva.

Krok 3: Přidejte vrstvu sterilovaného hrášku, posypte částí slaniny a nalejte část mléka s vejci. Postup ještě dvakrát opakujte.

Krok 4: Poslední vrstvou bude opět mléko s vejci. Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půlhodinky dozlatova. 

Tip: Žemlovku můžete vylepšit bylinkami podle chuti nebo ji zapéct s oblíbeným sýrem. Jako přílohu zkuste podávat listový salát.

Jestli máte rádi staročeskou kuchyni, udělejte si k obědu bramborové knedlíky plněné uzeným nebo smažené škubánky s máslem. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 4. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.