Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Žemlovka nemusí být jen nepříjemnou vzpomínkou na školní jídelnu. Vyzkoušejte tentokrát dokřupava upečenou slanou variantu s hráškem a slaninou.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks rohlíku
    1
  • 500 ml mléka
    7
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 hromádka tuku
  • 1 hrst strouhanky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na proužky a opečte ji na pánvi dokřupava. Rohlíky nakrájejte na kolečka nebo na kostičky.

02.

V mléce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Zapékací mísu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno naneste vrstvu nakrájeného pečiva.

03.

Přidejte vrstvu sterilovaného hrášku, posypte částí slaniny a nalejte část mléka s vejci. Postup ještě dvakrát opakujte.

04.

Poslední vrstvou bude opět mléko s vejci. Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půlhodinky dozlatova. 

Tip

Žemlovku můžete vylepšit bylinkami podle chuti nebo ji zapéct s oblíbeným sýrem. Jako přílohu zkuste podávat listový salát.

Jestli máte rádi staročeskou kuchyni, udělejte si k obědu bramborové knedlíky plněné uzeným nebo smažené škubánky s máslem. 

Související témata:

Načítám