Hlavní obsah

Slovenské fašírky z trouby

Hodnocení:
(54)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Slovenská sestřenice českého karbanátku se připravuje téměř stejně, nakonec se ale ještě obaluje ve strouhance. Zamilované jídlo mého dětství se smažilo na velké pánvi a vonělo vždy až na dvůr. Moje děti fašírky milují stejně jako já, jenom už je nesmažím v olejové lázni – z trouby jsou stejně chutné a o trošku zdravější.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 hrsti strouhanky
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

Krok 1: Do velké mísy dejte mleté maso (nejlepší je plec), přidejte dvě lžíce ledové vody a dobře propracujte rukou. Nechte chvíli stranou.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k masu. Do mísy prolisujte česnek, přisypte nadrobno nakrájenou petrželku, přidejte vejce, hořčici, sůl a pepř a řádně promíchejte lžící. Až se směs spojí, odložte lžíci a maso ještě jednou pořádně rukou propracujte.

Krok 3: Rozpalte troubu na 200 stupňů, pekáček vyložte papírem na pečení a potřete lžící oleje. Na talíř nasypte strouhanku.

Krok 4: Z masové směsi odeberte menší hrst, vytvarujte plošší placku velkou asi jako dlaň a ze všech stran ji obalte v strouhance. Pokračujte, až spotřebujete všechno maso. Hotové fašírky na plechu pokapejte lžící oleje (ideální je olej v rozprašovači) a dejte péct. Pečte půl hodiny, poté stáhněte plamen na 180 stupňů a pečte ještě asi 20 minut, až povrch zezlátne a fašírky jsou propečené.

Krok 5: Podávejte s hebkou bramborovou kaší a čerstvým listovým salátem nebo kyselou okurkou.

Můj tip: Fašírky jsou skvělé i na druhý den s čerstvým chlebem, třeba jako pořádná svačina na výlet.

Máte rádi pochoutky z mletého masa?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama